BLOG UŽIVO: Završeni pregovori delegacija, situacija se NE SMIRUJE, Zelenski se obratio (FOTO/VIDEO)
Rusko oružje, Foto: Printscreen/Twitter

VAŽAN DAN

BLOG UŽIVO: Završeni pregovori delegacija, situacija se NE SMIRUJE, Zelenski se obratio (FOTO/VIDEO)

Na referendumu u Belorusiji odobren je novi ustav, kojim zemlja odustaje od svog nenuklearnog statusa, u vreme kada je ta bivša sovjetska republika postala polazna tačka za ruske trupe koje napadaju Ukrajinu

Objavljeno: 23:50h

Ruska ofanziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, saopštila je ukrajinska vojska.

  • Delegacije Ukrajine i Rusije završile su današnje pregovore na ukrajinsko-beloruskoj granici.
  • Kako je reanije bilo najavljeno, Kijev je na sastanku zatražio hitan prekid vatre i povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.
  • Predsednik Zelenski pozvao je ruske vojnike da polože oružje, a Evropsku uniju da hitno primi Ukrajinu u članstvo.
  • U ranim jutarnjim satima nastavljena je ruska ofanziva na Kijev, dok ruska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim vazdušnim prostorom, kao i dva manja grada na jugoistoku Ukrajine.
  • Vlasti u Kijevu su saopštiče i da su desetine civila ubijene, a stotine su ranjene tokom teškog ruskog granatiranja Harkova.
  • Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da je u prva četiri dana sukoba poginulo više od 5.300 ruskih vojnika.
  • Separatisti u istočnoj Ukrajini obustavili vojnu mobilizaciju. Ruska vojska je saopštila da je stavila snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti, u skladu sa naredbom predsednika Vladimira Putina.
  • Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo zatvorila je svoj vazdušni prostor za prevoznike iz 36 zemalja.
  • Međunarodni olimpijski komitet pozvao je sportske organizacije da isključe sve ruske i beloruske sportiste i zvaničnike sa međunarodnih takmičenja.
  • Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za ponedeljak vanrednu sednicu Generalne skupštine na kojoj će se razgovarati o ruskoj invaziji na Ukrajinu.
1 / 4 Foto: Youtube / CNN printescreen

Sve o jučerašnjim dešavanjima možete pročitati OVDE.

23:50 - „Za sada nemamo rezultat koji bismo želeli da dobijemo. Rusija je saopštila svoje stavove, mi smo pokušavali da nađemo dodirne tačke da bismo okončali rat. Dobili smo neke signale“, rekao je Zelenski, prenosi Interfaks.

23:25 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je novi video snimak u kom je rekao da je Rusija, koja je započela rat u njihovoj zemlji zlo koje se mora zaustaviti.

Zelenski je naglasio da niko u svetu neće oprostiti Ruskoj Federaciji zločine.

- Ovde je Ukrajina. Evo Evrope. Evo 2022.godine. Zlo naoružano raketama, bombama i artiljerijom mora odmah da se zaustavi. Pokažite da čovečanstvo može da se brani - rekao je Zelenski.

23:10 - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o operaciji u Ukrajini i rusko-ukrajinskim pregovorima, saopštio je beloruski Sputnjik.

Aleksandar Lukašenko
foto: Profimedia

- U ponedeljak uveče održan je telefonski razgovor predsednika Belorusije i Turske Aleksandra Lukašenka i Redžepa Tajipa Erdogana. Glavna tema razgovora bila su dešavanja u centralnoj Evropi i pitanjarata i mira - kaže se u izveštaju.

23:00 - Francuska ambasada iz Kijeva prebačena u Lavov

Francuska ambasada u Ukrajini prebačena iz Kijeva u Lavov na zapadu, zbog rizika i pretnji u glavnom gradu posle početka ruske invazije na tu zemlju, izjavio je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian.

"Odlučili smo, na zahtev predsednika republike, da premestimo ambasadu koja je do sada bila u Kijevu. Zbog rizika i pretnji koje su nadvili glavni grad Ukrajine, ambasada se premešta u Lavov", rekao je Le Drian za francusku onlajn televiziju BFMTV.

Pre Francuske, SAD, Kanada i Izrael su prebacile svoje ambasade u Lavov.

"Ambasador ostaje u Ukrajini, da bude podrška i našim gradjanima i ukrajinskim vlastima", dodao je Le Drian navodeći da ima oko 1.000 Francuza u Ukrajini.

22.01 - Novinar postavio pitanje Bajdenu u vezi nuklearnog rata

Bela kuća je ranije danas saopštila da SAD nemaju razlog da menjaju nivo pripravnosti nuklearnih snaga nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina.

Džozef Bajden
foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

21.37 - Amerikanci izdali naređenje Rusima

„Rečeno nam je da je 12 ljudi iz ruske diplomatske misije proglašeno za persone non-grata i da oni moraju da napuste SAD do 7. marta“, rekao je Nebenzja na konferenciji za novinare u Njujorku.

21.20 - EU sankcionisala još 26 lica

U službenom glasniku EU se navodi da su među sankcionisanima portparol Kremlja Dmitrij Pekov, prvi zamenik glavnog komandanta crnomorske flote, viceadmiral Sergej Pinčuk i ruski oligarh i predsednik upravnog odbora međunarodnog aerodroma u Moskvi „Šeremetjevo“, Aleksandar Ponomarenko.

