ESPRESO RETROSPEKTIVA: Planeta je VELIKO BURE BARUTA, Evropa ZATVARA granice za RUSE, ona je bila PUTINOVA VUČICA!
Espreso retrospektiva, Foto: Printscreen/Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal, Profimedia, AP

6 KLJUČNIH DOGAĐAJA

ESPRESO RETROSPEKTIVA: Planeta je VELIKO BURE BARUTA, Evropa ZATVARA granice za RUSE, ona je bila PUTINOVA VUČICA!

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana, a evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi

Objavljeno: 13:36h

Espreso vam ovog petka donosi novu retrospektivu šest ključnih događaja koji su se dogodili u svetu tokom protekle nedelje, a ovde možete videti o čemu smo pisali prošle sedmice.

Izdvojili smo zanimljiva dešavanja koja su zadesila svet u proteklih 7 dana, a evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi

1. BAJDEN PROGOVORIO O TAJVANSKOJ KRIZI I PORUČIO JEDNU STVAR: Kako li će KINEZI ZAPRAVO reagovati POSLE OVOGA?!

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da nije zabrinut zbog Tajvana, ali da je zabrinut zbog kineskih aktivnosti u tom azijskom regionu, otkako je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi boravila na Tajvanu.„Zabrinut sam toga što se kreću koliko se kreću. Ali, ne verujem da će da urade nešto više nego što su dosad uradili“, kazao je Bajden, preneo je Rojters.

Kineska vojska je počela vežbe prošle nedelje u Tajvanskom moreuzu, posle posete Nensi Pelosi Tajvanu.

1 / 5 Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Posle završetka velikih vojnih vežbi oko Tajvana uz upotrebu bojeve municije, kineska vojska je saopštila da počinje nove vežbe na moru i nebu oko tog ostrva.

Kineski avioni i ratni brodovi izveli su vežbu simulacije napada na Tajvan, saopštili su zvaničnici sa tog ostrva.

Kako prenosi Rojters, Kina vežbe izvodi u znak odmazde zbog posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Zbog njene posete Tajvanu, Peking je takođe zaustavio dijalog sa Sjedinjenim Državama u nekoliko oblasti, te uveo i sankcije za Pelosi.

Kratka poseta Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije, razbesnela je Peking koji je pokrenuo vojne vežbe, izmedju ostalog i ispaljivanje balističkih projektila iznad Tajpeja, glavnog grada na ostrvu.

1 / 3 Foto: Profimedia

2. FBI UPAO U KUĆU DONALDA TRAMPA: Bivši predsednik SAD tvrdi da su mu PROVALILI U SEFOVE, tu su i PRISTALICE

Agenti FBI su upali u rezidenciju Donalda Trampa u Mar-a-Lagou na Floridi, sa nalogom za pretragu, i provalili su u sefove bivšeg predsednika SAD, objavio je Tramp i rekao da mu je dom "pod opsadom".

- Nikad se nešto ovako nije desilo predsedniku SAD pre. Pošto sam radio i sarađivao sa relevantnim vladinim agencijama, ovakav upad u moj dom nije bio potreban niti je primeren. Ovo je prekršaj, zloupotreba pravosudnog sistema i napad radikalnih levih demokrata koji očajnički žele da me spreče da se kandidujem za predsednika 2024. godine, posebno posle nedavnih istraživanja javnog mnenja, i koji će učiniti sve da zaustave republikance i konzervativce na predstojećim izborima - rekao je Tramp.

Ispred Trampove rezidencije okupilo se dosta pristalica Donalda Trampa.

1 / 5 Foto: Profimedia

On je rekao i da "ovakav napad može da se desi samo u zemljama Trećeg sveta".

- Na žalost, Amerika je sada postala jedna od takvih zemalja, korumpirana do nivoa kakav nije viđen ranije - rekao je Tramp, navodeći da su agenti provalili u njegov sef.

"Koja je razlika između ovog i Votergejta, kada su operativci upali u Demokratski nacionalni komitet? Ovde su upali u dom 45. predsednika SAD", rekao je Tramp.

Izvor Foks Njuza tvrdi da se upad desio rano jutros po američkom vremenu. On tvrdi da su agenti sa sobom poneli "otvarač sefova" i da su provalili u "relativno nov sef" u domu u "Mar-a-Lagou". Izvor Foks Njuza tvrdi i da agenti "nisu našli ništa u sefu".

Više izvora reklo je Foks Njuzu da je upad FBI u dom Trampa u Mar-a-Lagou u vezi sa materijalima koje je Tramp navodno poneo sa sobom posle okončanja svog predsedničkog mandata. Ovo je spominjano u istrazi Ministarstva pravde, gde je navedeno da je "klasifikovani materijal pronađen u 15 kutija".

Federalni zakon SAD zabranjuje premeštanje klasifikovanih dokumenata na neautorizovane lokacije, ali moguće je da će Tramp ovo pokušati da ospori tvrdnjom da je kao predsednik imao vrhovnu izvršnu moć, pa i u procesu deklasifikacije dokumenata.

- Sve su uzimali, bez biranja - rekao je izvor Foks Njuza.

