ESPRESO RETROSPEKTIVA: Vest o smrti Abea ODJEKNULA svetom, isplivao ŠOK snimak Zaharove, Džonson priznao PORAZ!
Espreso retrospektiva, Foto: Profimedia, Printscreen

6 KLJUČNIH DOGAĐAJA

ESPRESO RETROSPEKTIVA: Vest o smrti Abea ODJEKNULA svetom, isplivao ŠOK snimak Zaharove, Džonson priznao PORAZ!

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana, a evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi:

Objavljeno:

Espreso vam ovog petka donosi novu retrospektivu šest ključnih događaja koji su se dogodili u svetu tokom protekle nedelje, a ovde možete videti o čemu smo pisali prošle sedmice.

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana, a evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi:

1. Bivši japanski premijer Šinzo Abe izgubio bitku za život nakon atentata

Japanski premijer Šinzo Abe, koji je upucan tokom govora, preminuo je uprkos borbi lekara, prenosi Sputnik.

Vest o smrti Abea objavljena je i na Tviteru.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe pogođen je iz vatrenog oružja tokom govora u predizbornoj kampanji, u gradu Nara, saopštio je portparol vlade, a javni servis NHK je izvestio da ga je napadač upucao s leđa.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija upucanog bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea na kojoj se vidi da je bez svesti i da mu je košulja krvava.

Napadač koji je pucao na bivšeg japanskog premijera, Šinza Abea, odmah je uhapšen.

Ime osumnjičenog je Tetsuja Jamagami (41), a japanski mediji objavili su i njegovu fotografiju.

Naime uhapšeni nije koristio pravi pištolj, nego je sklepao sopstveno improvizovano dvocevno oružje.

Ono je napravljen od dve cevi, trake i drveta i električni komponenti koje su omogućile ispaljivanje 12 grama barutnog punjenja.

2. Boris Džonson podneo ostavu, ostaje na dužnosti dok ne bude izabran naslednik

Britanski premijer Boris Džonson obratio se javnosti nakon što su tamošnji mediji izvestili da će podneti ostavku na funkciju lidera Konzervativne partije, ali i premijera. On će na toj poziciji ostati do jeseni, jer će njegova stranka na leto birati novog lidera.

On je kazao da će vršiti dužnost premijera dok ne bude izabran njegov naslednik.

Procedura izbora premijera i predsednika stranke počinje naredne nedelje, dodao je.

"Sada je jasno, volja Konzervativne stranke da se izabere novi lider, a samim tim i novi premijer. Složio sam se da proces izbora tog novog lidera treba da počne odmah", rekao je Džonson.

On se zahvalio onima koji su glasali za torijevce na prošlim izborima.

"Razlog zbog kog sam se poslednjih dana toliko borio da lično nastavim da obavljam ovaj mandat nije samo zato što sam to želeo da radim, već zato što sam osećao da je to moj posao, moja dužnost, moja obaveza prema vama", dodao je.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

Nakon današnje ostavke britanskog premijera Borisa DŽonsona na mesto lidera Konzervativne stranke, ostaje otvoreno pitanje ko će biti njegov naslednik, a novinska agencija Rojters je objavila pregled mogućih kandidata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas telefonom Borisa Džonsona da mu prenese "tugu" zbog njegovog odlaska sa mesta šefa britanske konzervativne partije, saopštilo je danas ukrajinsko predsedništvo.

"Svi smo sa tugom primili tu vest. Ne samo ja već celo ukrajinsko društvo koje ima mnogo simpatija za vas", rekao je Zelenski i istakao zahvalnost Ukrajinaca za podršku koju im je britanski premijer dao u kontekstu ruske invazije. ; Džonson je bio jedan od zapadnih političara koji je bio najodlučniji i najelokventniji u podršci Kijevu.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

Takođe se oglasio i Medvedev

Ostavka Borisa Džonsona je logičan rezultat britanske arogancije i osrednje politike, ocenio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

– Novosti iz Londona. Odlaze “najbolji prijatelji Ukrajine”. “Pobeda” je u opasnosti! Prvi je otišao… Logičan rezultat britanske arogancije i osrednje politike. Posebno na međunarodnom nivou. Čekamo vesti iz Nemačke, Poljske i baltičkih država – napisao je Dmitrij Medvedev na Telegramu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Pojedini ministri podneli su ostavke odmah nakon izvinjenja britanskog premijera zbog postavljanja poslanika Krisa Pinčera na mesto zamenika predsednika poslaničkog kluba torijevaca, optuženog za nedolično seksualno ponašanje.