21.00 - I votka "ispašta" zbog sukoba u Ukrajini

Alko, kao odgovoran operater, obustavio je od danas prodaju ruskih proizvoda iz svog asortimana u prodavnicama i onlajn, navodi se u saopštenju finske kompanije.

20.49 - NASA o dešavajima u svemiru posle izbijanja sukoba u Ukrajini

Rusija je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje ISS, jer se koriste ruski svemirski brodovi.

Međunarodna svemirska stanica
foto: Profimedia

20.46 - Msp Rusije reagovalo: "Vreme je da zapadne zemlje shvate"

Napominje se da će „građani i strukture EU uključene u snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine smrtonosnim oružjem i gorivom biti odgovorni za sve posledice takvih akcija u kontekstu tekuće specijalne vojne operacije“.

20.40 - U UN-u minutom ćutnje odali počast žrtvama u Ukrajini

Abdula Šahid, bivši maldivski ministar spoljnih poslova koji je na funkciji predsednika u UN, pozvao je na „prestanak nasilja”.

20.34 - Koliko će nas koštari sukobi između Rusa i Ukrajinaca?

Tako je danas investiciona banka Goldman Saks procenila da će rast cena dobara koja inače stižu iz Rusije i Ukrajine znatno poskupeti zbog oružanog konflikta i sankcija Zapada Moskvi.

20.16 - Ukrajinski ministar se obratio ruskim vojnicima

„Oni od vas koji ne žele da postanu ubice i poginu mogu da se spasu“, napisao je on u objavi na društvenim mrežama

20.02 - Da li ulazimo u novi hladni rat?

Bez obzira na to kako će se ovaj sukob završiti, smernice za nuklearno oružje podsećaju na događaje iz Hladnog rata, kada je svet živeo u strahu od nuklearnog rata između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, ili zapadnog i istočnog bloka.

19.58 - Pentagon o nuklearnim snagama Rusije

„Mi stalno nadziremo i pratimo koliko možemo bliže, dan posle objave ruskog predsednika“, rekao je novinarima visoki zvaničnik Pentagona.

19.33 - Hitno se oglasili Ukrajinci

- Iz Belorusije saopštavaju da je sa teritorije te zemlje ka Kijevu poletelo oko 20 helikoptera u poslednjih 10 minuta - kaže se u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi državna ukrajinska agencija Ukrinform.

19.29 - Rusi tvrde da su naneli ogromne gubitke Ukrajincima

„Od početka izvođenja specijalne operacije ruskih Oružanih snaga pogođeno je 1.146 objekata vojne infrastrukture Ukrajine, među kojima su 31 komandni i komunikacioni centar Oružanih snaga Ukrajine, 81 protivvazdušni raketni kompleks S-300, Buk M1 i OSA, kao i 75 radara“, rekao je Konašenkov na brifingu.

19.29 - Finska odlučila da pomogne Ukrajini

"Finska će pružiti vojnu pomoć Ukrajini. To je istorijska odluka za Finsku", rekla je novinarima premijerka Sana Marin (Sanna).

19.25 - Italiji šalju vojnu opremu Ukrajini

Vlada je donela odluku o "prebacivanju sredstava, materijala i vojne opreme ukrajinskim vladinim organima" u okviru "uredbe o hitnim merama u vezi sa razvojem ukrajinske krize", navodi se u saopštenju.

19.10 - Redžep Tajip Erdogan o situaciji u Ukrajini

Govoreći nakon sastanka vlade, Erdogan je kritikovao, kako je rekao, neodlučan stav SAD i zapadnih sila prema napadu na Ukrajinu, rekavši da je takav pristup znak propadanja međunarodnog poretka.

18.32 - Novi napad kod Kijeva

„Pre nekoliko minuta izvršen je vazdušni napad na periferiju Brovara prema Kijevu. Ima ranjenih.

18.17 - Moskva uputila protestnu notu Amerikancima

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ukazao je na nezadovoljstvo Moskve tokom razgovora sa američkim ambasadorom Džonom Salivenom i zahtevao da Vašington „osigura bezbednost ruskog diplomatskog osoblja“, prenosi Rojters.

17.58 - Oglasio se šef ruske delegacije nakon razgovra sa Ukrajincima

Ruska i ukrajinska strana našle su neke dodirne tačke na kojima bi se mogli graditi zajednički stavovi, rekao je novinarima Vladimir Medinski, šef ruske delegacije.

17.48 - Oglasio se Gutereš o situaciji u Ukrajini

Suočeni smo s nečim što bi lako moglo da postane najgora humanitarna i izbeglička kriza u Evropi u poslednjih nekoliko decenija, jer se broj izbeglica i interno raseljenih povećava iz minuta u minut“, rekao je Gutereš, prenosi BBC.

17.35 - Zna se koja je tema bila pregovora delegacija Rusije i Ukrajine

Kako je naveo savetnik šefa kabineta Zelenkog Mihail Podoljak, glavna tema pregovora bila je rasprava o primirju u Ukrajini.

17.25 - Završeni pregovori delegacija Rusije i Ukrajine

Nakon što je prošlo nekih tri sata što su dve delegacije sele za pregovarački sto, Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, oglasio se i poručio da će pregovori ući u treću rundu.

