ESPRESO RETROSPEKTIVA: Preminula Ivana Tramp, isplivao ŠOK snimak Đukanovića, Putinova NAJNOVIJA ODLUKA ŠOKIRALA!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL, Profimedia

6 KLJUČNIH DOGAĐAJA

ESPRESO RETROSPEKTIVA: Preminula Ivana Tramp, isplivao ŠOK snimak Đukanovića, Putinova NAJNOVIJA ODLUKA ŠOKIRALA!

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana

Objavljeno:

Espreso vam ovog petka donosi novu retrospektivu šest ključnih događaja koji su se dogodili u svetu tokom protekle nedelje, a ovde možete videti o čemu smo pisali prethodnog puta.

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana, a evo koji događaji su se našli na našoj listi:

1. Putin smenio Rogozina, šef Roskomosa razrešen dužnosti

Dmitrij Rogozin je razrešen dužnosti šefa Roskosmosa. Na njegovo mesto imenovan je Jurij Borisov, koji je ranije bio potpredsednik Vlade Ruske Federacije.

Ukaz o razrešenju, koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, objavljen je na sajtu Kremlja.

Borisov je na funkciji zamenika premijera bio zadužen za nadgledanje odbrambeno-industrijskog sektora.

- Razrešiti Rogozina Dmitrija Olegoviča sa funkcije generalnog direktora svemirske korporacije "Roskosmos". Odredba stupa na snagu od dana njenog potpisivanja - navodi se u jednoj od dve odredbe na sajtu Kremlja.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV / POOL

Borisov je drugim dekretom imenovan za novog direktora "Roskosmosa"

2. Preminula Ivana Tramp, prva supruga Donalda Trampa

Ivana Tramp je delovala "umorno" i naručila je samo malu količinu hrane u svom omiljenom restoranu u Njujorku, nekoliko sati pre nego što je pronađena mrtva na dnu stepeništa.

Ona je otkrivena u svojoj kući na Menhetnu oko 12.40 časova nakon što je neko pozvao hitnu pomoć.

Ivana (73), bivša supruga bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i majka troje njegove najstarije dece, upravo je juče posetila svoj omiljeni restoran "Altesi Ristorante", koji se nalazi samo nekoliko metara od njenog stana na Aper Ist Sajdu.

Ona je bila čest posetilac u ovom italijanskom restoranu i izgledala je dobro raspoložena, iako malo umorna kada je svratila, rekao je kroz suze za The US Sun vlasnik "Altesija", Paolo Alavijan.

- Kao i uvek, pitala me je kako sam, uvek nas je podržavala, i imali smo jedan izuzetno normalan razgovor, kakav sam vodio sa njom svaki put kada bi došla - rekao je vlasnik restorana.

- Delovala je zdravo, izgledala je možda malo umorno, ali je inače delovala dobro - dodao je.

Alavian je rekao da ne može da se seti šta je Ivana naručila, ali je opisao njen obrok kao "veoma, veoma mali" što se tiče količine hrane.

- Trenutno sam malo u šoku. Nemam pojma šta se dogodilo. Videli smo da se nešto dešava ispred njenog stana. Bila je izvrsno ljudsko biće, bila je stvarno, stvarno dobra osoba. Sve je to za mene trenutno veoma emotivno... Ona je svima ovde bila majka - dodao je Alavijan.

1 / 8 Foto: Profimedia

Vesti o Ivaninoj smrti pojavile su se u četvrtak popodne, a portparol vatrogasne službe Njujorka je za The US Sun rekao da je bivša manekenka rođena u Češkoj proglašena mrtvom po dolasku.

Bivši predsednik Donald Tramp kasnije je potvrdio njenu smrt u izjavi objavljenoj na njegovoj platformi Truth Social, u kojoj je Ivanu nazvao "divnom" ženom.

- Veoma sam tužan što obaveštavam sve one koji su je voleli, kojih ima mnogo, da je Ivana Tramp preminula u svom domu u Njujorku - napisao je Tramp.

- Bila je divna, lepa i neverovatna žena, koja je vodila sjajan i inspirativan život. Njen ponos i radost bilo je njeno troje dece, Donald Džunior, Ivanka i Erik. Bila je tako ponosna na njih, kao što smo svi bili ponosni na nju. Počivaj u miru, Ivana! - napisao je njen bivši suprug.

