ESPRESO RETROSPEKTIVA: Ceo svet tuguje zbog preminule KRALJICE, njena SMRT nije jedina ove SEDMICE - umro je i ON!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER, EPA PHOTO/ANP/UPI POOL/ROBERT GODDYN/RG-hh, Profimedia

6 KLJUČNIH DOGAĐAJA

ESPRESO RETROSPEKTIVA: Ceo svet tuguje zbog preminule KRALJICE, njena SMRT nije jedina ove SEDMICE - umro je i ON!

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana, a evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi

Objavljeno: 16:11h

Espreso vam ovog petka donosi novu retrospektivu šest ključnih događaja koji su se dogodili u svetu tokom protekle nedelje, a ovde možete videti o čemu smo pisali prošle sedmice.

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana, a evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi:

1. Preminula kraljica Elizabeta II

Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i svet žale zbog smrti kraljice Elizabete Druge, najdužeg britanskog monarha. Nju je automatski i bez ceremonije nasledio njen sin Čarls.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta IIfoto: Profimedia

Nakon objave njene smrti, već se dogodilo nekoliko značajnih trenutaka, uključujući to što je njen sin postao kralj Čarls III, govor premijerke Liz Trus i odavanje počasti lidera širom sveta.

Kralj Čarls III
Kralj Čarls IIIfoto: Profimedia

Širom zemlje zvanično je počelo stanje žalosti, koje će trajati do sahrane kraljice. Kraljica Elizabeta preminula je juče u 96. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj, saopštila je Bakingemska palata.

1 / 16 Foto: Profimedia

Sahrana

Petog dana kovčeg će stići u London, u Bakingemsku palatu, u kojoj je Elizabeta II provela skoro ceo svoj radni vek. Nakon toga biće prebačen u Vestminstersku opatiju, gde će narednih pet dana građani moći da se oproste od voljenog monarha.

Sahrana će biti državna. Služba u Opatiji završiće se dvominutnim ćutanjem u celoj zemlji. Kada se London oprosti od nje, kovčeg će biti prenet u zamak Vindzor, a večna kuća kraljice Elizabete biće Kapela Svetog Džordža u dvorskom kompleksu, gde su sahranjeni i njen suprug Filip, otac i majka.

2. EU donela odluku, potpuna rampa za Ruse

Evropski savet je danas usvojio odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije.

Na ruske državljane će se od sledeće nedelje primenjivati opšta pravila viznog zakonika što će rezultirati povećanjem takse za podnošenje zahteva za vizu sa 35 na 80 evra, potrebom za dostavljanjem dodatne dokumentacije, produžetkom vremena obrade vize i restriktivnijim pravilima za izdavanje viza za više ulazaka.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan, zemlje koja predsedava EU, ističe da je današnja odluka direktna posledica delovanja Rusije i dokaz evropske privrženosti Ukrajini.

"Sporazum o viznim olakšicama omogućava privilegovan pristup EU za građane partnera od poverenja sa kojima delimo zajedničke vrednosti. Svojim ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom, uključujući neselektivne napade na civile, Rusija je prekršila poverenje i pogazila osnovne vrednosti. naše međunarodne zajednice“, rekao je on.

1 / 5 Foto: AP

Odluka će, kako je najavljeno, biti objavljana u službenom glasniku EU već danas, a primeniće se od ponedeljka 12. septembra.

3. Hrvatska vlada ograničila cene struje i hrane

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je paket mera za ublažavanje rasta cena energenata.

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas sa ministrima paket mera za ublažavanje posledica rasta cena energenata. Paket mera će se odnositi na građane, firme, javni sektor i nevladina udruženja.

Andrej Plenković
Andrej Plenkovićfoto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Plenković je rekao da će paket biti "pravedan, snažan i sveobuhvatan, obuhvataće cene struje i gasa, i limitirati rast cena određenih proizvoda".

"Prvi deo paketa je ublažavanje rasta cena energije. Koncentrisali smo se na električnu energiju. Kad je reč o domačinstvima, idemo na ograničene cene struje. Ta mera je fiksirana na razdoblje od 1. oktobra do 1. marta i pokriva period jesen-zima", rekao je on.

"Ko bude trošio manje, plaćaće nižu cenu. Oni koji potroše više, idu u viši cenovni razred", rekao je Plenković.

Na osnovu mera, za polugodišnju potrošnju do 2500kWh građani će plaćati 59 evra po MWH. Za potrošnju preko 2500kWH, domaćinstva će plaćati prosečnu cenu od 88 evra po MWh.

Kada je reč o javnom i neprofitnom sektoru poput škola, bolnica, verskih zajednica, gradova, opština, komunalnih preduzeća, vrtića, hrvatska vlada im je osigurala "univerzalnu struju" koja je, kako je rekao Plenković, malo viša od cene za domaćinstva, odnosno 62 evra ua MWh.

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

Plenković je najavio i nove cene struje za preduzetnike, odnosno firme, koje je vlada podelila u nekoliko kategorija, zavisno od potrošnje.

Za polugodišnju potrošnju preko 2,5 GWh prosečna cena iznosi 230 evra po MWH. Potrošnja do 2,5 GWh obračunava se tarifi od 180 evra za megavat čas struje.