17.04 - Zelenski potpisao zahtev za pristupanje Evropskoj uniji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zahtev za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji, potvrdila je vladajuća stranka.

16.35 - U toku sastanak Generalne skupštine UN

U toku je sastanak Generalne skupštine UN o ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenosi CNN.

U svom govoru, predsednik Generalne skupštine Abdula Šahid ponovio je poziv za momentalni prekid vatre. Pozvao je obe strane da iskoriste „retku“ priliku za dijalog da „značajno i brzo deeskaliraju“ situaciju.

16.22 - Jedna žena poginula, 31 osoba povređena u granatiranju Harkova

Gradsko veće Harkova reklo je da je u poslednjem granatiranju grada poginula jedna ženska osoba, a da je još 31 osoba povređena, prenosi CNN.

Ranjeno je 15 vojnika i 16 civila, navodi se u saopštenju Gradskog veća.

16.17 - Makron razgovarao sa Putinom i Zelenskim, insistirao na prekidu vatre

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je odvojeno sa predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, prenosi CNN.

Razgovor sa Putinom trajao je sat i po vremena, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je rekao da je insistirao na „potrebi da se primeni trenutni prekid vatre“.

1 / 7 Foto: Profimedia

16.16 - Kanada šalje Ukrajini vojnu pomoć vrednu 25 miliona dolara

Ukrajina se obratila Kanadi sa molbom za pomoć u zaštitnoj opremi kao što su gas maske, šlemovi, zaštitni prsluci, saopštile su ministarke spoljnih poslova i odbrane Kanade.

16.06 - Ukrajinska mornarica: Vojnici sa Zmijskog ostrva u Crnom moru svi živi i zdravi

Ukrajinski vojnici koji su branili Zmijsko ostrvo u Crnom moru, za koje se prvobitno mislilo da su poginuli, su "živi i zdravi", objavila je ukrajinska mornarica.

16.04 - Nakon pauze, nastavak pregovora na granici

Pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju se nakon pauze, javlja ruska agencija TASS pozivajući se na objavu na tviteru savetnika predsednika Ukrajine, Mihajla Podoljaka.

Pregovori, Rusija, Ukrajina
foto: EPA-EFE/SERGEI KHOLODILIN / BelTA / HAN

15.47 - Švajcarska se pridružila EU sankcijama protiv Rusije

Tradicionalno neutralna Švajcarska pridružila se svim sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, javlja BBC.

Petorici oligarha je zabranjeno da uđu u Švajcarsku, a zamrznuti su bankovni računi svih 336 osoba sa liste Evropske unije, uključujući Vladimira Putina i Sergeja Lavrova. Procene su da se u švajcarskim bankama nalaze milijarde dolara u vlasništvu Rusa.

Švajcarski vazdušni prostor je zatvoren za ruske letelice, a avioprevoznici iz Švajcarske otkazali su letove za Rusiju.

15.31 - MOK: Ne dozvolite ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče

Međunarodni olimpijski komitet pozvao je sportske organizacije da isključe sve ruske i beloruske sportiste i zvaničnike sa međunarodnih takmičenja.

15.24 - Lavrov otkazao posetu UN u Ženevi

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov otkazao je posetu UN u Ženevi planiranu za utorak zbog "antiruskih sankcija", javilo je preko Tvitera stalno rusko predstavništvo u Ženevi.

15.23 - Airbnb nudi besplatan smeštaj za 100 hiljada ukrajinskih izbeglica

Kompanija za iznajmljivanje smeštaja Airbnb objavila je da će njena neprofitna organizacija Airbnb.org ponuditi besplatan privremeni smeštaj za do 100 hiljada ukrajinskih izbeglica.

15.22 - Završeni ukrajinsko-ruski pregovori

Delegacije Ukrajine i Rusije završile su današnje pregovore na ukrajinsko-beloruskoj granici, rekao je savetnik ministra unutrašnjih poslova iz Kijeva Anton Geraščenko, ne navodeći više detalja.

15.19 - Crveni krst Srbije otvorio račun za pomoć stanovništvu Ukrajine

Crveni krst Srbije (CKS) otvorio je namenski račun na koji građani Srbije mogu da uplate novčane donacije za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

15.17 - Manji broj ukrajinskih porodica već stigao u Crnu Goru

Crveni krst Crne Gore saopštio je da se na teritoriji te zemlje, prema poslednjim informacijama, već nalazi manji broj ukrajinskih porodica.

15.07 - Anonimusi preuzeli odgovornost za sajber napade

Grupa hakera Anonimus (Anonymous) preuzela je odgovornost za sajber napad koji je paralizovao portale više ruskih medija, medju kojima državnih agencija, u nastavku sajber napada uperenih poslednjih dana protiv više zvaničkih ruskih sajtova.

Tokom nekoliko minuta portali novinskih agencija TASS, Ria Novosti, dnevnika Komersant i Izvestija, časopisa Forbs Rusija imali su poruku u kojoj se poziva na "okončanje" ruske invazije na Ukrajinu.

"Za nekoliko godina živećemo kao Severna Koreja. Zašto nam je to potrebno? Da bi Putin završio u knjigama istorije? To nije naš rat, zaustavimo ga", navodi se u poruci.

