UČINILI SVE DA MU SPASU ŽIVOT, ALI UZALUD! Oglasio se direktor Kliničkog centra u kom je preminuo Brđanin
Radoslav Brđanin, Foto: EPA PHOTO/ANP/UPI POOL/ROBERT GODDYN/RG-hh

PRIMNJEN U TEŠKOM STANJU

UČINILI SVE DA MU SPASU ŽIVOT, ALI UZALUD! Oglasio se direktor Kliničkog centra u kom je preminuo Brđanin

Brđanin je preminuo jutros u 7.10 časova

Objavljeno: 11:35h

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić potvrdio je da je jutros preminuo bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, nakon svih napora medicinskog osoblja da mu spasu život.

- Nakon višednevne hospitalizacije i lečenja lekarskog konzilijuma u sastavu intenzivista, gastroenterologa, abdominalnog hirurga, onkologa i radiologa i svih napora medicinskog osoblja da mu spasu život, pacijent je preminuo - rekao je Đajić, piše Srpskainfo.

On je podsetio da je Brđanin primljen u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane u subotu, 3. septembra, u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma i povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu.

Brđanin je preminuo jutros u 7.10 časova.

Radoslav Brđanin
foto: EPA PHOTO/ANP/UPI POOL/ROBERT GODDYN/RG-hh

Brđanin je osuđen na 30 godina u Haškom tribunalu, a nakon 23 godine provedene u zatvoru pušten je na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja i u subotu, 3. septembra, stigao je u Banjaluku.

Brđaninu je u nekoliko navrata predsednik suda Karmel Ađijus odbio zahteve za puštanje na prevremenu slobodu iako je Brđanin Formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

On je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

1 / 5 Foto: EPA PHOTO/ANP/UPI POOL/ROBERT GODDYN/RG-hh

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih delatnosti Republike Srpske i potpredsednik Vlade Republike Srpske.

Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.