ESPRESO RETROSPEKTIVA: Mladić tragično STRADAO u Grčkoj, Ilon Mask u centru SKANDALA, Orban na meti oštrih OSUDA!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER, Profimedia, Printscreen

6 KLJUČNIH DOGAĐAJA

ESPRESO RETROSPEKTIVA: Mladić tragično STRADAO u Grčkoj, Ilon Mask u centru SKANDALA, Orban na meti oštrih OSUDA!

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana

Objavljeno:

Espreso vam ovog petka donosi novu retrospektivu šest ključnih događaja koji su se dogodili u svetu tokom protekle nedelje, a ovde možete videti o čemu smo pisali prethodnog puta.

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana, a evo koji događaji su se našli na našoj listi:

1. Strogo poverljiva dokumenta pronađena ispred stana Olafa Šolca

Strogo poverljivi dokumenti nemačke vlade pronađeni su razbacani ispred privatnog stana kancelara nakon što su mu lisice rastrgle vreće za smeće.

Olaf Šolc kritikovan je zbog bacanja poverljivih informacija u kantu nakon što su komšije u Potsdamu, na periferiji Berlina, pronašli nekoliko papira sa oznakom poverljivo razbacane po ulici ispred njihove kuće.

Dokumenti se uglavnom odnose na kancelarovu suprugu Britu Ernst, koja je ministarka obrazovanja u pokrajini Brandenburg, čiji je glavni grad Potsdam. Komšije su za nemačke medije rekle da je na prvi pogled jasno da su dokumenti, koji nisu bili isečeni, vladini brifinzi koji strogo nisu za javnu upotrebu.

Smeće, koje su videli mediji, uključivalo je brifing koji je izradilo ministarstvo spoljinih poslova zemlje sa informacijama o nadolazećem samitu G7, uključujući pojedinosti o svakom od partnera čelnika G7, piše The Telegraph.

Beleška je sadržala konkretne teme o Keri Džonson, inače supruzi britanskog premijera Borisa Džonsona. Dokumenti su se odnosili i na neke od partnera čelnika G7 u junu, uključujući Brižit Makron, Britu Ernst i Keri Džonson.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

U brifingu o Mariji Sereneli Kapello, supruzi italijanskog premijera Marija Dragija, rečeno je da je ona diplomirala englesku književnost i da "izbegava javnost".

U informativnim beleškama prve dame SAD-a Džil Bajden i supruge francuskog predsednika Emanuela Marona nalaze se podaci o njihovim zanimanjima, a u beleškama o Juko Kišide, supruzi japanskog premijera Fumia Kišide, stoji kako je ona "sekretarica u japanskoj fabrici automobila Mazda"...

Osim beleški o G7, dokumenti prikazuju i detaljan plan onoga što je Ernst trebalo da obuče na nekoliko službenih događaja, kao što je prilikom glasanja na saveznim izborima u septembru prošle godine (pantalone, plava košulja, tanki blejzer) i na okupljanju nakon izbora (crno Hugo Boss odelo, siva košulja, lanac sa kamenom, crne patike, crna torba Anke Runge).

Dokumenti su takođe uključivali i nacrt govora koji je kancelarova supruga trebalo da održi u parlamentu u Brandenburgu, detaljan raspored gde će Ernst biti i s kim će se sastati, zajedno s dokazom da se upisala na kurseve kako bi poboljšala svoj engleski.

Nekoliko dokumenata imalo je oznaku "VS poverljivo", što je najviši standard za dokumenta vlade.

Prema sistemu klasifikacije, dokumenti moraju da ostanu u prostorijama službenih državnih zgrada ili se nositi na službena putovanja.

Par se našao na meti kritika u Nemačkoj, a nekoliko medijskih izvora dovelo je u pitanje odluku o odlaganju dokumenata na takav način, s obzirom na to da oboje imaju nekoliko decenija iskustva u politici i javnoj službi.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemački magazin Spiegel napisao je da kancelar i njegova supruga navodno imaju opušten odnos s poverljivim dokumentima, dok se tabloid Bild obrušio na navike para u recikliranju, pišući: "U kući Šolc to ne shvataju ozbiljno kada je u pitanju odvajanje otpada – a pogotovo ne kada je reč o čuvanju tajni".

Šolc, koji je preuzeo dužnost u decembru 2021. godine, suočio se s domaćim i međunarodnim kritikama poslednjih meseci zbog naglog povećanja troškova života, zajedno s očiglednim neuspehom u opskrbljivanju teškim naoružanjem ukrajinskih trupa uprkos obećanjima podrške.

