ESPRESO RETROSPEKTIVA: Bajden imao novi GAF, Švedska i Finska pristupaju NATO, varničilo na relaciji Džonson-Putin
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA, EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL, Profimedia, Printscreen

6 KLJUČNIH DOGAĐAJA

ESPRESO RETROSPEKTIVA: Bajden imao novi GAF, Švedska i Finska pristupaju NATO, varničilo na relaciji Džonson-Putin

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana

Objavljeno: 15:52h

Espreso vam ovog petka donosi novu retrospektivu šest ključnih događaja koji su se dogodili u svetu tokom protekle nedelje, a ovde možete videti o čemu smo pisali prethodnog puta.

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana.

Evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi:

1. KRALJ ISPADA PONOVO U AKCIJI: Bajden uhvaćen sa puškicama

Kamere su slučajno uhvatile "puškice" koje je koristio američki predsednik, Džo Bajden, tokom jednog sastanka.

"Uđete u Ruzveltovu salu i pozdravite učesnike", stajalo je na početku detaljnih instrukcija.

Među ostalim uputstvima je i pisalo: "Vi zauzmete svoje mesto", "Vi Liz Fuler postavite pitanje" (beleška: Liz se uključuje virtuelno)... a na samom kraju uputstva je bilo napomenuto da Bajden treba da zahvali učesnicima i da napusti događaj.

Iako nije neobično da političari budu detaljno upućeni u program određenih događaja, nekadašnji zvaničnik Bele kuće zadužen za odnose sa javnošću je kazao za Foks njuz da su instrukcije bile "iznenađujuće specifične za tako jednostavne gestove".

Podsetimo, otkad je stupio na vlast, vlada zabrinutost da Bajden pati od demencije, a već je postao poznat kao kralj gafova.

Pre neki dan je čak pao sa bicikla.

1 / 6 Foto: Profimedia

2. PUTIN U RAT ŠALJE PRETEĆEG PENZIONISANOG GENERALA? Na dan popije najmanje litar votke

Britanski mediji pišu kako je na bojnom polju u istočnoj Ukrajini poslat preteći ruski general u penziji.

Razlog tome je da Vladimiru Putinu ponestaje viših oficira za rat.

Kako javljaju, reč je o generalu Pavelu (67) koji je u penziji, a sada je navodno na čelu ruskih specijalnih snaga koje deluju na istoku Ukrajine nakon što je bivši komandant teško ranjen. Pavel je, navode, veteran ruskog rata u Avganistanu.

– Putin sada kopa s dna kace. Većina njegovih najboljih i okorelih u borbi viših komandanata ubijen je ili povređen u borbama u Ukrajini pa pribegava slanju drugorazrednih časnika na frontu koji tamo onda ne traju jako dugo – rekao je visoki obaveštajni izvor i dodao kako Putin izvlači generale iz penzije i šalje ih u rat.

1 / 6 Foto: Profimedia

– Putin je poput šefa mafije kojem niko ne sme odbiti poslušnost. Ako penzionisani general dobije poruku od Putina da ga Majka Rusija treba na bojnom polju u Ukrajini, ne može puno učiniti – rekao je.

Britanski mediji navode da je Pavel bio vojnik više od 40 godina, a pre 25 godina je, kada je bio mlađi i u formi, postao komandant ruskih specijalnih snaga. Pretpostavlja se da je pre povlačenja iz aktivne službe pre pet godina služio u Siriji.

Donedavno je, navode, živeo u predgrađu Moskve, a tvrde i da je toliko pretio da mu se trebala izraditi posebna uniforma. Na dan jede pet obroka i popije najmanje litar votke.

3. NEKADAŠNJI FUDBALER CRVENE ZVZDE UBIO BIVŠU PARTNERKU: Stravičan zločin potresao Herceg Novi

Branka P. (47) iz Herceg Novog ubijena je 27. juna nešto pre šest sati u Ulici Bokeške brigade u tom gradu.

Smrtonosne hice u nju je, kako se sumnja, ispalio njen bivši partner B. R. (47), za kojeg crnogorski mediji pišu da je bivši fudbaler Crvene zvezde Bojan Rašović.