Ovaj upad je nečuven. Ova zloupotreba vlasti mora da se zaustavi, a jedini način da se to uradi je da Amerika u novembru izabere Republikance - rekla je Rona Mekdanijel, predsedavajuća RNC.

Tramp je bio u Njujorku kad se desio upad. Izvor iz FBI potrvdio je za Foks Njuz da su agenti FBI iz Vašingtona, koji rade u Timu za prokupljanje dokaza, izvršili pad, i da su o tome pre akcije obavestili kancelariju FBI u Majamiju.

Po standardnom protokolu, direktor FBI i Vrhovni tužilac su bili upoznati sa akcijom i dobili su pun izveštaj o njoj.

Zvaničnik Bele kuće rekao je za Foks Njuz da nemaju nikakvih vesti o akciji, i uputio je novinare na Ministarstvo pravde za sva dodatna pitanja.

U Vašingtonu se u proteklih nekoliko nedelja pojačala istraga o događajima na Kapitolu 6. januara 2020. godine, pošto je Tramp odbijao da prizna rezultate izbora.

3. HVALILA SE KAKO UŽIVA U UBIJANJU UKRAJINACA: Ko je bila Putinova vučica, stradala u napadu na Donbas?

U raketnom napadu na Donbas stradala je Olga ‘Kursa’ Kačura (52), komandant jedne od ruskih brigada poznata po tome što se često “hvalila” kako uživa u ubijanju Ukrajinaca. Prema zvaničnim informacijama, ona je 97. visoki činovnik i druga žena iz ruskih redova koja je izgubila život na ukrajinskom frontu.

Mnogima poznata kao „vučica“ ruskog predsednika Vladimira Putina, Kačura (52) je posthumno nagrađena u Rusiji gde je nazivaju „hrabrom i mudrom ženom“.

Olga je imala čin potpukovnika, a ubijena je odmah nakon što je ukrajinski projektil pogodio njen automobil dok se vozila u gradu Horlivka, u Donjeckoj oblasti Ukrajine.

olga Kačura
foto: Printscreen Youtube

Njena jedinica je pucala na civile u regionu Donbasa, a Kačura se kasnije u intervjuima hvalila da je uživala u ubijanju Ukrajinaca, piše Fokus.ba.

Kačura je navodno rodom Ukrajinka, koja je svojevremeno radila u policijskoj upravi Horlivka, a na rusku stranu je prešla 2014. nakon što je Putin podstakao pobunu pobunjenika u Donbasu.

Potom je služila u 3. zasebnoj motorizovanoj brigadi Berkut prvog armijskog korpusa DNR i komandovala je divizijom MLRS Grad u Horlivki. Pod njenom komandom je bilo 140 vojnika.

Ukrajinski mediji navode da se često maskirala u pripadnika regularnih ukrajinskih snaga i činila ratne zločine kako bi ih diskreditovala, navode ukrajinske oružane snage.

- Kačura je kriva za granatiranje gradova Donbasa i smrt civila - rekao je ukrajinski novinar Denis Kazanski.

Inače, nju je ukrajinski sud tokom prošle godine osudio u odsustvu na 12 godina zatvora uz konfiskaciju imovine zbog „učešća u terorističkoj grupi ili terorističkoj organizaciji“.

Putin je Kačuri dodelio posthumno priznanje Heroja Rusije – najviše priznanje Kremlja – “za hrabrost i herojstvo koje je iskazao u vršenju vojne dužnosti.

Bila je i počasni građanin Gorlovke, a prvi čovek ovog grada Ivan Prihodko je nakon njene smrti rekao da je Kačura bila hrabra i mudra žena koja je bila verna Narodnoj miliciji DNR od njenog formiranja.

Druga žena ubijena na frontu

Prije Kačure, na frontu je prošlog meseca stradala i Anastasija Savickaja (35) koja je imala čin kaplara. Bila je majka dvoje dece, a nakon njene smrti ruski mediji govorili su o njoj kao o “pravoj heroini”.

Sahranjena je 13. jula u rodnom Volgogradu, gradu na jugozapadu Rusije.

Savickaja je bila deo ruske vojske od osamnaeste godine, a u Ukrajinu je otišla samoinicijativno.

4. STRAHUJE SE DA ĆE NA NEKOM OD OVIH MESTA POČETI TREĆI SVETSKI RAT: Planeta je postala VELIKO BURE BARUTA!

Počelo je ratom u Ukrajini, nastavilo se krvavim obračunom u pojasu Gaze, a nedeljama već sve ključa oko Tajvana i dokazuje da je planeta postala veliko bure baruta koje može svaki čas da eksplodira!

Sukobi Izraelaca i Palestinaca traju duže od 100 godina. U ratu 1967. Izrael je zauzeo istočni Jerusalim i Zapadnu obalu, kao i veći deo sirijske Golanske visoravni, Gazu i egipatsko Sinajsko poluostrvo.

Međutim, posle kraćeg primirja, prethodnih dana došlo je do žestokih sukoba dve strane. Izraelci bombarduju pojas Gaze u, kako su istakli, “preventivnoj akciji”, dok sa druge strane ka izraelskim gradovima lete desetine i desetine raketa koje ispaljuju pripadnici militantne grupe Islamski džihad”.