"Ova poruka će biti obrisana i neki od nas će biti otpušteni ili uhapšeni. Ali ne možemo više", dodaje se u tekstu i optužuju novinari tih medija za "ravnodušnost".

14.57 - Kosovo blokiralo ruske kanale

Kosovska nezavisna komisija za medije donela je odluku da se svi mediji koji potiču iz Rusije privremeno uklone sa platformi, kako bi sprečili "propagandu, jezik mržnje i lažne vesti, i time zaštitili javnu bezbednost na Kosovu", objavio je portal Kossev.

14.55 - SAD zatvorile ambasadu u Belorusiji

SAD su zatvorile ambasadu u Belorusiji i dozvolile delu osoblja ambasade u Moskvi da napusti Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken objavio je da ambasada u Minsku obustavlja rad i da je odobrio odlazak iz Moskve američkog osoblja koje nije neophodno.

14.54 - Litvanija traži istragu o ratnim zločinima

Litvanija traži da najviši sud Ujedinjenih nacija istraži navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje su počinile Rusija i Belorusija.

Ministarka pravde Litvanije Evelina Dobrovolska rekla je da je predlog poslat Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu u Holandiji i da je od tužioca zatraženo da predlog proveri i eventualno pokrene istragu.

14.48 - Rusija zatvara vazdušni prostor za 36 zemalja

Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo zatvorila je svoj vazdušni prostor za prevoznike iz 36 zemalja, prenosi CNN.

Kako su saopštile ruske vlasti, odluka je doneta kao odgovor na zabrane koje su evropske države uvele avio-prevoznicima ili avionima registrovanim u Rusiji.

1 / 6 Foto: Profimedia

14.40 - PKS će preduzeti hirne mere u vezi sa krizom u Ukrajini

Privredna komora Srbije (PKS) preduzeće hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini vezane za naplatu potraživanja i transport, a kompanijama se savetuje da dobro procene prilikom donošenja odluka o novim isporukama robe na rusko, belorusko i ukrajinsko tržište, saopšteno je posle vanredne sednice Upravnog odbora PKS.

U najskorije vreme PKS će pripremiti i konkretan i realni predlog mera za pomoć najugroženijim preduzećima koji će uputiti Vladi.

14.35 - Plenković: Pozivamo Rusiju da prekine "suludi" ratni pohod

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je u podršku Ukrajini koja se peti dan brani od ruske vojske i pozvao je Rusiju i ruski narod da obustave "suludi ratni pohod".

„Hrvatski narod jako dobro zna što znači izboriti se za demokratiju i samostalno odlučivati o svojoj sudbini. Jako dobro zna šta znači biti žrtva teritorijalnih pretenzija i braniti se i odbraniti svoju domovinu od nadmoćnijeg agresora", istao je Plenković na početku sednice vlade.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON / POOL

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je na sednici vlade kako se procenjuje da je u Ukrajini još između 30 i 50 hrvatskih državljana, dok ih je pre agresije bilo 114.

14.15 - Komesarijat: Spremni smo za prihvat izbeglica iz Ukrajine ako bude potrebno

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije ima spremne kapacitete za prihvat izbeglica iz Ukrajine, ukoliko to bude potrebno, objavljeno je.

Komesarijat je na svom sajtu naveo da „u ovom trenutku ima slobodne kapacitete koji su u stanju pripravnosti i mogu u svakom trenutku da budu stavljeni u funkciju“.

14.12 - Šta znači isključenje banke iz SWIFT-a i čijim novcem neće moći da se raspolaže

SWIFT je telekomunikaciona kompanija, nije platežna institucija. Ako pravite razliku između interneta i intraneta - ovo je intranet - zatvoreni sistem poruka koji ide među bankama, i ne samo među njima - u tom sistemu ima ukupno 11.000 finansijskih institucija i drugih koje se bave finansijama i plaćanjima u 200 zemalja sveta, kaže za N1 Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije.

To je, objašnjava, sistem koji kroz poruke, daje osnov za prebacivanje ili primanje sredstava.

"Ako niste u SWIFT-u, ostajete bez poruka i ne možete da raspolažete svojim parama na računima drugih banaka", pojašnjava on posledice koje će imati ruske banke isključene iz ovog globalnog sistema.

14.07 - Ruske snage za nuklearno odvraćanje u stanju visoke pripravnosti

Ruska vojska je saopštila da je stavila snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti, u skladu sa naredbom predsednika Vladimira Putina.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je Putina da su komandna mesta svih ruskih nuklearnih snaga pojačana dodatnim osobljem.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/RT

14.06 - Vlada Hrvatske šalje oružje i zaštitnu opremu Ukrajini

Vlada Hrvatske najavila je da će Ukrajini poslati zaštitnu opremu i pešadijsko naoružanje u vrednosti oko 16,5 miliona evra, kao i niz mera kojima će podići stepen pripravnosti za mogući prihvat izbeglica, osiguranje snabdevanja gasom, kao i meru zabrane korišćenja hrvatskog vazdušnog prostora ruskim avionima i prevoznicima.

13.53 - Mišel o zahtevu Ukrajine za članstvo u EU: Različita mišljenja o proširenju

Članstvo u Evropskoj uniji, koje je Ukrajina zatražila, zahteva saglasnost 27 zemalja članica, a među njima trenutno postoje "različita mišljenja" kada je reč o proširenju, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Ukrajina će podneti zvaničan zahtev, Evropska komisija će morati da saopšti mišljenje i Savet će odlučiti“, rekao je Mišel.