2. Evropska komisija odobrila vakcinu protiv majmunskih boginja

Danska biotehnološka kompanija Bavarian Nordic (Bava.co) saopštila je da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina Imvaneks plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, kao što je prošle nedelje preporučila Evropska agencija za lekove (EMA).

Odobrenje dolazi samo dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila upozorenje na visokom nivou u kojem je epidemija majmunskih boginja koja se brzo širi proglasila globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

"Dostupnost odobrene vakcine može značajno da poboljša spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturirano planiranje biološke spremnosti", rekao je izvršni direktor kompanije Pol Čaplin.

Vakcina
Vakcinafoto: Profimedia

Vakcina Imvaneks, jedina koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje malih boginja.

Ali kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao "off-label" upotreba.

Odobrenje je validno u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, navodi se u saopštenju Bavarske Nordic.

1 / 5 Foto: Profimedia

Razvoj Imvaneksa omogućen je značajnim ulaganjima američke vlade u poslednje dve decenije, dodala je kompanija.

3. Otkrivena još jedna Maskova afera

Samo što se saznalo da je Ilon Mask pre nekoliko meseci dobio blizance sa direktorkom jedne od svojih firmi, pročulo se da je imao aferu sa ženom osnivača Gugla Sergeja Brina.

Mask je prošle godine, navodno, Grina na kolenima molio za oproštaj na umetničkom festivalu u Majami Biču zbog afere sa Nikol Šenahan, prenosi Njujork post škakljive detalje.

Kako se navodi, Brin je saslušao njegovo izvinjenje, ali i dalje ne govori sa najbogatijim čovekom na svetu.

Jedan od osnivača Gugla je podneo zahtev za razvod u januaru, navodeći "nepomirljive razlike".

Mask se u septembru rastao sa pevačicom Grajms, sa kojom je dobio dvoje dece, a navodna afera se dogodila u decembru tokom umetničkog festivala "Art Bazel" koji je trajao nekoliko dana.

Izvori kažu da je brak Grina i Šenahanove već bio uzdrman zbog problema koji su nastali tokom pandemije koronavirusa i brige o njihovoj ćerki. Bili su razdvojeni, ali su i dalje živeli zajedno.

Šenahan je, navodno, tražila milijardu dolara od Brina, čije se bogatstvo procenjuje na 90 milijardi, što znači da će ovo biti jedan mukotrpni razvod.

Za sada nisu uspeli da postignu dogovor, a Brinova strana kaže da Šenahanova traži mnogo više nego što je navedeno u predbračnom ugovoru, dok njeni advokati tvrde da je taj dokument potpisala pod pritiskom tokom trudnoće.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ko je Nikol Šenahan?

U pitanju je advokatica iz Kalifornije i preduzetnica iz Silikonske doline. Pre nego što je dospela u žižu javnosti zbog kratke afere sa Maskom, bila je poznata po osnivanju tehnološke kompanije "ClearAccessIP" koja je koristila veštačku inteligenciju za rukovođenje patentima. Firmu je prodala 2020. godine.

Osim toga, bila je osnivač i predsednik humanitarne fondacije "Bia-Echo" koja se zalagala za reformu krivičnog sistema, održivu budućnost i istraživanja plodnosti i reproduktivnog zdravlja kod žena u srednjim tridesetim godinama.

Poslednje pitanje je bilo veoma lično za Šenahanovu jer je otvoreno govorila koliko joj je bilo teško da zatrudni.

- Kao i mnoge žene koje nisu u potpunosti spremne da u ranim tridesetim započnu porodicu, odlučila sam, ili sam makar tako mislila u to vreme, da preuzmem stvar u svoje ruke i zamrznem embrione. Međutim, nakon propala tri pokušaja i desetina poseta klinikama za veštačku oplodnju, shvatila sam da nisam ni približno tako nedodirljiva kao što sam mislila - poručila je na otvaranju Centra za reproduktivnu dugovečnost žena. Njena fondacija je ovom centru pružila inicijalnu finansijsku pomoć.

- Posvetila sam se tome da pomognem budućim generacijama žena da imaju više izbora - rekla je.

Naposletku, sa Brinom je 2018. dobila ćerku, a iste godine su se venčali na skromnoj ceremoniji nakon dve godine zabavljanja. Kako se navodi, upoznali su se 2015. na jogi.

Prethodno je bila udata za jednog biznismena.

