STROGO POVERLJIVA DOKUMENTA PRONAĐENA ISPRED ŠOLCOVOG STANA? Nemci ŠOKIRANI, evo šta se nalazilo u NJIMA!
Olaf Šolc, Foto: Profimedia

NOVI SKANDAL?

STROGO POVERLJIVA DOKUMENTA PRONAĐENA ISPRED ŠOLCOVOG STANA? Nemci ŠOKIRANI, evo šta se nalazilo u NJIMA!

Olaf Šolc kritikovan je zbog bacanja poverljivih informacija u kantu nakon što su komšije u Potsdamu

Objavljeno: 07:53h

Strogo poverljivi dokumenti nemačke vlade pronađeni su razbacani ispred privatnog stana kancelara nakon što su mu lisice rastrgle vreće za smeće, piše The Telegraph.

Olaf Šolc kritikovan je zbog bacanja poverljivih informacija u kantu nakon što su komšije u Potsdamu, na periferiji Berlina, pronašli nekoliko papira sa oznakom poverljivo razbacane po ulici ispred njihove kuće.

Dokumenti se uglavnom odnose na kancelarovu suprugu Britu Ernst, koja je ministarka obrazovanja u pokrajini Brandenburg, čiji je glavni grad Potsdam. Komšije su za nemačke medije rekle da je na prvi pogled jasno da su dokumenti, koji nisu bili isečeni, vladini brifinzi koji strogo nisu za javnu upotrebu.

Smeće, koje su videli mediji, uključivalo je brifing koji je izradilo ministarstvo spoljinih poslova zemlje sa informacijama o nadolazećem samitu G7, uključujući pojedinosti o svakom od partnera čelnika G7, prenosi Jutarnji pisenje Telegraph-a.

Beleška je sadržala konkretne teme o Keri Džonson, inače supruzi britanskog premijera Borisa Džonsona. Dokumenti su se odnosili i na neke od partnera čelnika G7 u junu, uključujući Brižit Makron, Britu Ernst i Keri Džonson.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

U brifingu o Mariji Sereneli Kapello, supruzi italijanskog premijera Marija Dragija, rečeno je da je ona diplomirala englesku književnost i da "izbegava javnost".

U informativnim beleškama prve dame SAD-a Džil Bajden i supruge francuskog predsednika Emanuela Marona nalaze se podaci o njihovim zanimanjima, a u beleškama o Juko Kišide, supruzi japanskog premijera Fumia Kišide, stoji kako je ona "sekretarica u japanskoj fabrici automobila Mazda"...

Osim beleški o G7, dokumenti prikazuju i detaljan plan onoga što je Ernst trebalo da obuče na nekoliko službenih događaja, kao što je prilikom glasanja na saveznim izborima u septembru prošle godine (pantalone, plava košulja, tanki blejzer) i na okupljanju nakon izbora (crno Hugo Boss odelo, siva košulja, lanac sa kamenom, crne patike, crna torba Anke Runge).

Dokumenti su takođe uključivali i nacrt govora koji je kancelarova supruga trebalo da održi u parlamentu u Brandenburgu, detaljan raspored gde će Ernst biti i s kim će se sastati, zajedno s dokazom da se upisala na kurseve kako bi poboljšala svoj engleski.

Nekoliko dokumenata imalo je oznaku "VS poverljivo", što je najviši standard za dokumenta vlade.

Prema sistemu klasifikacije, dokumenti moraju da ostanu u prostorijama službenih državnih zgrada ili se nositi na službena putovanja.

Par se našao na meti kritika u Nemačkoj, a nekoliko medijskih izvora dovelo je u pitanje odluku o odlaganju dokumenata na takav način, s obzirom na to da oboje imaju nekoliko decenija iskustva u politici i javnoj službi.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemački magazin Spiegel napisao je da kancelar i njegova supruga navodno imaju opušten odnos s poverljivim dokumentima, dok se tabloid Bild obrušio na navike para u recikliranju, pišući: "U kući Šolc to ne shvataju ozbiljno kada je u pitanju odvajanje otpada – a pogotovo ne kada je reč o čuvanju tajni".

Šolc, koji je preuzeo dužnost u decembru 2021. godine, suočio se s domaćim i međunarodnim kritikama poslednjih meseci zbog naglog povećanja troškova života, zajedno s očiglednim neuspehom u opskrbljivanju teškim naoružanjem ukrajinskih trupa uprkos obećanjima podrške.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.