UŽIVO ČETVRTI DAN RATA U UKRAJINI: Pregovori ruske i ukrajinske delegacije (ni)su počeli
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, Printscreen

RATNO STANJE

UŽIVO ČETVRTI DAN RATA U UKRAJINI: Pregovori ruske i ukrajinske delegacije (ni)su počeli

Građani noć proveli u podzemnoj garaži hotela

Objavljeno: 20:39h

Četvrti dan ruske vojne akcije u Ukrajini. Tokom noći kod Harkova je uništen gasovod, a u Kijevskoj oblasti skladište goriva. U Kijevu je produžen policijski čas i traje do ponedeljka ujutru. Gradske vlasti pozivaju građane da prijave one koji "markiraju ciljeve". Predsednik Volodimir Zelenski poručuje da se neće predati. Zapad uvodi nove sankcije Rusiji kako bi je izolovao iz međunarodnog finansijskog sistema i kako bi joj "otežao finansiranje ratne mašinerije".

Ukrajinske vlasti tvrde da je žena stradala u napadu na stambenu zgradu u Harkovu, a u ranim jutarnjim časovima oglasile su se sirene u Lucku i Rivnu. Uprkos najavama da će Kijev noćas biti napadnut iz vazduha, to se nije dogodilo.

Činjenice:

  • Ukrajina počela da zatvara granice
  • Neke ruske banke biće isključene iz SWIFT
  • Bajden: Alternativa ogromnim sankcijama Rusiji je Treći svetski rat
  • Sirene za vazdušnu opasnost ponovo se čuju u Kijevu
  • Putin naredio obustavu operacija, pa povukao odluku
  • Kremlj kaže da Kijev nije prihvatio da pregovara, Kijev demantuje
  • Produžen policijski čas u Kijevu i Harkovu
  • Zelenski poručio da Ukrajina neće položiti oružje

Iz časa u čas:

20:27 Albanija se pridružila svim restriktivnim merama protiv Rusije

Albanija će večeras zatvoriti svoj vazdušni prostor za sve ruske avione, osim za humanitarne i hitne letove, u skladu sa preporukama Evropske unije, saopštila je danas albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džačka.

19:24 Švedska najavila vojnu pomoć Ukrajini

Švedska će poslati vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivtenkovsko naoružanje, šlemove i pancire, izjavila je danas premijerka Švedske Magdalena Anderson.

- Švedska sada najavljuje direktnu podršku ukrajinskim oružanim snagama koja podrazumeva 135.000 obroka na terenu, 5.000 šlemova, 5.000 pancira i 5.000 komada protivtenkovskog oružja - rekla je Anderson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

19:13 UN: Ideja o nuklearnom sukobu je nezamisliva

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik prokomentarisao je naređenje predsednika Putina da se snage nuklearnog odvraćanja stave u stanje pripravnosti, rekavši da mu je ideja o nuklearnom sukobu nezamisliva.

- Sama ideja o nuklearnom sukobu je nezamisliva - rekao je on.

18:35 Rusija: Pogodili smo 1.067 vojnih objekata Ukrajine

Od početka specijalne operacije, Oružane snage Rusije su pogodile 1.067 objekata vojne infrastrukture Ukrajine.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da je pogođeno 27 komandnih mesta i komunikacionih centara Oružanih snaga Ukrajine, 38 PVO sistema S-300, Buk M-1 i Osa, kao i 56 radarskih stanica.

17:41 Uništen najveći avion na svetu, čuveni Antonov 225

Vodeći avion ukrajinske avijacije, čuveni Antonov 225 uništen je na aerodromu Antonov u Gostomelu kod Kijeva. Njegova obnova koštaće tri milijarde dolara i trajaće dugo, saopšteno je.

17:32 Severna Makedonija zatvorila vazdušni prostor za ruske avio-kompanije

Vlasti u Severnoj Makedoniji saopštile su da zatvaraju vazdušni prostor za sve ruske avio-kompanije.

17:17 Turska zatvara Bosfor za rusku mornaricu

turski ministar spoljnih poslova rekao je da će njegova zemlja poštovati Konvenciju iz Montrea i da će zatvoriti Bosforski moreuz za rusku mornaricu. Montreux.

16:40 Šta Ukrajinci kažu na Putinov potez

16:14 Da li su počeli pregovori ruske i ukrajinske delegacije

Ukrajinski političar objavio dramatičan snimak stambene zgrade u Kijevu koju je pogodila raketa

Ukrajinski mediji objavili da su se ukrajinska i ruska delegacija sastale i otpočele pregovore, navodeći da tačna lokacija nije poznata, ali da pregovaraju na granici kod reke Pripjat. Dva minuta kasnije stigao je demanti ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

16:00 NATO reagovao na Putinovu odluku

15:43 - Bilt tražio da Srbija ne bude primljena u Evropsku uniju

Komentarišući zvanični stav Srbije, da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji, Bilt je istakao da se Srbija ovim stavom de fakto diskvalifikovala iz EU procesa pristupanja.