Šarl Mišel
foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

13.49 - Desetine civila ubijeno u granatiranju Harkova

Desetine civila su ubijene, a stotine su ranjene tokom teškog ruskog granatiranja istočnoukrajinskog grada Harkova, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Anton Heraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, napisao je na Fejsbuku da su ruske trupe bombardovale naseljene oblasti sa grad raketama, uz objavu: „Desetine su ubijene i stotine su ranjene“, prenosi BBC.

13.47 - Roman Abramovič pomaže Ukrajini da postigne mir sa Rusijom

Ruski multimilijarder Roman Abramovič, vlasnik engleskog premijerligaša Čelsija, prihvatio je ukrajinski zahtev da pomogne u postizanju mira u Ukrajini.

„Mogu da potvrdim da je ukrajinska strana kontaktirala Romana Abramoviča i zatražila podršku u postizanju mirnog rešenja i on od tada pokušava da pomogne“, rekla je njegova portparolka.

1 / 4 Foto: EPA/Anthony Anex

13.30 - Direktorat za nuklearnu bezbednost: Nema razloga za zabrinutost

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov izjavio je da nisu povećane vrednosti radiaktivnih materija u životnoj sredini i da nema razloga za zabrinutost građana.

Istakao je da je od početka krizne situacije na istoku Evrope Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost u skladu sa svojim nadležnostima povećao stepen pripravnosti i kontinuirano pojačano prati nivo radioaktivnosti u vazduhu na teritoriji Srbije.

13.28 - Šoškić: Sankcije EU će građani Rusije osetiti odmah

Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da sankcije Evropske unije prema Rusiji mogu da imaju veoma ozbiljne posledice po rusku privredu, kao i da su u zabludi oni koji misle da će Rusija moći sve lako da nadomesti.

Dejan Šoškić
foto: Dado Đilas

13.27 - Novosađani skupljaju pomoć za Ukrajince

Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji pozvao je na prikupljanje humanitarne pomoći za narod Ukrajine i na prihvatanje izbeglica iz ratom zahvaćene zemlje.

13.01 - Vučić: Srbija će čuvati svoju poziciju koliko god bude mogla

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima svoju poziciju po pitanju ukrajinske krize i čuvaće je koliko god bude mogla.

On je ocenio da "histerija" protiv Srbije može da se vidi, kako je rekao, i u "lažnim vestima sa Marakane".

"To vam je bilo i u izmišljenom avionu koji ide po (sekretara ruskog Saveta bezbednosti Nikolaja) Patruševa i u izmišljenom tekstu u našim medijima kako ne podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je on.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, Ana Paunković

12.54 - Ruske vlasti uhapsile skoro 6.000 osoba zbog učešća u antiratnim protestima

Ruske vlasti su uhapsile 5.942 osobe zbog učešća u antiratnim protestima širom zemlje od kako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. februara, saopštio je nezavisni posmatrački sajt OVD-info.

12.52 - Beloruski ministar poželeo dobrodošlicu delegacijama Ukrajine i Rusije

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej poželeo je dobrodošlicu delegacijama Ukrajine i Rusije, uveravajući ih da bi trebalo da se osećaju „potpuno bezbedno“.

"Predsednik Lukašenko se iskreno nada da će tokom današnjih razgovora biti moguće pronaći rešenja za sva pitanja ove krize. Svi Belorusi se mole za ovo. Svi predlozi, u smislu organizovanja današnjeg sastanka, biće razmotreni i apsolutno ispunjeni“, dodao je on, ističući da se "raduje rezultatima".

12.13 - Kilometarski redovi ispred prodavnica hrane u Kijevu

Dugi redovi su se formirali ispred supermarketa širom Kijeva, nakon što je okončan 36-časovni policijski čas u glavnom gradu Ukrajine.

Policijski čas je počeo u subotu u pet popodne i trajao je do jutros, za koje vreme su svi stanovnici Kijeva morali da ostanu kod svojih kuća, piše CNN.

12.04 - Najveća letelica na svetu uništena u napadu na aerodrom u blizini Kijeva

Najveća letelica na svetu, Antonov AN-225 Mrija, uništena je u ruskom napadu na aerodrom u blizini Kijeva.

12.02 - Ukrajinski ministar: Građani Rusije traže da utiču na prekid rata

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba objavio je jutros poruku u kojoj od građana Rusije traži da utiču na prekid rata.

11.58 - Peskov: Sankcije Zapada su teške, ali izborićemo se

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u obraćanju novinarima da Rusija planira da se izbori sa sankcijama koje su joj uvele zapadne zemlje, a koje su dovele do rekordnog pada rublje u odnosu na dolar i uslovile da ruska centralna banka za više nego duplo poveća kamatnu stopu - sa 9,5 odsto na čak 20 odsto.

"Zapadne sankcije Rusiji su teške, ali naša zemlja ima neophodan potencijal da kompenzuje štetu", rekao je Peskov, prenosi BBC.

Dodao je da će se ruski predsednik Vladimir Putin danas "pozabaviti ekonomskim pitanjima" i sastati sa ključnim ministrima, uključujući i ministra finansija i guvernera centralne banke.