Osumnjičeni je sinoć oko 20 sati priveden u VDT i pred dežurnim tužiocem se branio ćutanjem. Određeno mu je zadržavanje.

B. R. se, nakon što je pucao u bivšu partnerku, u vidnom lošem psihičkom stanju predao policiji.

Prema nezvaničnim saznanjima, osumnjičeni je duže vremena imao ozbiljnih zdravstvenih problema. On i žrtva nisu imali zajedničke dece i već godinama nisu živeli zajedno.

Branka P. je ubijena u svom stanu, a navodi se da je očevidac zločina bio i njen dvadesetogodišnji sin, koji je po dolasku policije bio u stanju šoka i odmah mu je ukazana stručna pomoć.

Komšije iz zgrade u kojoj se dogodio zločin, a koji nisu želeli da otkriju svoj identitet, rekli su da ništa nije ukazivalo na tragediju. Kažu da nisu čuli pucanj i da su za stravičan događaj saznali tek pošto je policija došla.

Herceg Novi, kako ističu, skoro da ne pamti zločine ove vrste. Bojana se sećaju kao tihog, dobronamernog i mirnog čoveka i ne znaju šta je moglo izazvati da ovako reaguje, tim pre što godinama nije dolazio kod Branke, niti su se viđali.

4. HOROR U AMERICI: U kamionu u teksasu pronađena beživotna tela migranata

Svet je potresla vest da su u jednom kamionu u Teksasu pronađena beživotna tela migranata koji su pokušali da uđu u Sjedinjene Američke Države iz Meksika.

Dvojica meksičkih državljana, Huan Francisko D''Luna-Bilbao i Huan Klaudio D''Luna-Mendez, optuženi su pred američkim saveznim sudom za smrt migranta, koji su nastradali nakon što su ostavljeni u prikolici kamiona bez klime na velikoj vrućini u San Antoniju, u Teksasu.

Migranti su bili zarobljeni u vreloj prikolici kamiona koji je pronađen napušten, saopštile su vlasti, a 39 muškaraca i 12 žena, od kojih većinu čine državljani Meksika, otkriveni su u ponedeljak u industrijskoj zoni na periferiji San Antonija u Teksasu, oko 250 kilometara severno od granice između SAD i Meksika.

Bilbao i Mendez optuženi su i za posedovanje vatrenog oružja prilikom ilegalnog boravka u SAD, navedeno je u sudskim dokumentima, prenosi Rojters.

Čovek koji se sumnjiči da je vozio "kamion smrti" u kojem je pronađeno više od 45 tela migranata iz Meksika, pretvarao se da je jedan od preživelih kako bi izbegao hapšenje.

Homero Zamorano (45), uhapšen je nedaleko od mesta zločina, policija ga je pronašla kako se krije u žbunju.

Zvaničnici su saopštili da je Zamorano govorio kako je jedan od preživelih iz kamiona, i na taj način je pokušao da izbegne hapšenje.

On je drugoosumnjičeni u jezivom slučaju koji je potresao čitav svet. Prvoosumnjičeni Kristijan Martinez (28) i Zamorano, terete se da su učestvovali u tragediji koja je odnela 53 života.

Martinez je optužen za prevoz ilegalnih migranata, dok je Zamorano optužen za krijumčarenje migranata koje je rezultiralo smrću.

Ukoliko se dokaže njihova krivica preti im doživotna robija, a moguće i smrtna kazna, saopštili su američki zvaničnici.

U kamionu su bile smeštene izbeglice iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora.

1 / 6 Foto: Profimedia

Njihova tela pronađena su u ponedeljak uveče na obodu San Antonija. Kada su policajci otvorili vrata prikolice ugledali su tela na gomili. Izbrojali su 46 beživotnih tela. Još najmanje deset osoba, koje su davale znake života, pronađeno je u prikolici i oni su u teškom stanju prevezeni u bolnicu. U međuvremenu stigla je vest da je još sedmoro njih preminulo, čime je broj žrtava kamiona smrti porastao na 53.

