LAVROV OTKAZAO PUT U ŽENEVU: Zbog zabrane ruskih letova u vazdušnom prostoru EU
Sergej Lavrov, Foto: Profimedia

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA

LAVROV OTKAZAO PUT U ŽENEVU: Zbog zabrane ruskih letova u vazdušnom prostoru EU

Ruska delegacija predvođena ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom trebalo je u Ženevi da prisustvuje sastanku UN Komisije za razoružanje i Saveta UN za ljudska prava

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov otkazao je put u Ženevu zbog zabrane ruskih letova u vazdušnom prostoru EU, rekao je diplomatski izvor iz Ženeve.

Otkazivanje leta ruskog ministra potvrdila je i agencija AFP.

- Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov otkazao je posetu UN u Ženevi zbog zabrane vazdušnog prostora u EU - preneo je AFP izjavu ruske misije u Ženevi.

Da podsetimo, EU razmatra zabranu ruskih letova u vazdušnom prostoru cele Unije, i to bi mogao biti sledeći set sankcija protiv Rusije, rekao je zvaničnik EU za agenciju Rojters.

Mnoge zemlje su tu odluku već donele pojedinačno, ali mera na nivou EU mogla bi biti deo novog paketa sankcija.

Govoreći na konferenciji za novinare predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je niz novih sankcija protiv Rusije i Belorusije uključujući zatvaranje vazdušnog prostora za sve ruske avio-kompanije.

- Prvo, zatvaramo vazdušni prostor EU za letelice u vlasništvu Rusije, registrovane u Rusiji ili pod ruskom kontrolom. Oni neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju EU, uključujući privatne avione oligarha -rekla je ona u nedelju.

Finska će zabraniti ulaz ruskim avionima i tako se pridružila brojnim evropskim zemljama. Druge zemlje, uključujući Bugarsku, Češku, Estoniju, Nemačku i Poljsku, blokirale su vazdušni prostor ruskim letovima.

Litvanija je takođe juče najavila da će blokirati ruske letove, presecajući tako brzu rutu od ruske enklave Kalinjingrad do Ukrajine.

Međutim, Rusija je započela specijalnu operaciju demilitarizacije Ukrajine, a sada najavljuje i da će odgovoriti na evropske zabrane avio-putovanja.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prema poslednjim informacijama, uvedena je zabrana za avio-kompanije iz 36 zemalja.

Ruska delegacija predvođena ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom trebalo je u Ženevi da prisustvuje sastanku UN Komisije za razoružanje i Saveta UN za ljudska prava.

Bonus video:

03:27

Brajović otkrio šta je Novak radio posle izgubljenog meča u Dubaiju

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.