15:32 - Delegacije će se sresti na granici sa Belorusijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je saopštenje nakon razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i rekao je da ja postignut dogovor da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat.

- Aleksandar Lukašenko je preuzeo odgovornost da obezbedi da svi avioni, helikopteri i rakete stacionirani na teritoriji Belorusije ostanu na zemlji tokom putovanja, razgovora i povratka ukrajinske delegacije - naveo je predsednik.

S druge strane, ambasador Ukrajine u Turskoj rekao je da će prvi uslov Ukrajine na pregovorima sa Rusijom biti obustava vatre i povlačenje trupa.

15:27 - Bela kuća se ogasila nakon obraćanja Putina

Nakon što je predsednik Rusije saopštio da NATO upućuje agresivne poruke, zbog čega je dao naređenje da se snage nuklearnog odvraćanje stave u visoku pripravnost, Bela kuća je saopštila da SAD i NATO ne prete Rusiji.

15:23 - "Prvi uslov" Ukrajinaca za pregovore

Ambasador Ukrajine u Turskoj izjavio je da će prvi uslov Ukrajine na pregovorima sa Rusijom biti obustava vatre i povlačenje trupa.

14:48 - Rusija: Ukrajinci koristili fosfornu municiju kod Kijeva

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je ukrajinska vojska na području kod Kijeva koristila zabranjenu fosfornu municiju. Ova municija izaziva teške opekotine.

14:41 - "Razgovori bez preduslova"

Iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopšteno da će se razgovori između delegacija Rusije i Ukrajine biti održani bez preduslova

14:24 - Ukrajinci ponovo preuzeli Harkov

Ukrajinska vlada tvrdi da su njihove snage ponovo preuzele kontrolu nad Harkovim

14:19 - Nova odluka Vladimira Putina

13:36 Ukrajina pristala na pregovore u Belorusiji

Ukrajina je pristala da održi pregovore sa ruskom delegacijom u Belorusiji, saopštio je Vladimir Medinski, pomoćnik predsednika Putina.

Prema navodima RIA novosti ruska delegacija krenula je iz Minska u Gomelj.

13:21 Razgovarali Zelenski i Lukašenko

Na zvaničnim nalozima predsednika Ukrajine i Belorusije objavljeno je da su predsednici održali razgovore. Detalji nisu saopšteni.

13:15 "Isteklo vreme"

Isteklo je vreme koje je ruska delegacija najavila da čeka na pregovore sa Ukrajinom u beloruskom Gomelju.

Podsetimo, nakon što je Kijev rekao da neće doći u Belorusiju na pregovore, Rusija im je dala još tri sata da se predomisle.

12:35 Japan uveo sankcije Putinu

Premijer Japana rekao je da će zvanični Tokio uvesti sankcije protiv određenih državljana Rusije, uključujući i predsednika Vladimira Putina.

12:31 Zelenski traži da mirovni pregovori budu održani u Ženevi?

Predsednik Ukrajine navodno je nazvao svog švajcarskog kolegu i zamolio ga da se mirovni pregovori organizuju u Ženevi

12:23 Ukrajina presrela raketu za Kijev?

Ukrajina kaže da je presrela krstareću raketu iz Belorusije koja je krenula ka Kijevu. Navode da je bila u pitanju krstareća raketa.

- Ukrajinsko vazduhoplovstvo oborilo je krstareću raketu koju je na prestonicu Ukrajine, Kijev, lansirao bombarder TU-22 sa teritorije Belorusije. Ovo je još jedan ratni zločin počinjen protiv Ukrajine i njenog naroda - naveo je Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova na Tviteru.

12:20 - Helikopteri nadleću granicu sa Ukrajinom, oklopna vozila kod Zahonja

12:10 - Patrijarh Porfirije: Svi prilozi u hramovima biće poslati kao pomoć braći u Ukrajini

Porfirije
Porfirijefoto: Printscreen/RTS

12:04 Zelenski: Predali smo tužbu protiv Rusije u Hagu

- Ukrajina je podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde UN u Hagu - naveo je predsednik Volodimir Zelenski.

12:02 Ukrajina: Stradalo više od 200 civila

Ombudsman ukrajinske vlade Ljudmila Denisova kaže da je više od 210 ukrajinskih civila ubijeno, a više od 1.100 ranjeno otkako su počele operacije ruske vojske.

12:00 Nemačka se naoružava

Nemačka je odlučila da poveća izdatke za odbranu na 100 milijardi evra nakon ruske invazije na Ukrajinu. Nemačka je u nedelju ponovo odstupila od dugogodišnje politike, a kancelar Olaf Šolc je najavio da će vlada obezbediti 100 milijardi evra za vojne investicije iz svog budžeta za 2022. godini.