1 / 3 Foto: Profimedia

11.54 - Zelenski zahvalio Rumuniji

Predsednik Zelenski zahvalio je Rumuniji na značajnom doprinosu odbrambenim sposobnostima Ukrajine.

On je na Tviteru zahvalio rumunskom predsedniku Klausu Johanisu za podršku članstvu Ukrajine u EU.

11.49 - UN: U Ukrajini stradala 102 civila, među njima i sedmoro dece

Prema poslednjim podacima, u ratu u Ukrajini do sada su poginula 102 civila, a 304 osobe su ranjene, ali se strahuje da su prave cifre "znatno veće", rekla je visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele.

11.38 Počeo sastanak delegacija Ukrajine i Rusije

Na beloruskoj granici počeo je sastanak delagacija Ukrajine i Rusije, javlja agencija Anadolija.

11.31 - Nacionalni savet Ukrajinaca u Srbiji pozvao na zbrinjavanje izbeglica

Nacionalni savet ukrajnske nacionalne manjine saopštio je da organizuje prikupljanje humanitarne pomoći za građane Ukrajine i za zbrinjavanje izbeglica iz te zemlje, koju je napala Rusija.

11.24 - Zelenski pozvao ruske vojnike da polože oružje, a EU da hitno primi Ukrajinu

Ukrajinski predsendik Volodimir Zelenski pozvao je ruske vojnike da "polože oružje", petog dana napada Rusije na Ukrajinu.

On je takođe pozvao Evropsku uniju da „bez odlaganja“ primi Ukrajinu u članstvo.

1 / 4 Foto: Profimedia

11.15 - Vozač zaglavljen na granici: Nemamo problema, dostupna nam je prodavnica…

Vozači kamiona iz Srbije, ali i drugih zemalja, u tranzitu preko Ukrajine, zaustavljeni su na graničnim prelazima. To su uglavnom kamioni koji su u povratku iz Rusije i prevoze robu namenjenu Srbiji.

11.14 - Brajan Koks podržao ruske glumce koji se protive invaziji

Glumac Brajan Koks pozvao je kolege na dodeli nagrada SAG da daju podršku ruskim umetnicima koji se protive invaziji Ukrajine, prenosi Holivud reporter.

Osim zvezde serije "Naslednici", i drugi glumci su na dodeli nagrada izneli svoj stav o sukobu u Ukrajini.

11.09 - Bilo bi dobro da se rat u Ukrajini završi danas, ali šanse veoma male

Politikolog i novinar Boris Varga, profesor Univerziteta u Gracu Florajn Biber i novinar Milan Vukelić slažu se da će na današnjim pregovorima predstavnika Rusije i Ukrajine na beloruskoj granici biti teško da dve strane postignu dogovor.

Biber smatra da Rusija očekuje da nametne svoje rešenje i dodaje da ne veruje da će biti neki rezultati, "bilo bi dobro da se rat završi danas, ali mislim da su šanse veoma male".

Varga se nada da bi današnji razgovori mogli da budu neka vrsta predaha, put u obustavu vatre i uvod u neke ozbiljnije pregovore". Vukelić, pak, ukazuje da "ova klanica već predugo traje da bismo imali vremena za pauze i predahe, hitno je potrebno staviti karte na sto".

10.59 - Oko 422.000 ljudi pobeglo iz Ukrajine

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštila je na Tviteru da jee 422.000 ljudi pobeglo iz Ukrajine u susedne zemlje.

UNHCR „ljude koji beže iz zemlje smatra izbeglicama“, dodala je portparolka te agencije UN.

Više od 100.000 ljudi je sada raseljeno unutar Ukrajine, prema podacima UNHCR-a.

10.52 - EU očekuje od BiH da se pridruži sankcijama

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johan Satler pozvao je vlasti te zemlje da slede politiku Unije u odnosu na ukrajinsku krizu, odnosno da podrže sankcije koje su zbog agresije nametnute Rusiji.

"Tražimo od BiH da se pridruži politici EU", kazao je Satler u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine podsećajući kako obveza usklađivanja s spoljnom politikom EU proističe iz odluke BiH da traži članstvo u Uniji.

10.37 - Ukrajina tvrdi da je poginulo više od 5.000 ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da je više od 5.000 ruskih vojnika ubijeno u prva četiri dana borbi.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku, ukrajinski zvaničnici su rekli da je oko 5.300 ruskih vojnika ubijeno i da su ukrajinske snage uništile 191 tenk, 29 borbenih aviona, 29 helikoptera i 816 oklopnih transportera, prenosi BBC koji ističe da nije bio u mogućnosti da dobije nezavisnu potvrdu ovih tvrdnji.

10.28 - Rusi zauzeli dva manja grada u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage zauzele gradove Berdjansk i Enerhodar na jugoistoku Ukrajine.

Tvrde da je pod njihovom kontrolom i nuklearka Zaporižja koja se nalazi u blizini, ali ukrajinska strana to negira.

10.07 - Bolsonaro: Ukrajinci svoje nade stavili u ruke komičara

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odbio je da osudi vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini i, za razliku od stava njegove administracije, najavio je da će ta zemlja u UN biti neutralna.

Rekao je i da je ukrajinski narod svoje nade stavio u ruke komičara Vladimira Zelenskog.

