EVROPSKA KOMISIJA ODOBRILA VAKCINU PROTIV MAJMUNSKIH BOGINJA: Dan nakon proglašenja GLOBALNE VANREDNE SITUACIJE!
Majmunske boginje, Foto: Zorana Jevtić, Printscreen, Profimedia

ZELENO SVETLO

EVROPSKA KOMISIJA ODOBRILA VAKCINU PROTIV MAJMUNSKIH BOGINJA: Dan nakon proglašenja GLOBALNE VANREDNE SITUACIJE!

Odobrenje je validno u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj

Objavljeno: 09:45h

Danska biotehnološka kompanija Bavarian Nordic (Bava.co) saopštila je danas da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina Imvaneks plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, kao što je prošle nedelje preporučila Evropska agencija za lekove (EMA).

Odobrenje dolazi samo dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila upozorenje na visokom nivou u kojem je epidemija majmunskih boginja koja se brzo širi proglasila globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

"Dostupnost odobrene vakcine može značajno da poboljša spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturirano planiranje biološke spremnosti", rekao je izvršni direktor kompanije Pol Čaplin.

Vakcina Imvaneks, jedina koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje malih boginja.

Ali kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao "off-label" upotreba.

1 / 6 Foto: Profimedia

Odobrenje je validno u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, navodi se u saopštenju Bavarske Nordic.

Razvoj Imvaneksa omogućen je značajnim ulaganjima američke vlade u poslednje dve decenije, dodala je kompanija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.