"Što se tiče cene gasa, cene za domaćinstva fiksirane su do 1. aprila 2023. godine, dakle građani mogu ostati mirni", rekao je Plenković i dodao da vlada nije donela mere prošle godine "imali bismo veliki rast cena gasa".

Kada je reč o gasu za firme, Plenković je rekao da će se o tome raspravljati u Briselu jer "nije realno očekivati da će ijedna država to sama za sebe rešiti bez ulaženja u finansijski ofsajd".

Što se daljinskog grejanja tiče, cena se, rekao je hrvatski premijer, neće menjati do kraja sezone grejanja.

Vlada je ograničila i cene osnovnih prehrambenih namirnica pa tako suncokretovo ulje košta 2,12 evra, litar mleka 0,98 evra, šećer 1,06 evra, brašno oko evro po kilogramu, kilogram svinjskog mesa 24,99 evra, celo pile 24,99 evra a kilogram mešanog mlevenog mesa iznosiće 32,99 evra.

1 / 5 Foto: Profimedia

4. Velika Britanija dobila novu premijerku

Liz Tras izabrana je za lidera britanske vladajuće Konzervativne partije, čime je automatski postala novi premijer Velike Britanije.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Konzervativci su objavili rezultate unutarpartijskog glasanja za jednog od dva kandidata - bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka i aktuelne ministarke spoljnih poslova Liz Tras.

Dosadašnji britanski premijer Boris Džonson predao je ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, nakon čega je ona zvanično imenovala Liz Tras kao njegovog naslednika.

Kraljica Elizabeta i Liz Tras
Kraljica Elizabeta i Liz Trasfoto: Profimedia

Do smene na čelu konzervativaca dolazi nakon što je Džonson 7. jula podneo ostavku.

Prethodno je ostavke podnelo više od 50 ministara i ostalih članova njegove vlade.

Boris Džonson
Boris Džonsonfoto: EPA-EFE/STUART BROCK

5. Preminuo Radoslav Brđanin

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin preminuo je na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Brđanin je osuđen na 30 godina u Haškom tribunalu, a nakon 23 godine provedene u zatvoru stigao je u Banjaluku zbog teškog zdravstvenog stanja.

Radoslav Brđanin
Radoslav Brđaninfoto: EPA PHOTO/ANP/UPI POOL/ROBERT GODDYN/RG-hh

Brđaninu je u nekoliko navrata predsednik suda Karmel Ađijus odbio zahteve za puštanje na prevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

On je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Radoslav Brđanin
foto: EPA PHOTO/ANP/UPI POOL/ROBERT GODDYN/RG-hh

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih delatnosti Republike Srpske i potpredsednik Vlade Republike Srpske.

Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

Radoslav Brđanin
foto: EPA/Michael Kooren/POOL

6. Svet u strahu zbog fotografija sa kineske pijace u Vuhanu

Ceo svet strahuje zbog fotografija na kojima se vidi kako su se na krovu kineske pijace u Vuhanu, koja se smatra izvorom pandemije, pojavili leševi životinja, što izaziva sumnju da je pijaca ponovo otvorena.

Fotografije je podelila američki virusolog dr Angela Rasmusen. Na fotografijama se vide redovi oderanih životinja koje vise na policama za sušenje.

Na nekim fotografijama se vidi i kako je na stolovima položeno nešto nalik životinjskoj koži.

Profesor Lorens Jang, mikrobiolog sa Univerziteta Vorvik u Velikoj Britaniji, smatra da je ovo veoma zabrinjavajuće.

"Šta međunarodna zajednica treba da uradi da ubedi vlade da crna tržišta treba da se kontrolišu? Znamo da skoro sve zarazne bolesti, koje su pretnja ljudima poslednjih godina, potiču od životinja", rekao je Jang.

Profesor Pol Hanter, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta u Istočnoj Angliji, rekao je da je pitanje vremena kada će doći do nove pandemije ako se nastavi ovakva trgovina u velikim gradovima.

Podsetimo, početkom januara 2020. godine kineske vlasti su identifikovale pijacu Huanan kao potencijalni izvor nove zarazne bolesti i ona je zatvorena. Istraživači su zatim sakupili uzorke živine, zmija, jazavaca, džinovskih daždevnjaka, sijamskih krokodila i drugih životinja koje su se tamo prodavale. U potrazi za uzročnikom, uzimali su i uzorke iz kaveza, toaleta, odvoda i tezgi.

Tim naučnika predvođen Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) posetio je pijacu 31. januara 2021. u kako bi istražio njenu ulogu u pandemiji.

U martu 2021. godine, kineski naučnici su objavili izveštaj koji je pokazao da su svi od skoro 200 uzoraka prikupljenih od životinja bili negativni, ali da je oko 1.000 uzoraka uzetih sa tezgi i drugih delova pijace pozitivno.

Međutim, 11 meseci nakon posete SZO-a nastale su fotografije na kojima se vidi da su na pijaci, iako je zvanično zatvorena, izloženi delovi životinja.

1 / 8 Foto: Profimedia

Uz to, zabrinjavajuće informacije iz Vuhana dolaze mesecima nakon što su tri nove studije potvrdile da je epicentar pandemije koronavirusa zaista bila pijaca u Vuhanu i da je SARS-CoV-2 najmanje dva puta prešao sa divljih životinja, držanih u kavezima, na ljude. u novembru i decembru 2020.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.