Kako je preneo “Gardijan”, ovo je najgora eskalacija nasilja od prošlogodišnjeg 11-dnevnog rata, ali i najava mogućeg novog oružanog sukoba dve strane. Islamski džihad je izraelsko bombardovanje nazvao „objavom rata“, što bi bio četvrti ozbiljan sukob u Gazi otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom 2007. godine.

- Izrael nije zainteresovan za širi sukob u Gazi, ali neće ni bežati od njega - rekao je izraelski premijer Jair Lapid.

Ipak, tamošnji analitičari tvrde da je Izrael odobrio regrutaciju 25.000 rezervnih vojnika, što pokazuje “da se priprema za produžene borbe u Gazi i oko nje”.

Nije tajna da su Amerikanci uvek podržavali Izrael u svojim akcijama, dok na drugoj strani, sve tri palestinske organizacije na tlu Gaze, a posebno Hezbolah, imaju veliku podršku Irana od kojih dobijaju oružje, ali i logističku podršku.

Dve zaraćene strane su postigle dogovor o primirju, ali su nakon više desetina poginulih Palestinaca i Izraelaca, svi uvereni da je samo neizvesno “koliko će ono trajati”.

1 / 9 Foto: AP

Strah od nuklearnog oružja

U nekoliko navrata, od početka rata u Ukrajini, ruski zvaničnici su direktno ili indirektno spominjali i mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, a pojedini ruski mediji su se utrkivali u informacijama o broju nuklearnih glava sa kojima Rusija raspolaže i koliko bi im trebalo da “zbrišu London ili Pariz”.

- U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i zato ga ne treba pokretati - poručio je pre par dana ruski predsednik Vladimir Putin.

5. PANIKA U CRNOJ GORI: Ljudi zaglavljeni u KILOMETARSKOJ KOLONI, svi BEŽE OD POŽARA!

Iznad Crvene plaže kod Bara u Crnoj Gori izbio je veliki požar čije gašenje otežava vetar i nepristupačan teren.

Brojni turisti i meštani bili su zaglavljeni u kilometarskoj koloni u Sutomoru.

- Bili smo u Sutomoru na plaži, tačnije kod Maljevika. Sat vremena smo u koloni, a smešteni smo u Baru. Ovo nam je sve veoma neprijatno i nezgodno zbog dece - kaže turista iz Beograda za Bar info.

Vatrogasac Aco Vulević javlja da se vatra širi na sve strane.

- Sve raspoložive snage, svih službi, su na terenu. Plašimo se za kuće iznad i ispod pruge. Snažan vetar nam onemogućava bilo kakve prognoze - rekao je Vulević.

Požar trenutno ne ugrožava kuće, jer se jedan krak širi ka pruzi, a drugi ka Generalovoj kući. Najviše nas je strah da vetar pojača, onda će vatra krenuti ka nama - rekao je Kovačević za Radio Bar i Bar Info.

Naselja Vitići i Peranovići u Gornjem Šušanju su bez napajanja električnom energijom.

Policija vraća nazad automobile koji su se uputili magistralom Bar - Sutomore.

U prekidu je i železnički saobraćaj.

Barski vatrogasci, potpomognuti kolegama, meštanima i privatnicima sa cisternama, bore se protiv vatrene stihije, koja je stigla do Generalove kuće.

Teren kod Generalove kuće je nepristupačan i uprkos ogromnom naporima vatrogasaca i meštana, vatra se širi.

- Sve raspoložive snage, svih službi, su na terenu.

Meštani brane kuće

Naselja Vitići i Peranovići u Gornjem Šušanju su bez napajanja električnom energijom.

6. UPRAVO JAVLJENO: Evropska zemlja ZATVARA granice za RUSKE državljane

Estonija će naredne nedelje zatvoriti granice za ruske državljane sa šengenskim vizama koje je izdala ta zemlja, najavio je danas estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu.

- Za nedelju dana biće primenjene sankcije za šengenske vize koje Estonija izdaje građanima Rusije. Sankcija znači da će vize ostati na snazi, ali će nosioci viza biti sankcionisani prilikom ulaska u Estoniju, odnosno biće im zabranjen ulazak - rekao je Rejnsalu na konferenciji za novinare.

Naveo je da će od sankcija biti izuzeti zaposleni u diplomatskim misijama u Estoniji i članovi njihovih porodica, osobe koje se bave međunarodnim teretnim i putničkim prevozom i oni koji imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu EU, prenosi RIA Novosti.

1 / 4 Foto: Profimedia

Od sankcija će biti izuzete i osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga, bliski srodnici estonskih državljana i oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u Estoniji.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je u utorak da je neophodno obustaviti izdavanje turističkih viza ruskim građanima i nazvala posetu Evropi „privilegijom, a ne ljudskim pravom“.

Nakon početka rata u ukrajini pojedine evropske zemlje predložile su da se Rusima ograniči izdavanje šengenskih viza.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je pre dva dana zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana. Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer "Rusi oduzimaju tuđu zemlju".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.