ESPRESO RETROSPEKTIVA: Grmelo nakon zabrane LAVROVU, Bajden na SAMITU, ZELENSKI pozvao ABAZOVIĆA u KIJEV
Espreso retrospektiva, Foto: Profimedia, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

6 KLJUČNIH DOGAĐAJA

ESPRESO RETROSPEKTIVA: Grmelo nakon zabrane LAVROVU, Bajden na SAMITU, ZELENSKI pozvao ABAZOVIĆA u KIJEV

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana, a evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi:

Objavljeno:

Espreso vam ovog petka donosi novu retrospektivu šest ključnih događaja koji su se dogodili u svetu tokom protekle nedelje, a ovde možete videti o čemu smo pisali prošle sedmice.

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana.

Evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi:

1. ZVANIČNO OTKAZANA POSETA LAVROVA SRBIJI: Ruski ambasador Bocan Harčenko uručio VAŽNU dokumentaciju Vučiću!

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, trebao je da stigne u Srbiju 7. juna.

Nezvanično, on bi u glavni grad trebalo da stigne dan ranije, 6. juna.

Kako je planirano, u Srbiji će imati niz sastanaka sa ovdašnjim državnim vrhom, a teme o kojima će se razgovarati biće razne, od rata u Ukrajini, ekonomiji, poziciji Srbije...

Lavrov trebalo bi da prisustvuje i prijemu povodom Dana Rusije, koji 7. juna organizuje Ambasada Rusije u Beogradu.

Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana rekao da se poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova "komplikuje" , naglasio je da se ta "komplikacija" javlja "u svakom smislu", ali malo ko je primetio jedan problematičan segment koji u velikim diplomatskim okvirima zvuči pomalo bizarno - kako će Lavrov uopšte fizički da dođe u Srbiju?

1 / 6 Foto: Profimedia

Vučić je u Bratislavi prošle nedelje nagovestio da nije u mogućnosti da govori o svim problematičnim segmetima Lavrovljeve posete.

Poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu - zvanično je otkazana.

O razlozima otkazivanja predsedika Srbije Aleksandra Vučića obavestio je ambasador ruske federeacije Aleksandar Bocan Harčenko na današnjem sastanku na Andrićevom vencu.

"Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju", navedeno je na zvaničnom Instagram nalogu predsednika Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebalo da poseti Beograd 6. i 7. juna, javlja agencija Interfaks.

"Ti izveštaji su tačni", rekao je Interfaksu visokorangirani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

2. CRNA GORA OPRAVDALA ZABRANU PRELETA LAVROVU: Sve je u skladu sa odlukom o sankcijama!

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore saopštilo je danas da je odluka o zabrani preletanja aviona ruske Vlade, kojim je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov trebalo da duputuje u Srbiju, doneta na osnovu odluke kojom se Crna Gora pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog agresije na Ukraijinu.

"U Skladu sa ovom Odlukom (o uvođenju sankcija Rusiji), a imajući u vidu da se Crna Gora 100 odsto usaglašava sa Zajedničkom vanjskom i bezbednosnom politikom EU, Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih vazduhoplova preko svoje teritorije, osim u tačno navedenim izuzecima koji se nisu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju", navedeno je u saopštenju.

Kremlj je takav potez tri evropske zemlje okarakterisao kao "neprijateljski čin" i saopštio da "takva neprijateljska dela mogu da izazovu određene probleme".

1 / 6 Foto: Profimedia

Crna Gora je suverena država i ponaša se u skladu sa sankcija kojima se pridružila i koje su na snazi, poručio je u Ohridu crnogorski premijer Dritan Abazović odgovarajući na pitanje zašto je Podgorica zabranila prelet avionu šefa ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, uoči njegove najavljivane posete Beogradu.

- Ponašamo se u skladu sa pravilima, sankcije su na snazi, i to znači da prelet aviona ruskih političara preko našeg neba nije moguć - rekao je Abazović.

Premijer Crne Gore je naveo da mu je žao što "na tlu Evrope postoji rat, što je Ruska Federacija izvršila agresiju na Ukrajinu, i naglasio da Crna Gora želi i navija za mir".

-Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike niti se kod nas promenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo to je politika agresije - rekao je Đukanović.

1 / 5 Foto: EPA/TOMS KALNINS

Pojašnjavajući restriktivne mere prema Rusiji, Đukanović je rekao da su one u funkciji odgovora na agresiju i u potpunosti su stoprocentno usaglašene sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin zapretio je Crnoj Gori interkontinentalnim balističkim projektilima pošto je zatvorila svoj vazdušni prostor za avion koji trebalo da preveze ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Beograd, preneo je portal RTCG.

3.BAJDEN JAVLJA SA SAMITA, IMA VAŽNU PORUKU! Pronašao REŠENJE za ceo region

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da je demokratija „element važan za budućnost Amerike“, povodom otvaranja velikog regionalnog samita sa Latinskom Amerikom.

"Naš region je velik i raznovrstan. Ne slažemo se uvek oko svega. Ali zato što smo demokratija, našim razlikama pristupamo u međusobnom poštovanju i dijalogu", rekao je on.

Ovaj veliki „Samit Amerike“ održan u Los Anđelesu obeležilo je odsustvo nekih predsednika, posebno Meksika, Gvatemale, Bolivije i Hondurasa.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador najviše krivi Belu kuću što je isključila Kubu, Nikaragvu i Venecuelu.

Američka administracija je odluku obrazložila "sumnjom" u "nedostatak demokratskog prostora i poštovanja ljudskih prava",

Džo Bajden je takođe pohvalio uspostavljanje „Američkog partnerstva za ekonomski napredak“ u sredu kako bi se podstakao inkluzivniji rast u Latinskoj Americi.

1 / 8 Foto: Profimedia

"Ono što je istina u Sjedinjenim Državama, istina je u svakoj zemlji. Ekonomija stiskanja ne funkcioniše", rekao je demokrata, koji je više puta kritikovao ideju da bogaćenje bogatih i velikih kompanija automatski povlači bogaćenje svih ekonomskih faktora.

Samit Amerika treba da pokaže spremnost Bajdenove administracije da podstakne i obnovi veze sa zemljama Latinske Amerike u vreme kada Kina ulaže velika sredstva u tu oblast.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena donela je konačnu odluku da isključi vlade Kube, Venecuele i Nikaragve sa Samita Amerika, saopštili su danas ljudi upoznati sa tim pitanjem.

4. RAZGOVARALI ZELENSKI I ABAZOVIĆ! Crnogorski premijer dobio POSEBAN poziv

Premijer Crne Gore Dritan Abazović razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji ga je pozvao da što pre poseti Kijev.

Abazović je tokom razgovora sa Zelenskim izrazio ličnu spremnost da poseti Kijev i na taj način pruži podršku ukrajinskom narodu, uz konstataciju da će liderima Zapadnog Balkana predložiti da zajednički posete glavni grad Ukrajine, saopšteno je iz kabineta crnogorskog premijera.

Zelenski je upoznao Abazovića sa trenutnom situacijom u Ukrajini, izrazio spremnost za produbljenje saradnje i zahvalio mu se na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini.

Predsednik Ukrajine uputio je poziv predsedniku Vlade Crne Gore da u što skorijem periodu poseti Kijev.

Abazović je u razgovoru istakao da je Crna Gora osudila, kako je naveo, agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i da od samog početka sukoba pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, naglašavajući da se danas evropske vrednosti slobode i prava na sopstveni izbor brane izvan granica Evropske unije.

„Nadamo se da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu spremna je da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć“, naveo je crnogorski premijer.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Abazović je informisao Zelenskog da je Crna Gora primila veliki broj izbeglica iz Ukrajine.

5. MERKEL SE SUROVO OBRATILA PUTINU: Ove reči će ga i EMOTIVNO ZABOLETI!

Angela Merkel nazvala je napad Rusije na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i "dubokom prekretnicom" u ljudskoj istoriji.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini "velika greška".

- To je brutalni napad, kojim se krši međunarodno pravo i za šta ne postoji nikakvo opravdanje - kazala je Merkel sinoć u razgovoru sa novinarima u pozorištu "Berliner Ensemble".