1 / 6 Foto: Profimedia

Erik, Don Džunior i Ivanka Tramp takođe su objavili zajedničku izjavu u kojoj odaju počast svojoj pokojnoj majci.

- Naša majka je bila neverovatna žena, sila u poslu, sportista svetske klase, blistava lepotica i brižna majka i prijatelj. Ivana Tramp je preživela. Pobegla je od komunizma i prigrlila ovu zemlju. Učila je svoju decu o hrabrosti i čvrstini, saosećanju i odlučnosti. Nedostajaće svojoj majci, troje dece i desetoro unučadi - naveli su.

3. Skandal trese Nemačku, žene dobile drogu za silovanje na zabavi na kojoj je prisustvovao Olaf Šolc

Najmanje devet žena dobilo je drogu za silovanje na privatnoj zabavi kojoj su prisustvovali kancelar Olaf Šolc i poslanici, saopštila je njegova Socijaldemokratska partija (SPD).

Berlinska policija saopštila je da istražuju navode o teškim telesnim povredama nakon što je 21-godišnja žena podnela prijavu nakon "letnje zabave jedne političke stranke".

"Savetujem svim zainteresovanima da podnesu žalbu“, rekla je Katja Mast iz SPD-a.

Portparol SPD nije isključio mogućnost da još žena prijavi da im je podmetnuta droga za silovanje.

SPD je u sredu uveče poslala mejl svima koji su bili pozvani na događaj u kojem osuđuje "monstruozan čin" koji su "odmah prijavili parlamentarnoj policiji”.

Oko 1.000 ljudi pridružilo se kancelaru i poslanicima na tradicionalnoj letnjoj proslavi SPD-a uoči skupštinske pauze.

"To je bio interni događaj. Mogli ste ući samo uz poziv", rekao je portparol i doao da "i dalje ima mnogo neizvesnosti, policija istražuje".

1 / 5 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Berlinska policija navodi da se žena koja je podnela žalbu sutradan nije sećala zabave zbog čega je i otišla na lekarski pregled a onda i podnela žalbu.

Žena je rekla policiji da je tokom događaja osetila mučninu i vrtoglavicu nakon što je konzumirala hranu i bezalkoholna pića.

Policija je saopštila da je do sada obaveštena o još četiri slučaja.

Droga za silovanje može da zbuni i omami žrtve i učini ih nesposobnim da se brane od napada.

4. Isplivao snimak Mila Đukanovića, uhvaćen u sentimentalnom trenutku

Na društvenoj mreži Tviter pojavio se video snimak sa jedne proslave, gde se na licu mesta našao i predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, a uhvaćen je jedan vrlo sentimentalan trenutak.

- Izgleda kao da mu je dosta svega.

- Briga njega za sve osim za sebe odavno.

Ovo su samo neki od komentara korisnika.

Milo se sigurno nije nadao da će ovaj njegov snimak završiti onlajn, ali nekome je očigledno bilo zanimljivo da ovaj momenat podeli sa svetom.

1 / 6 Foto: Profimedia

5. Stravični prizori iz Zoo Vrta u Meksiku obišli svet

Uznemirujući prizori iz udruženja za životinje u Meksiku obilaze svet, a prikazuju životinje u katastrofalnom stanju, izgladnele do te mere da su čak počele da proždiru sopstvene delove tela. U opisu stranice udruženja Black Jaguar-White Tiger (BJWT) iz Meksika stoji kako ono "neumorno radi na spašavanju, rehabilitaciji i brizi o životinjama", međutim, ispostavilo se da je sve suprotno od toga.

Nakon fotografija mršavih, uznemirenih i povređenih lavova koje su počele da kruže internetom, više organizacija za zaštitu prava životinja prijavilo je ovo udruženje policiji, a ranije prošle sedmice tamo su upali i istražitelji kako bi preduzeli potrebne mere. Njen vlasnik Eduardo Serio, navodno je pobegao, prenosi Mirror.

„Mesto je sada pod kontrolom vlasti, vlasnik je begunac od pravde, nigde se nije pojavio. Upravo smo imali sastanak s vlastima Meksiko Sitija kako bi veterinari mogli da počnu da spašavaju iscrpljene životinje“, rekao je aktivista za životinje Arturo Islas Aljende koji je ovo mesto nazvao „paklom na zemlji“.