1 / 5 Foto: Profimedia

10.06 - Ambasador: Svaki okupator u Ukrajini dobiće metak u glavu

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič izjavio je da će "svaki okupator u Ukrajini dobiti metak u glavu".

1 / 6 Foto: Stefan Kojić

10.03 - Ruska vojska otvara "bezbedni koridor" za evakuaciju Kijeva

Ruska vojska najavila je otvaranje "bezbednog koridora" za ukrajinske civile kako bi napustili prestonicu Kijev.

"Apelujemo na građane Kijeva. Svi civili u gradu mogu slobodno da napuste glavni grad Ukrajine duž autoputa Kijev-Vasilkov. Ova ruta je otvorena i bezbedna", rekao je general-major Igor Konašenkov, portparol Ministarstva odbrane Rusije.

"Još jednom želim da istaknem da oružane snage Ruske Federacije gađaju samo vojne ciljeve. Civilno stanovništvo nije u opasnosti", dodao je on.

9.54 - Separatisti u istočnoj Ukrajini obustavili vojnu mobilizaciju

Separatističke vođe u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck rekli su da su obustavili vojnu mobilizaciju.

Potrebna područja su zauzeta, rekao je čelnik samoproglašene narodne republike Denis Pušilin na ruskoj državnoj televiziji.

To je bio cilj poziva na borbu, rekao je on.

9.50 - Ukrajinska delegacija stigla ne pregovore

Ukrajinska delegacija stigla je na belorusku granicu na mirovne pregovore sa ruskom stranom.

Kako prenose ukrajinski mediji, delegaciju predvode ministar odbrane Aleksej Reznikov i poslanik Dejvid Arahamija, lider stranke predsednika Volodimira Zelenskog.

9.37 - Rusija zainteresovana za postizanje sporazuma

Rusija je zainteresovana za postizanje sporazuma koji je u interesu obe strane u razgovorima sa Ukrajinom, izjavio je ruski pregovarač Vladimir Medinski, dok se zvaničnici pripremaju za sastanak na belorusko-ukrajinskoj granici.

Medinski je rekao da se očekuje da razgovori počnu u podne po lokalnom vremenu (10 sati po centralnoevropskom vremenu).

9.33 - Britanija pooštrava sankcije

Velika Britanija uvodi dodatne sankcije Rusiji, i zabraniće britanskim subjektima da preduzimaju finansijske transakcije koje uključuju Rusku centralnu banku, Ruski fond nacionalnog bogatstva i rusko ministarstvo finansija, saopštila je vlada u Londonu.

Britanija će tokom nedelje usvojiti i dodatne mere, najavljuje se u saopštenju.

9.28 - Ukrajinske izbeglice žele i u Srbiju

Preko jednog od najfrekventnijih graničnih prelaza između Rumunije i Ukrajine, Sigetu Marmaciej, prelaze uglavnom porodice i majke sa decom, a do sada je tim putem preko Tise u Rumuniju ušlo oko 40.000 ljudi, javio je reporter N1 sa lica mesta.

Reporter N1 navodi da se Ukrajinci nadaju da napad neće dugo trajati i da će u Rumuniji ostati nekoliko dana. Za one koji nemaju gde organizovan je smeštaj, neki planiraju put dalje prema zapadnoj Evropi, dok neki planiraju i put Srbije.

9.22 - Ruska centralna banka podigla kamatnu stopu

Ruska centralna banka je podigla kamatnu stopu na 20 odsto sa 9,5 odsto, u sklopu mera zbog rizika od daljeg pada rublje i rasta inflacije.

Moskva je takođe naložila kompanijama da prodaju 80 odsto svojih prihoda u stranoj valuti, saopštila su centralna banka i Ministarstvo finansija, prenosi BBC.

"Spoljni uslovi za rusku ekonomiju su se drastično promenili", navela je centralna banka u saopštenju.

9.04 - Vlada Ukrajine: Rusija smanjila tempo ofanzive

Ruske snage smanjile su tempo svoje ofanzive na Ukrajinu, saopštila je vlada Ukrajine.

„Ruski okupatori su smanjili tempo ofanzive, ali i dalje pokušavaju da postignu uspeh u nekim oblastima u ofanzivi na Ukrajinu“, objavila je Vlada na svojoj zvaničnoj Tviter stranici, ne navodeći više detalja.

8.53 - Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad vazdušnim prostorom Ukrajine

Ruska vojska je u ponedeljak saopštila da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim vazdušnim prostorom.

„Ruska avijacija je stekla prevlast u vazduhu nad čitavom teritorijom Ukrajine“, naveo je u saopštenju portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, preneo je CNN dodajući da nije bio u mogućnosti da potvrdi ruske tvdnje.

8.50 - I Singapur uvodi sankcije Rusiji

Singapur će uvesti "odgovarajuće sankcije i ograničenja" Rusiji, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Vivijan Balakrišnan.

On je ocenio da je ruska invazija na Ukrajinu „ničim izazvana“ i nazvao je „jasnim i grubim kršenjem međunarodnih normi“, dodajući da Singapur namerava da „deluje u dogovoru“ sa drugim zemljama kako bi zauzeo čvrst stav.

