GDE JE STRUJA NAJSKUPLJA, A GDE NAJJEFTINIJA U EVROPI? Evo gde su se BEOGRAĐANI našli na listi, iznenadićete se!
Ilustracija, Foto: Espreso, Profimedia

ENERGENT

GDE JE STRUJA NAJSKUPLJA, A GDE NAJJEFTINIJA U EVROPI? Evo gde su se BEOGRAĐANI našli na listi, iznenadićete se!

Prosečna cena u 27 članica EU iznosi 17,69 centi za kilovatsat

Objavljeno:

Dok veleprodajne cene struje na evropskim berzama divljaju, domaćinstvima u skoro svim zemljama države na ovaj ili onaj način subvencinišu deo troškova.

Ipak, kako piše Danas, u nekim zemljama zabežena su značajna poskupljenja ove godine i razlika između najskuplje i najjeftinije struje u Evropi iznosi skoro osam puta (ako izuzmemo Ukrajinu).

Prema indeksu cena energije za domaćinstva (HEPI) na osnovu podataka "Energie Austria control" – austrijske članice ERRA-e, udruženja regionalnih enetgetskih regulatora, u julu ove godine stanovnici Londona plaćali su čak 63,04 eurocenta za kilovatsat električne energije. S druge strane, najjeftiniji kilovatsat je u Kijevu, mada u situaciji u kakvoj je Ukrajina, te cene teško se mogu uzeti kao pokazatelj pravog stanja, piše Investitor.

Ne računajući Ukrajinu, najjeftiniji kilovatsat od svih glavnih gradova u Evropi plaćaju Beograđani – 8,11 eurocenti za kilovatsat.

Struja, isključenje struje, isključenja
foto: Profimedia

Pri dnu liste, sa najjeftinijom strujom mogu se pohvaliti stanovnici Budimpešte sa 9,75 eurocenti za kilovat sat, dok stanovnici Podgorice plaćaju u proseku 10,25 eurocenti za kilovatsat.

Na drugoj strani, odmah iza Britanaca, najskuplji kilovat plaćaju u Kopenhagenu, 53 eurocenta za kilovatsat, a zatim Rimljani-45,95 eurocenti.

Holanđani plaćaju 41,9 cent za kilovatsat, ali pošto se odbiju poreske olakšice, a struja za stanovnike Praga košta u proseku 41 cent.

Prosečna cena u 27 članica EU iznosi 17,69 centi za kilovatsat.

U račun za struju za domaćinstva ulazi cena same struje, mrežarina, takse i naknade i PDV.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Najveći udeo u konačnoj ceni sama struja ima u Italiji 81 odsto, dok je recimo u Srbiji svega 26 odsto računa ide proizvođaču struje.

Relativno najveće učešće raznih taksi i naknada u Evropi imaju Englezi pošto učestvuju 23 odsto u konačnom iznosu računa. Zato je kod njih učešće PDV-a svega pet odsto, dok nekoliko zemalja ima maksimalnih 20 odsto.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media