Merkel je naglasila da nije delila mišljenje Putina da Rusiju Zapad stalno ponižava, ali je znala da on tako razmišlja.

1 / 6 Foto: Profimedia

Još oštrije prema Putinu?

Angela Merkel je priznala da je prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu moglo da se postupa oštrije 2014. nakon ruske aneksije Krima. Ali ne može se reći da tada ništa nije urađeno, naglasila je ona, misleći na isključenje Rusije iz G8. Tada je i NATO odlučio da svaka članica za odbranu troši dva odsto svog bruto društvenog proizvoda.

Merkel je takođe branila to što se 2008, kada je na stolu bilo uključenje Ukrajine i Gruzije, usprotivila širenju NATO na istok.

„Tada je Ukrajina bila zemlja kojom su vladali oligarsi i niste je mogli jednostavno primiti u NATO.“ Osim toga, već tada je bilo jasno da Putin ne bi prihvatio članstvo u NATO, te da bi već tada „to moglo da nanese ogromnu štetu Ukrajini“.

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik oštro je kritikovao bivšu nemačku kancelarku zbog opravdavanja svoje politike prema Rusiji tokom 16 godina na vlasti. Nažalost, nije bilo "ni trunke samokritike" u njenom prvom intervjuu od promene vlade pre šest meseci, rekao je u sredu Melnik agenciji dpa.

Merkel je branila svoj stav prema Rusiji u razgovoru s novinarom Aleksanderom Osangom u utorak uveče.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Diplomatija nije pogrešna samo zato što nije upalila. Tako da ne vidim zašto bi trebalo da kažem da je bila pogrešna i neću se izviniti zbog toga - rekla je.

Melnik je rekao da su Ukrajinci uvereni da su nemački stav o ukrajinskom članstvu u NATO-u i izgledi da se pridruži EU, dugogodišnje odbijanje da zemlju snabde oružjem nakon ruske aneksije Krima 2014. i "bezobzirno guranje" gasovoda Severni tok 2 sve dok nije počeo rat "ohrabrili Putina da napadne Ukrajinu".

6. DETALJI NAPADA U BERLINU: Gazio ljude, pa krenuo da BEŽI, ima i MRTVIH

Opsadno stanje u Berlinu nakon što je nepoznati muškarac oko 10.30 časova vozilom "reno tvingo" uleteo u masu i počeo da gazi ljude. Najmanje jedna osoba je stradala, a više desetina je povređeno.

1 / 7 Foto: Profimedia

Svedoci incidenta tvrde da je vozač "renoa" nakon gaženja ljudi nastavio da vozi još oko 200 metara, nakon čega se zakucao u izlog jedne radnje.

Ljudi koji su se zatekli na ulici tvrde da je nakon toga napustio vozilo i pokušao da beži, ali da su ga prolaznici savladali do dolaska policije.

Još nije poznato da li je u pitanju napad ili je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

U jednom od najlepših nemačkih gradova vlada panika. Na licu mesta su brojne policijske i vatrogasne ekipe, kao i ekipe Hitne pomoći, a područje nadleću i helikopteri.

- Na sred ulice se nalazi telo jedne osobe, a svuda okolo je veliki broj ekipa hitne pomoći koji pokušavaju da pomognu žrtvama - rekao je glumac Džon Beroumen koji se zadesio nedaleko od mesta gde se incident dogodio.

Vozač automobila koji je danas izazvao haos na ulicama Berlina u kom je poginula jedna, a ranjeno više osoba je navodno 29- godišnji Nemac poreklom iz Jermenije koji živi u Berlinu.

On je navodno od ranije poznat policiji zbog krivičnih dela koja su povezana sa imovinom.

U medijima se pojavio snimak kada je berlinska policija uhapsila 29-godišnjeg muškarca iz Jermenije sa dvojim državljanstvom nakon što je rano danas uleteo automobilom u gomilu pešaka, pri čemu usmrtio najmanje jednu osobu, a 30 je povređeno.

Na snimku se vidi kako policija vodi čoveka sa lisicama na rukama, koji viče nešto nerazumljivo prolaznicima, do crnog BMW-a i zatvara ga.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.