Odrasla je u Oklandu, a tokom detinjstva su hranu kupovali na bonove. Ćerka je imigrantkinje iz Kine i oca koji se borio sa duševnim problemima.

- Morala sam na svoj način da prokljuvim kako svet funkcioniše. Roditelji su tokom većeg dela mog detinjstva bili nezaposleni, nije bilo novca, skoro nikakvih roditeljskih smernica, kao što možete da zamislite uz bolesnog oca, a bilo je dosta straha i haosa - rekla je 2021. godine za magazin "Modern Luxury".

Kao konobarica je radila već sa 12 godina, a kasnije je uspela da stekne diplomu pravnika.

4. Orban u centru skandala nakon rasističke izjave

Mađarski desničarski premijer Viktor Orban ponovio je svoj od ranije poznat rasistički stav da države u kojima se „mešaju“ evropske i neevropske „više nisu nacije“.

Njegov govor u Rumuniji izazvao je ogorčenje opozicionih partija i evropskih političara.

- Mi Mađari nismo mešana rasa… i ne želimo da postanemo mešana rasa, rekao je Orban u subotu i dodao da zemlje u kojima se mešaju Evropljani i neevropljani „više nisu nacije“.

Orban je godinama iznosio slične tvrdnje, ali najnoviji komentari su bili najoštriji do sada kada je reč o istupima ovog političara krajnje desnice.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: Profimedia

"Zgrožena sam"

Katalin Čeh, evroposlanica iz opozicione partije Momentum, rekla je da je zgrožena premijerovim govorom.

- Njegove izjave podsećaju na vreme za koje mislim da bismo svi želeli da zaboravimo. Oni zaista pokazuju prave boje režima - rekla je ona.

Čeh se na "Tviteru" obratila ljudima mešovitih rasa u Mađarskoj.

"Boja vaše kože može da bude drugačija, možda dolazite iz Evrope ili šire, ali vi ste jedan od nas, i mi smo ponosni na vas. Raznolikost jača naciju, ne slabi je", navela je.

"Varljivo i opasno"

Rumunski poslanik Alin Mituša takođe je ljutito odgovorio na Orbanove komentare. „Govoriti o rasnoj ili etničkoj ’čistoći’, posebno u tako mešovitom regionu kao što je centralna i istočna Evropa, varljivo je i opasno. Kao i gospodin Orban“, napisao je na Tviteru.

Orban je to izneo tokom govora u Baile Tusnadu u Rumuniji, gde je ranije iznosio glavne političke ideje ili ideološke pravce. Tamo je 2014. prvi put rekao da želi da izgradi „neliberalnu demokratiju“ u Mađarskoj.

Apokaliptični govor

Ove godine, Orban je održao, kako se ocenjuje, apokaliptični govor predviđajući propast Zapada i proricajući „deceniju opasnosti, neizvesnosti i rata“. Takođe je oštro kritikovao zapadnu vojnu podršku Ukrajini, pozicionirajući se kao glavni saveznik Moskve u Evropskoj uniji.

- Što modernije oružje NATO daje Ukrajincima, Rusi će više gurati liniju fronta napred… Ono što mi radimo je da produžavamo rat - rekao je Orban tokom govora u subotu.

Mađarska iako je članica NATO-a, njen ekstremno desničarski premijer već dugo ima tople odnose sa Putinom i proveo je pet sati u Moskvi razgovarajući sa ruskim liderom u februaru, neposredno pre ruske invazije.

NATO
NATOfoto: Profimedia

Ukrajina

Najnoviji govor usledio dva dana nakon što je njegov ministar spoljnih poslova Petr Sijatro iznenadno otputovao u Moskvu na razgovore. Sve to ovu zemlju gura izvan evropskog konsenzusa o ratu. Orban je rekao da posao Zapada ne bi trebalo da bude da se nada ukrajinskoj pobedi, već da posreduje u mirovnom sporazumu.

- Ne treba da budemo na strani Rusije ili Ukrajine, već između njih dvoje - rekao je on i dodao da politika uvođenja sankcija Rusiji nije funkcionisala.

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, opisao je Orbanove tvrdnje kao „rusku propagandu“.

Teorija zavere

Orban je osvojio četvrti uzastopni mandat na izborima ranije ove godine, a njegova vlada je optužena za gušenje slobode medija i nazadovanje demokratskim normama otkako je njegova partija Fides osvojila vlast 2010. Od izbegličke krize 2015. Orbanova vlada je koristila antimigracione retorike kao glavne tačke razgovora.