Na pojedinim objavama vide se izgladneli lavovi koji od nemoći grizu vlastite repove.

Nekima nedostaje oko, uho, stravično su mršave i dehidrirane. Ukratko, sve potkrepljuje činjenicu da životinje žive u jadnim uslovima bez hrane, veterinara ili odgovarajućeg prostora za kretanje.

"Sve je počelo s radnikom koji je nedavno otpušten i imao je mnogo video dokaza koji pokazuju zlostavljane životinje", rekao je predsednik Udruženja zooloških vrtova Ernesto Zazueta. "Imamo užasna svedočanstva da su neke životinje bile žrtvovane, dok su se druge proždirale kako bi izbegle glad", izvestili su istražioci.

Tokom svog upada, užasnuti inspektori pronašli su jame sa, kako veruju, kostima i ostacima više od 200 divljih mačaka.

"Postoje rupe s kostima zakopanih životinja. Udruženje je reklo kako ima 400 mačaka, juče je izvršeno prebrojavanje s vlastima i evidentirano je samo između 180 i 190, manje od polovine njih je živo", dodao je Aljende.

On tvrdi da je vlasnik Eduardo ilegalno prodavao mladunčad lavova, tigrova i leoparda, kao i da mesecima nije plaćao zaposlene. Takođe, udruženje nije imalo ispravne papire niti pravne dozvole, već je sve radilo "tajno".

BJWT primilo je i milione dolara donacija, uključujući i slavne osobe, koje nisu stigle do životinja i povezane su s utajom poreza.

Organizacije, kao i vlasti daju sve od sebe kako bi pomogli ugroženim bićima, dok je Serio pod istragom i za njim se traga zbog zlostavljanja životinja.

"Eduardo Serio, vlasnik Black Jaguar-White Tiger, traži se zbog ekstremnog napuštanja i zlostavljanja stotina divljih mačaka", zaključio je tužilac.

6. Drama na Halkidikiju, potraga za Martinom i dalje traje

Lučke vlasti na Halkidikiju podigle su uzbunu zbog pronalaska nestalih kupača iz Severne Makedonije u morskom području Posejedona. Oni su nestali kada su slavili rođendan na žurci na plaži. Skočili su u vodu i odnela ih je struja.

Lopta koju je sasvim slučajno pronašao dok je plovio u pobesnelom moru kod Posidija na Halkidikiju, spasila je život tridesetogodišnjem Ivanu iz Severne Makedonije koji je sa prijateljima ronio na plaži Mitis.

Lopta koja se nekim čudom pojavila pred njim, pravila mu je društvo i dala šansu da ostane živ do danas u podne, kada su ga vlasti locirale. Uz pomoć nje uspeo je da pluta u vodi 18 sati, boreći se sa talasima, i za život, prenosi grčka Voria.

Ivan je jedan od trojice Makedonaca koji su nestali nakon što ih je morska struja odnela na pučinu. Mladića je primetio helikopter Vazduhoplovstva, koji je učestvovao u potrazi, 14 nautičkih milja od kopna, jugozapadno od poluostrva Kasandra.

30-godišnjeg državljanina Severne Makedonije danas je pronašao teretni brod koji je plovio pod zastavom Gibralatra i njegovo zdravstveno stanje je dobro. On je prebačen u bolnicu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Gradonačelnica Kasandre Anastasija Halkija rekla je za solunski portal da je pronađeni državljanin Severne Makedonije najverovatnije preživeo više od 18 sati u moru zahvaljujući dobroj kondiciji i smirenosti.

Potraga za trećim nestalim mladićem Martinom Jovanovskim traje od subote, nakon što je sa dvojicom prijatelja nestao u moru kod Halkidikija.

Vasil je pronađen posle nekoliko sati, a Ivan sutradan. Još uvek nema uspeha u lociranju Martina, iako porodica i prijatelji ne gube nadu.

Potraga za Martinom iz Severne Makedonije, koji je nestao u Posidiju, danas se, kako prenose grčki mediji, obustavlja na način na koji je to do sada rađeno.

Na nekim grčkim vestima objavljeno da je, nažalost, danas obustavljena potraga na Halkidikiju za 28-godišnjakom koji je nestao u Posidiju, ali evo pojašnjenja. Potragu su završile lučke vlasti i sada je preuzima policija, ali i volonteri koji se organizuju u Skoplju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.