Inače, do sada je vladu Borisa Džonsona napustilo više od 50 zvaničnika vlade, među kojima petoro ministara.

3. Isplivao šokantan snimak Zaharove, javnost zapanjena

Nakon što je na Telegramu ugledao snimak Marije Zaharove, novinar Kevin Rotrok podelio je taj video na Tviteru izazvavši time brojne reakcije.

Na tom snimku portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova jede jagode, a video su za jedan dan pogledale stotine hiljade ljudi. Tako je delić iz njenog privatnog života izložen komentarima javnosti.

"Potparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova podelila je ranije danas ovaj video na Telegramu iz svoje bašte. "Moja žetva" napisala je ona. Da su samo zaplene useva u Rusiji 2022. bile ograničene na ove jagode", istakao je Kevin Rotrok pored videa.

U komentarima nimalo ne štede Mariju Zaharovu pa na ovoj društvenoj mreži pišu sledeće: "Ovo je drsko i arogantno", "Da li je ovo za njen "OnlyFans"?", "Ko je ukrao te jagode?", "Ona promoviše svoj posao sa strane", "Ko je ukrao te jagode?", "Ovo je veoma sramotno", "Da li pokušava da izgleda sek*i? Nije uspelo", "Ovo je uznemirujuće". Ove reakcije inače nisu najoštrije, ima i gorih, neprikladnijih komentara.

Video je inače objavljen na "Nightingale Litter" kanalu na Telegramu. U komentarima se pojavilo pitanje da li je Zaharova zaista na ovom snimku i da li je tačno da je ovo objavila na svojoj službenoj stranici na društvenoj mreži. Novinari su potvrdili.

1 / 6 Foto: Profimedia

4. Rusija skinula rukavice, uputila ozbiljno upozorenje

Moskva bi mogla da sruši polovinu litvanske privrede kao odgovor na delimičnu trgovinsku blokadu Kalinjingradske oblasti u Rusiji, rekao je njen guverner.

„Transportni sektor baltičkih država mogao bi biti uništen ako Rusija primeni kontrasankcije na robu koja ulazi i izlazi iz baltičkih država“, rekao je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov za ruski list Vedomosti u ponedeljak.

„Rusija bi mogla da učini da polovina litvanske ekonomije nestane, da se Litvanja sruši kao kula od karata“ , rekao je on. „Stiče se utisak da Litvanija ne razume da je Kalinjingradska oblast deo Rusije i da imamo ko da pritekne u pomoć. Nismo sami suočeni sa problemom.”

Kalinjingradska oblast je mala ruska eksklava smeštena između Litvanije i Poljske, obe članice EU.

Prošlog meseca Vilnjus je zabranio tranzit određene robe između regiona i ostatka Rusije, navodeći kao razlog sankcije EU Moskvi zbog njene vojne kampanje u Ukrajini. Rusija je rekla da je taj potez nezakonit po međunarodnom pravu i obećala da će uzvratiti.

Alihanov je rekao da „blokada“ šteti regionu, koji se, između ostalog, oslanja na slobodan protok građevinskog materijala.

„Da, zabrana ne uključuje hranu, ali bez betona ne možemo da gradimo ni škole ni bolnice. Dakle, to je pitanje za normalno postojanje više od milion ljudi i za ekonomiju našeg regiona.