U subotu je ukazivao na teoriju zavere koja tvrdi da postoji zavera da se belo stanovništvo SAD i evropskih zemalja razblaži imigracijom. Rekao je da je to „ideološki trik internacionalističke levice da kaže da je evropsko stanovništvo već mešana rasa“.

On je naveo demografiju, migraciju i rod kao glavna bojna polja budućnosti, istog dana kada su se hiljade ljudi okupile u Budimpešti na godišnjoj paradi ponosa.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Daleko od mejnstrima"

Evropska komisija trenutno tuži Mađarsku zbog nedavnog zakona protiv LGBTK+, kopije ruskog zakona o „gej propagandi“, koji zabranjuje gej osobama da se pojavljuju u školskim obrazovnim materijalima ili TV emisijama namenjenim maloletnicima.

- Orban je još dalje od evropskog mejnstrima nego ikada ranije. Mislim da on zaista veruje da će migracijski pritisci značiti da će ujedinjeni Zapad uskoro biti gotov i da će svaka vlada postati krajnje desničarska. Takođe je jasno da želi da Rusija pobedi u ovom ratu - rekao je Peter Kreko iz istraživačkog centra Political Capital u Budimpešti.

Orban se, ocenjuje se, nada da će na italijanskim izborima u septembru vratiti desničarska koalicijau, a takođe navija za povratak Donalda Trampa 2024. u SAD. Sledećeg meseca treba da otputuje u Dalas u Teksasu, gde će se obratiti CPAC-u, velikom skupu američkih konzervativaca. Ranije ove godine, CPAC je bio domaćin posebne sesije konferencije u Budimpešti.

1 / 7 Foto: Katarina Naveršnik

Kod kuće, izgleda da će se Orbanova bitka sa evropskim institucijama još više intenzivirati. EU je zamrznula nekoliko milijardi evra sredstava za oporavak namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za korupciju i vladavinu zakona. Orbanov oštar govor može biti znak da je mađarska vlada odustala od dobijanja sredstava.

- On tačno zna kakva bi reakcija bila na ovaj govor i mislim da se sprema na nedostatak kompromisa. On želi da vodi simboličnu borbu umesto da govori o merama štednje koje će morati da uvedu - rekao je Kreko.

5. Mladić (22) tragično nastradao u Grčkoj

Džek Fenton (22), bogataš iz Engleske, tragično je stradao kada su ga iskasapile elise helikoptera kojim se sa prijateljima vraćao sa Mikonosa za Atinu.

Tragedija se dogodila u ponedeljak popodne, nedaleko od aerodroma u prestonici Grčke, nakon što je helikopter sleteo na privatan heliodrom, odakle je trebalo da Džek, njegovi prijatelji i roditelji, limuzinama budu prebačeni do aerodroma gde ih je čekao privatni avion da ih vrati u Englesku.

Prijatelji Britanca koji je tragično stradao u ponedeljak navodno se ne javljaju istražnim organima, koji pokušavaju da ustanove kako je došlo do tragedije.

Džek Fenton
Džek Fenton foto: Printscreen/Facebook

Za sada nije poznato zašto je mladić izašao iz helikoptera u trenutku dok su motori još radili, a istraga vodi u više pravaca. Međutim, oni koji bi trebalo da daju ključne odgovore navodno se ne javljaju vlastima.

Grčki mediji prenose da, uprkos brojnim pozivima, koji su upućeni prijateljima stradalog mladića, niko od njih nije dao iskaz.

Kako prenosi ERT, članovi Komiteta za istragu nesreća i bezbednost letenja, koji su preduzeli istragu žale se da, uprkos velikim naporima koje su uložili, nisu uspeli da stupe u kontakt sa očevicima tragedije.

Tvrde da je upućeno više desetina poziva na njihove mobilne brojeve, da su ostavljali poruke i u govornoj pošti apelujući da daju izjavu o tragediji, ali se niko nije oglasio.

Džek Fenton
Džek Fenton foto: Printscreen/Facebook

Istraga bi trebalo da ustanovi zašto je izašao iz letelice dok su motori još radili. Jedna od verzija je bila da je pokušavao da napravi selfi, što je njegova porodica demantovala.

Druga je bila da je pričao telefonom, a sada se istražuje da li je mladić zaboravio telefon u letelici, pa je krenuo nazad ka helikopteru da bi ga uzeo.

6. Bračni par Zelenski na udaru oštrih kritika zbog slikanja za čuveni magazin

Posle pet meseci rata koji ne pokazuje znake smirivanja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska, krenuli su u ofanzivu - medijsku.