11:42 Ukrajina tvrdi da je u sukobima stradalo 4.300 Rusa

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane objavila je procenu gubitaka koje su snage te zemlje do sada nanele Rusiji. Hana Maljar istakla je da su brojke za prva tri dana sukoba preliminarne i da bi mogle da se promene.

Ukrajina procenjuje da ruske vojne gubitke do sada, između ostalog uključuju: 4.300 mrtvih, 27 aviona, 26 helikoptera, 146 tenkova, 706 borbenih oklopnih vozila, 49 topova, 1 PVO sistem Buk, 30 vozila, 60 tankera...

11:32 Bogati Rusi više neće moći da imaju zlatni pasoš

Zapadne zemlje su se obavezale da ograniče program „Zlatni pasoš“, koji Rusima omogućava da dobiju evropsko državljanstvo ulaganjem i investiranjem.

11:15 - Ukrajina odbila da pregovara u Belorusiji, Rusi im dali rok još tri sata

Ukrajina saopštila da je "čula da su Rusi stigli, ali mi ne idemo".

11:10 - Island i Belgija uvele zabranu za ruske avione

11:06 - Ukrajinci tvrde da su uhvatili ruskog agenta

10:59 Sve više izbeglica pristiže na ukrajinsko-mađarsku granicu

10:57 - Jovanović: Putevi pod potpunom blokadom, čeka se do 70 sati

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović izjavio je danas da su granični prelazi prema Belorusiji zatvoreni i da je jedini slobodan put za evakuaciju građana prema granici sa Moldavijom, Rumunijom, Mađarskom i Poljskom, ali da su putevi pod blokadom.

Aca Jovanović
foto: Printscreen/Youtube/Redakcija

10:51 - Sve više izbeglica pristiže na ukrajinsko-mađarsku granicu

Sve veća kolona vozila formira se sa ukrajinske strane granice i čeka se na ulaz u Mađarsku.

U Mađarsku sporadično ulaz automobili sa ukrajinskim tablicama, u kojima su žene i deca.

Nekoliko mladih devojaka prošlo je granicu samo sa kesama u rukama.

10:20 Austrija zatvara vazdušni prostor za ruske avione

I Austrija donela odluku da zatvori vazdušni prostor za ruske letelice.

10:01 - Policijski čas u Kijevu, snage patroliraju ulicama

U Kijevu će do sutra ujutru na snazi biti policijski čas. U gradu je sad moguće videti samo ukrajinske snage kako patroliraju ulicama.

Patrole u Kijevu tokom policijskog časa

09:48 - Finska zatvara nebo za ruske avione

Finska donela odluku da zatvori vazdušni prostor za ruske avione

09:44 - Peskov: Sami su birali mesto za pregovore

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ukrajinska strana odabrala da pregovori budu održani u Belorusiji.

09:38 - Lukašenko preti Ukrajini specijalnom operacijom?

Lukašenko
Lukašenkofoto: Profimedia

09:24 - Rusi: Blokirali smo dva grada na jugu

Ruska vojska tvrdi da napreduje oko južnih ukrajinskih gradova Hersona i Berdjanska.

General-major Igor Konašenkov, portparol ruskog MO, rekao je da su Herson i Berdjansk "potpuno blokirani" od strane ruskih snaga. On je rekao i da su južni grad Heničesk i aerodrom Čornobajevka (Černobajevka) u blizini Hersona takođe stavljeni pod kontrolu.

09:20 Ukrajinci zaustavili ruske tenkove bez ijednog ispaljenog metka

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je snimak na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, a u opisu tvrde da su pripadnici policije i civili zaustavili kolonu ruskih tenkova bez ijednog ispaljenog metka u regionu Černigiv, nedaleko od Kijeva.

09:18 Konašenkov: Ukrajinski nacionalisti gađali i školu, ima žrtava

Ukrajinska ekstremistička desničarska jedinica za specijalne operacije Azov, granatirala je stambene blokove i školu u blizini grada Marijupolja, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, koji tvrdi da ima žrtava među civilima.

- U subotu, između 16.00 i 16.20, ukrajinski nacionalisti iz Azova su napali stambene delove sela Sartana u blizini Marijupolja, i gradsku školu. Kao rezultat, nekoliko stambenih zgrada je oštećeno, a neki civili su ubijeni - naveo je Konašenkov.

On je kazao da rusko ministarstvo odbrane upozorava da ukrajinski nacionalisti prete novim takvim napadima.

08:49 Ukrajina neće pregovore u Belorusiji?

I pored najava da je ruska delegacija stigla u Gomel da bi otpočela pregovore, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poručio da Varšava, Budampešta ili Istanbul mogu biti mesto za pregovore, ali ne i Minsk.