Dok su vlasti u Kalinjingradu uspele da preusmere tok sankcionisane robe ka Baltičkom moru, a ne železnicom i drumom, spor sa Litvanijom mora da se reši što je pre moguće, rekao je Alihanov.

Prošle nedelje je Rojters izvestio da je EU blizu kompromisa koji bi omogućio da se trgovina Kalinjingrada preko Litvanije nastavi.

Mnoge zemlje, uključujući EU, uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji nakon što je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara.

1 / 12 Foto: Profimedia

5. Stravična tragedija u Šarm el Šeiku: Preminuo šestogodišnji dečak, njegov otac na intenzivnoj nezi

Veliku pažnju javnosti izazvala je vest o dečaku (6) iz Italije koji je preminuo na letovanju u Šarm el Šeiku u Egiptu. Njegov otac je, kako su preneli mediji, na intenzivnoj nezi, a majka je u 4. mesecu trudnoće. Ukratko, ono što je bio odmor iz snova pretvorilo se u tragediju.Ujak preminulog šestogodišnjaka rekao je da misli da je mališan progutao vodu iz bazena.

- Moj sestrić je imao šest godina i umro je za 36 sati - rekao je Roberto Manosperti, brat dečakove majke.

- Stalno su povraćali. Otišli ​​su 26. juna i trebalo je da ostanu u Egiptu dve nedelje. Planirali su taj odmor mesecima. Dete je bilo jako bolesno. Moj zet je mislio da je moj sestrić progutao vodu u bazenu. Ali nije moglo da bude samo to - priča dalje ujak dečaka.

On je dodao da je dečak bio veoma bolestan, a iz rizorta porodica je otišla do obližnjeg lekara.

- Tamo su im dali prvu infuziju sa fiziološkim rastvorom, zatim su im dali tri tablete za lečenje trovanja hranom. Vratili su se u hotelsku sobu i nastavili da povraćaju, sve do subote ujutru. Simptomi nisu prolazili. Opet su pozvali doktora, koji im je rekao da se vrate popodne - ispričao je ujak dečaka.

Roberto ističe da postoji malo informacija o stanju njegovog zeta, a doktori odbijaju da pošalju izveštaj.

- Sinoć je na odeljenje otišao izaslanik egipatskog Ministarstva zdravlja koji je izjavio da su dva puta uradili toksikološki pregled i isključili trovanje kao mogućnost - rekao je on.

Telo dečaka Andrea Mirabilea (6), koji je preminuo tokom odmora u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik, biće u subotu vraćeno u Palermo.

Njegov otac Antonio Mirabile i dalje je hospitalizovan, i nalazi se na intenzivnoj nezi u teškom stanju, dok je majka dečaka Rozalija Manosperti u četvrtak otpuštena iz bolnice.

Otac i majka, koja je u 4. mesecu trudnoće, vratiće se danas u Palermu medicinskim letom, prenosi agencija Ansa pozivajući se na izvore u italijanskom ministarstvu spoljnih poslova.

Egipat
foto: Printscreen/Društvene mreže

Majka dečaka Rozalija je uputila očajan apel institucijama da organizuju bezbedan let i vrate njenu porodicu kući.

Kako prenosi Ansa, ministarstvo preduzima akcije, i takođe pokušava da prevaziđe birokratske prepreke određene egipatskim zdravstvenim zakonima, kako bi organizovali let da vrate muža i ženu u Italiju.

Antonio, koji i dalje ima problema sa srcem, nije u stanju da leti redovnim letom.

Telo dečaka je juče prebačeno u Kairo.

Egipat
foto: Printscreen/Društvene mreže

Iako su rođaci dečaka rekli da je obdukcija završena, uzrok smrti mališana još uvek nije poznat. Sumnja se da je u pitanju trovanje hranom, ali još uvek ne postoji zvanična potvrda.

Porodica, koja tvrdi da je svaki put jela u njihovom rizortu, hotelu sa pet zvezdica i odličnim preporukama u Šarm el Šeiku, počela je da se oseća loše prošlog petka. Otišli su kod lekara u blizini hotela, koji im je dao tablete protiv trovanja hranom.