5. PALA ODLUKA: Švedska i Finska pristupaju NATO-u, u utorak potpisivanje protokola

Švedska i Finska potpisaće u utorak protokol o pristupanju NATO-u kako bi se formalno pridružile alijansi, izjavio je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare na kraju samita NATO-a u Madridu.

- Dogovorili smo se da pozovemo Finsku i Švedsku da se pridruže našem savezu i dogovorili smo se o dugoročnoj podršci Ukrajini - naveo je Stoltenberg i dodao da će predsednici obe nordijske zemlje učestvovati u procesu i da je "realnost da su lideri NATO-a već doneli odluku juče na samitu".

1 / 5 Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Nakon potpisivanja, protokol o pristupanju mora da bude ratifikovan u skupštinama svih 30 članica kako bi se omogućilo obema zemljama da postanu deo NATO-a.

Kada postanu članice NATO-a, Švedska i Finska će moći da se oslone na klauzulu o kolektivnoj odbrani koja stoji u statutu NATO-a.

6. VARNIČILO NA RELACIJI DŽONSON - PUTIN: Pale teške reči, svašta su rekli

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da Vladimir Putin "ne bi napao Ukrajinu da je žena" i veruje da je rat "savršen primer toksične muškosti".

U intervjuu za nemačke medije, nakon samita G7, rekao je da je pol ruskog predsednika faktor koji doprinosi sukobu.

- Da je Putin žena, što očigledno nije, ali da jeste, zaista mislim da se ne bi upustio u ludi, mačo rat invazije i nasilja na način na koji je to uradio - rekao je Džonson.

- Ukoliko želite savršen primer toksične muškosti, to je ono što on radi u Ukrajini - zaključio je britanski premijer.

Džonson je takođe na samitu NATO u Madridu izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin greši, ako se nada „manjoj Alijansi“.

„Dobija više NATO. Dolaze nam dve nove članice, Finska i Švedska, što je ogroman korak napred za naš savez“, poručio je Džonson.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

Vladimir Putin odgovorio je na tvrdnje britanskog premijera Borisa Džonsona koji je rekao da Putin ne bi izvršio invaziju na Ukrajinu da je žena.

Putin je ukazao na odluku bivše britanske premijerke Margaret Tačer da pošalje trupe na Foklandska ostrva.

"Samo želim da se prisetimo događaja iz novije istorije, kada je Margaret Tačer odlučila da pokrene vojnu operaciju protiv Argentine za Foklandska ostrva. Dakle, jedna žena je donela odluku da pokrene vojnu akciju. Stoga nije sasvim tačna referenca britanskog premijera na ono što se danas dešava", rekao je ruski predsednik.

Uputio je kritike na račun Velike Britanije i njenih lidera, ističući da imaju "imperijalnih ambicije".

„Gde su Foklandska ostrva, a gde Britanija. Akcije Tačerove bile su diktirane imperijalnim ambicijama", rekao je.

Vladimir Putin je takođe komentarisao šale koje su zbijali čelnici G7 na njegov račun, odnosno na račun njegovog skidanja do pojasa u raznim prilikama.

Lideri najmoćnijih zemalja sveta, podsetimo, rugali su se Putinu tako što su se međusobno ispitivali treba li se i oni da se skinu kao ruski predsednik.

Putin je večeras na to prilično direktno odgovorio.

"Ne znam kako su hteli da se skinu, do pojasa ili ispod pojasa, ali mislim da bi to bio odvratan prizor", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da se slaže sa rečima pesnika Aleksandra Puškina "da možete da budete razumna osoba i da razmišljate o lepoti noktiju".

"Slažem se s tim. Sve na čoveku treba da bude skladno, i duša i telo. Ali da bi sve bilo skladno, morate da se odreknete prekomernog konzumiranja alkohola i drugih loših navika, baviti se vežbom za telo i sporto", dodao je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

Ruski predsednik je takođe istakao da ovo nije najbolje razdoblje odnosa između Rusije i zemalja G7.

Ali se odmah potom se osvrnuo na svoje lične odnose s liderima G7.

"Sve kolege poznajem lično. Svi su lider, imaju karakter. Ako žele, mogu da postignu potreban uspeh, ali treba da rade na sebi", rekao je Putin.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.