Bračni par Zelenski dao je u Kijevu intervju kontroverznom britanskom novinaru i voditelju Pirsu Morganu, a prva dama Ukrajine dala je intervju i za globalnu modnu "Bibliju", magazin "Vog" gde ju je fotografisala čuvena Eni Libovic.

U foršpanu intervjua Morganu koji bi trebalo da bude emitovan večera, Zelenski i njegova supruga kažu da ih je rat u Ukrajini još više zbližio.

"Ovakve situacije brak mogu da učvrste ili ga rasture. Da li je vaš brak sada jači zbog onoga kroz šta ste prošli?", pitao ih je Morgan.

"Slažem se s teorijom da brak postaje jači s izazovima. Mislim da se u našem slučaju dogodilo isto", odgovorio je Zelenski.

Kada ga je Olena Zelenska pitala šta on misli o njihovom braku, Zelenski je odgovorio: "Moj odgovor nije drugačiji!", na što ga je Zelenska podbola: "Trebalo bi da imaš svoje mišljenje o tome."

Smejući se, Zelenski joj je odgovorio: "Kad si pored mene, tvoje mišljenje ima prednost!"

Par se venčao 2003. godine i zajedno imaju dvoe djece, 9-godišnjeg Kirila i 18-godišnju Oleksandru. Olena Zelenska je postala prva dama Ukrajine postala je nakon što je Zelenski izabran za predsednika 2019.

Olena Zelenska je ovih dana osvanula i na naslovnoj strani Voga, a magazin je sa njom uradio intervju pod naslovom "Portret hrabrosti" koji su mnogi ocenili kao "kontroverzan".

U intervjuu koji je dala novinarki Rejčel Donadio koja je posetila Kijev, Zelenska je govorila je o ratu u ukrajini, odluci supruga da postane predsednik i prisilnom razdvajanju porodice.

"Ovo su bili najstrašniji meseci u mom životu i životu svakog Ukrajinca. Iskreno govoreći, mislim da niko nije svestan kako smo emocionalno izašli živi iz ove situacije", rekla je Zelenska.

U razgovoru Zelenska je rekla da su joj njena deca pomogla da prebrodi ovo teško vreme i insistirala je da ne bi mogla da "preživi“ bez njih. Ali njen muž do sada nije mogao da se ponovo "ujedini“ sa njihovom decom zbog bezbednosnih razloga. "Njemu je mnogo teže u tom pogledu“, rekla je Zelenska. "On pati. A onda to rade i moja deca, jer ne mogu da se vide“, rekla je ona.

Sa svoje strane, Zelenski je u odvojenom intervjuu za "Vog“ rekao da je "bolesno zabrinut“ za svoju porodicu.

"Kao svaki čovek, bio sam zabrinut za svoju porodicu, za njihovu bezbednost", poručio je Zelenski. "Ne radi se tu o romantici, naprosto niko ne želi svoju porodicu da dovede u opasnost. Naravno da su mi nedostajali. Toliko sam želeo da ih zagrli. Moja supruga ima jaku ličnost i mnogo je jača nego što je mislila da jeste. Svaki rat, pa tako i ovaj, otkrije u čoveku ono što nije ni svestan da ima."

Uprkos tome što je sa decom, Zelenski je otkrila da se oseća "izolovano“ jer ne može slobodno da se kreće. Svakodnevni zadatak kao što je odlazak u kupovinu je "san koji se ne može ostvariti“, rekla je ona.

Fotografije bračnog para Zelenski pored podrške na društvenim mrežama naišle su i na negativne reakcije na račun ukrajinskog predsednika koji je dobio etiketu čoveka koji želi da se "proslavi u ratnim okolnostima".

"U Kanu, Veneciji, Gremi dodeli nagrada, naslovna strana Voga - kao da je pop zvezda, a ne glavni čovek u zemlji koja je napadnuta", "Ljudi ginu, ali Zelenski je zauzet fotografisanjem za Vog", "To se zovu prioriteti - naslovnica Voga ispred vođenja računa o narodu"

"Neki ljudi su izgubili sve, a prva dama i predsednik poziraju na naslovnici", "Ne postoji ništa gore od - usred smo rata i naslovna strana modnog magazina", samo su neki od brojnih komentara na društvenim mrežama.

Prva dama Ukrajine je odgovorila na prozivke povodom pojavljivanja u poznatom časopisu, a ovde možete pročitati više o tome.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.