8.46 - Koreja zabranjuje izvoz strateških artikala u Rusiju

Južna Koreja će pooštriti kontrolu izvoza u Rusiju, zabranom izvoza strateških artikala i pridružiće se potezima zapadnih zemalja da isključe neke ruske banke iz međunarodnog sistema plaćanja SWIFT, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Korejska vlada takođe se odlučila za dodatno oslobađanje strateških rezervi nafte za stabilizaciju međunarodnog energetskog tržišta i da dodatno preispita druge mere poput preprodaje LNG-a Evropi, saopštilo je ministarstvo.

8.40 - Rezidencija ambasadora EU u Beogradu u bojama ukrajinske zastave

Rezidencija ambasadora Evropske unije u Srbiji u nedelju uveče bila je osvetljena bojama zastave Ukrajine, u znak solidarnosti sa narodom Ukrajine pred agresijom Rusije, saopštila je EU info mreža.

8.38 - Vatikan nudi posredovanje

Vatikan je poručio da je spreman da posreduje u dijalogu između Kijeva i Moskve, kako bi se okončao rat u Ukrajini.

Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin je izjavio da je, uprkos ratu koji je Rusija izazvala protiv Ukrajine, ubeđen da postoji prostor za pregovore.

Ukrajinski ambasador Andrej Juriš je nedavno poručio da je Kijev otvoren za posredovanje Vatikana u sukobu sa Rusjiom, navodi Rojters.

08.31 - Pogođeno skladište za odlaganje radioaktivnog otpada u Kijevu

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da su projektili pogodili skladište za odlaganje radioaktivnog otpada u Kijevu, ali nema izveštaja o šteti na zgradama niti da je došlo do curenja radioaktivnog materijala.

08.28 – Belorusija spremna za mirovne pregovore

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je na Tviteru navelo da je sve spremno za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine i da se čeka dolazak delegacija.

07.51 – Oko 30 državljana Srbije u Ukrajini

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović rekao je da pre sukoba u toj zemlji bilo ukupno oko 300 državljana Srbije, a da ih je ostalo tek deseti deo.

07.29 – EU želi Ukrajinu u članstvu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u nedelju je izrazila nedvosmislenu podršku Ukrajini da postane članica Evropske unije, nazivajući zemlju koja je sada na udaru Rusije „jednom od nas“.

Fon der Lajen je to izjavila u razgovoru za Euronews, nekoliko sati nakon što je 27-člana Unija odlučila po prvi put u svojoj istoriji isporuči oružje zemlji u ratu.

"Zaista, s vremenom, oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok", rekla je Fon der Lajen.

Ukrajina, država s 44 miliona stanovnika, postala je nezavisna 1991. godine raspadom Sovjetskog Saveza i nastojala je da se pridruži zapadnom vojnom savezu NATO i EU, čemu se Rusija žestoko protivi.

Ursula fon der Lejen, Ursula fon der Lajen
foto: Profimedia

07.16 – Referendum u Belorusiji: Odobreno nuklearno oružje

Na referendumu u Belorusiji odobren je novi ustav, kojim zemlja odustaje od svog nenuklearnog statusa, u vreme kada je ta bivša sovjetska republika postala polazna tačka za ruske trupe koje napadaju Ukrajinu, objavile su ruske novinske agencije.

ALeksandar Lukašenko, Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL

07.11 - Ofanziva na Kijev

Severno od Kijeva ruska vojska pokušala je da izgradi pontonski most za prelazak preko reke Irpin, objavio je glavni štab ukrajinske vojske na Fejsbuku. Takođe je neuspešno pokušala da zauzme grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je štab.

Ruska novinska agencija Interfax javila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černihivu u blizini granice s Belorusijom.

Pojedinosti o vojnom razvoju događaja nisu se mogle nezavisno proveriti.

Kijev, Ukrajina, Rat
foto: Printscreen/Twitter/ Denys Shmyhal

07.01 - Za danas najavljeni mirovni pregovori

Očekuje se da će mirovni pregovori između delegacija kijevske i moskovske vlade oko ruske invazije na Ukrajinu započeti u ponedeljak ujutro, prema izveštajima Ukrayinske Pravde i ruske novinske agencije TASS, prenosi dpa.

Pregovori su prvobitno planirani za nedelju, ali TASS je citirao anonimni izvor koji kaže da su razlog odlaganja logistički problemi za ukrajinsko izaslanstvo.

Ruska delegacija već je napustilo beloruski glavni grad Minsk i otputovala na ukrajinsko-belorusku granicu, u blizini reke Pripjat, gde bi, prema izveštajima, trebalo biti održan sastanak.

Ukrajina je pristala da pokrene mirovne pregovore s Rusijom u nedelju, a ruski predsednik Vladimir Putin podigao je spremnost nuklearnih snaga.

"Ne verujem u rezultate ovog sastanka, ali pokušajmo", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Volodomir Zelenski
foto: Youtube/printscreen

06.59 - Ukrajinski podaci o žrtvama

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su poginula 352 civila, uključujući 14 dece, otkako je Rusija započela svoj napad u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Još 1.684 osobe, uključujući 116 dece, ranjene su do nedelje uveče, prema podacima ministarstva.

Ukrajinska vojska saopštila je da su gubici ruske vojske do sada oko 4.500 vojnika, te da su ruski helikopteri, tenkovi i druga vojna vozila uništeni.

Rusija je priznala da je među njenim vojnicima bilo mrtvih tokom borbi u Ukrajini, ali nije dala broj.

(Espreso / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.