08:23 Zelenski: Osnivamo "legiju stranaca" za dobrovoljce

Ukrajina osniva "legiju stranaca" za dobrovoljce iz inostranstva, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- To će biti ključan dokaz vaše podrške našoj zemlji - naveo je Zelenski u saopštenju koje je preneo Rojters.

Kijev, Ukrajina, Rat
foto: Printscreen/Twitter/ Denys Shmyhal

08:16 - Ruska delegacija stigla u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima

Delegacija Ruske Federacije stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

08:05 - DPR prijavio civilne žrtve

Na području Donjecka stradala je jedna osoba, a četvoro je povređeno u poslednja 24 sata, saopštile su vlasti Narodne Republike Donjeck. Navode da je 36 kuća oštećeno u granatiranju koje su izvele ukrajinske snage.

07:58 - Sirene u Kijevu

Ukrajinski političar objavio dramatičan snimak stambene zgrade u Kijevu koju je pogodila raketa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo snimak evakuacije iz pogođene stambene zgrade

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevu, građanima naloženo da potraže sklonište

7:30 - Putin zahvalio ruskim specijalnim snagama

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin zahvalio se pripranicima ruskih specijalnih snaga "jer herorjski obavljali svoju vojnu dužnost u Ukrajini".

- Želim da se zhvalim komandi, osoblju Snaga za slpecijalne operacije, veteranima jedinica specijalnih snaga za njihovu zakletvu na vernost, na besprekornoj službi u ime naroda Rusije i naše velike otadžbine - naveo je Putin u saopštenju koje je Kremlj objavio na Dan specijalnih snaga koji se na današnji dan obeležava od 2015. godine.

07:26 - Moskva tvrdi da je blokirala aerodrom kod Hersona

Ruske trupe su "potpuno blokirale" južne ukrajinske gradove Herson i Berdjansk i zauzele gradove Heničesk i aerodrom u blizini Hersona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi agencija Ria novosti.

7:16 Irina iz Zagreba i dalje čeka majku na granici

Hrvat Marko i Ukrajinka Irina Dragić i dalje čekaju na graničnom prelazu Zahonj u Mađarskoj da njena majka doputuje iz Kijeva.

07:06 Ukrajinski zvaničnici: Rusi ušli u Harkov

Ruske snage ušle su u Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, kažu lokalni zvaničnici.

Šef harkovske oblasne administracije Oleg Sinegubov rekao je da su laka vojna vozila „provalila u grad“. Pre njegovih izjava pojavili su se snimci na društvenim mrežama, čija autentičnost nije potvrđena, na kojima se vide neki ruski vojni automobili kako se voze okolo.

Sinegubov je pozvao stanovnike da ostanu unutra, rekavši da su ruske trupe izgleda u centru grada.

- Ne napuštajte skloništa! Oružane snage Ukrajine eliminišu neprijatelja. Mole se civili da ne izlaze na ulice - navodi se u saopštenju.

06:44 U Kijevu trenutno mirno

U Kijevu je trenutno 7.44, a kako javljaju dopisnici stranih medija u gradu je trenutno mirno.

Uprkos sinoćnim upozorenjima da će prestonicu gađati ruski projektili, čini se da se vazdušni udar nije dogodio - iako je bilo eksplozija u neposrednoj blizini grada.

Vlasti su saopštile da je ruski udar pogodio skladište nafte u Vasilkivu, gradu južno od Kijeva koji takođe ima vojnu vazdušnu bazu. Vatra tamo i dalje bukti, a zvaničnici su upozorili stanovnike u okolini, kao i u Kijevu da zatvore prozore zbog isparenja hemikalija.

Zamenik gradonačelnika Kijeva Nikola Povoroznik rekao je jutros da je situacija u gradu mirna i pod kontrolom ukrajinskih snaga.

On je primetio da je tokom noći u Kijevu došlo do sukoba sa ruskim diverzantskim grupama, ali nije izneo nikakve detalje.

06:37 Savet bezbednosti danas o sazivanju retke hitne specijalne sednice GS UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas da glasa o sazivanju retke hitne specijalne sednice Generalne skupštine UN o invaziji Rusije na Ukrajinu, koja bi trebalo da se održi sutra, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

06:19 Sirene u Rivnu i Lucku

Oko 6 časova po lokalnom vremenu u Rivnu i Lucku su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

1 / 6 Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

06:09 Vojnici sa Zmijskog ostrva ipak živi

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da veruju da su ukrajinski vojnici, koji su branili Zmijsko ostrvo u Crnom moru od vazdušnog i morskog bombardovanja, navodno govoreći oficiru na brodu ruske mornarice da se "j***" kada su zamoljeni da se predaju, još uvek živi.

06:02 Građani noć proveli u podzemnoj garaži hotela

Podzemna garaža jednog hotela u Kijevu pretvorena je u sklonište.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.