Međutim, stanje dečaka i njegovog oca pogoršalo se u subotu, porodica je sve vreme povraćala, zbog čega je porodica pozvala hitnu pomoć i otišla u bolnicu.

Andrea je umro uprkos pokušajima reanimacije.

Porodica je tražila da se izvrši obdukcija, koja je urađena, ali rezultati još nisu poznati.

- Biće potrebno vreme da se saznaju rezultati - rekao je ujak dečaka Roberto Manosperti.

Egipatski zakoni postavljaju striktne rokove za rezultate: prema zakonu, izveštaj se dobija od jednog do dva meseca, na osnovu uzoraka koje su uzeli stručnjaci iz Sueca.

Egipatski sud je otvorio istragu o smrti. Prema saznanjima Ansa, nijedan drugi gost u objektu poslednjih dana nije bio bolestan.

6. Užas u Hurgadi: Ajkula ženi otkinula ruku i nogu, nesrećna žena preminula u bolnici

U blizini poznatog egipatskog letovališta Hurgade, jedna žena je preminula nakon što ju je u Crvenom moru napala ajkula.

Prema zvaničnim izvorima, žrtva je identifikovana kao Elizabet Skvajer, koja živi u Hurgadi je udata za Egipćanina.

Ceo incident dogodio se u blizini jendog poznatog rizorta.

Ona je u petak uveče prebačena u bolnicu sa teškim povredama, ali je uprkos naporima lekara, na žalost preminula.

Na snimku se vidi kako ljudi sa doka gledaju napad i viču nešto ženi, međutim niko od njih se nije usudio da uđe u vodu. Voda oko žene je sve vreme bila crvena od krvi.

- Turisti bacaju hranu koja privlači predatore i to je sa razlogom zabranjeno. Nedovno su se u ovim vodama pojavile i velike tune koje ribari love. Pretpostavljano da su tada ribari čistili ribu koju su ulovili i bacali iznutrice u vodu i da je to privuklo ajkulu - objašnjava Radenko.

U maju nastradao još jedan ronilac

On kaže da se u maju u Egiptu dogodio sličan incident.

- Jednom roniocu je tigar ajkula odgrizla rame i on je preminuo - kaže Radenko.

Egipatske vlasti zatvorile su deo obale Crvenog mora, nakon što je jedna turistkinja podlegla povredama posle napada ajkule u blizini Hurgade.

1 / 6 Foto: Profimedia

Dve žene su poginule u napadu ajkule u mestu Sal Hašiš u blizini Hurgade, saopštilo je egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i potvrdilo spekulacije koje su se juče pojavile na društvenim mrežama.

- Žene su napadnute dok su plivale - piše u objavi Ministarstva na Fejsbuku, navodi Arab News.

Kako se vidi na snimcima sa društvenih mreža, plaža u Hurgadi potpuno je pusta. Jednu ženu ajkula je napala u blizini pontona, a drugu nešto dalje.

Ističe da su u hotelu čuli informaciju da je potonuo brod na kom je bio veliki broj ovaca i da je to verovatno razlog zbog kog je akjula bila blizu obale.

Incidenti napada ajkula su retki u egipatskom Crvenom moru, a u javnosti je ostao zapamćen napad u kom su poginuli 12-godišnji ukrajinski dečak i egipatski turistički vodič u Ras Mohamedu, od kojih su obojici morali da amputiraju udove nakon brutalni incident.

Elizabet Sauer (68), penzionerka iz Austrije, otišla je sa svojim suprugom 2. juna na letovanje u Hurgadu, a samo dan pred polazak kući, 2. jula, usmrtila ju je ajkula.

Elizabet Sauer
foto: FACEBOOK/DIE GRÜNEN KRAMSACH / SCREENSHO

Naime, ona se nalazila u plićaku, kada je svom partneru rekla da će se vratiti još malo (u vodu), a nekoliko minuta kasnije, dogodio se fatalni napad.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.