Počeli razgovori Ukrajine i Rusije!
Foto: Twitter/Belarus MFA, EPA / STEPAN FRANKO, Profimedia

VAŽAN DAN

Počeli razgovori Ukrajine i Rusije!

Dve delegacije srele su se na području Belorusije

Objavljeno: 14:03h

U ovim trenucima počeli su razgovori delegacija Rusije i Ukrajine. Pregovori se odvijaju na području Ukrajine.

Ruska delegacija je još juče stigla u Minska i čekala da pregovori počnu, ali je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da ne pristaje na pregovore na području Belorusije. Međutim, nakon popodnevnog razgovora sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, došlo je do promene plana i Ukrajina je pristala na razgovore.

Vladimir Putin, Rusija, Ukrajina
foto: Twitter/Belarus MFA, EPA / STEPAN FRANKO, Profimedia

Pregovori Rusije i Ukrajine počeli su danas u Gomeljskoj oblasti, potvrdilo je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Delegacijama je dobrodošlicu poželeo Vladimir Makej, šef administracije beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

- Dragi prijatelji, predsednik Belorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i obezbedim vam sve što trebate za vaš rad, kao što je dogovoreno sa predsednicima Zelenskim i Putinom. Možete da se osećate potpuno bezbedno. To je naša sveta dužnost! - rekao je Makej, prenosi "Ukrajinska pravda".

- Predsednik Lukašenko se iskreno nada da će, tokom današnjih pregovora, biti moguće pronaći rešenje na sva pitanja ove krize. Svi Belorusi se mole za ovo. Bilo kakvi predlozi, u smislu organizacije današnjeg sastanka, biće razmotreni i apsolutno ispunjeni. Nadamo se rezultatima - dodao je on, preneo je CNN.

List navodi da je početak sastanka prenošen onlajn, ali da je kasnije prenos isključen na zahtev ruske strane.

Ukrajina zahteva trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa, javlja novinar AFP-a. Kako navodi CNN, u ukrajinskoj delegaciji nalazi se nekoliko visoko rangiranih zvaničnika, ali ne i predsednik Volodimir Zelenski.

Kako navodi agencija UNIAN, u delegaciji su predsednik stranke Sluga naroda David Arahamia, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Nikola Točicki.

Moskva za sada nije dala znakove ili indikacije da namerava da odstupi od svojih ključnih zahteva uoči pregovora. Ti zahtevi, kako prenosi "Al Džazira" uključuju neutralnost Ukrajine, garancije da se neće nikad priključiti NATO i da Kijev prepozna nezavisnost regiona na istoku zemlje.

-Verovatno u to možete da uključite prepoznavanje Krima kao zvaničnog dela Rusije - dodao je izveštač "Al Džazire" Džona Hal iz Lavova na zapadu Ukrajine.

BBC ukazuje da je Zelenski u svom obraćanju u nedelju rekao da ne očekuje napredak iz ovih pregovora, ali da treba da pokušaju i iskoriste ovu priliku iako je mala, kako niko ne bi mogao da krivi Ukrajinu da nije pokušala da zaustavi rat.

Pregovori između ruske i ukrajinske delegacije u Belorusiji počeli su nešto pre 13.00 sati po ukrajinskom vremenu (12.00 po našem), javio je CNN. Ministri spoljnih poslova obe zemlje potvrdili su da su pregovori počeli, preneo je "Gardijan".

1 / 4 Foto: Profimedia

Unazad su stizale različite informacije o tome da li su zaista počeli ili tek trebaju da počnu. Tako je "Sputnjik" oko pola 12 izvestio da su počeli, pozivajući se na beloruske državne medije, da bi pet-10 minuta kasnije dopisnik "Sputnjika" rekao da još nisu počeli. Međutim, on se ponovo oglasio nešto pre podneva i rekao da su pregovori ipak započeli.

Tačna lokacija pregovora čuva se u tajnosti iz bezbednosnih razloga. Pregovori su u Belorusiji ali jedina bliža lokacija koja je objavljena je da se održavaju na obali reke Pripjat u regionu Gomelj.

Ukrajinska delegacija stigla je jutros na belorusko-ukrajinsku granicu kako bi učestvovala u pregovorima sa predstavnicima Ruske Federacije, kako je saopšteno iz kabineta Zelenskog. Ključna tema pregovora biće momentalni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

Agencija RIA Novosti javlja da je ukrajinska delegacija stigla helikopterima.

Prvobitno je planirano da se pregovori održe u gradu Gomelju, na istoku Belorusije, ali ukrajinska strana je odbila da pošalje tim zbog nesaglasnosti u vezi sa lokacijom i preliminarnim uslovima, prenosi Srna.

Ukrajinski zvaničnici tvrdili su da nije redu da pregovori budu u Belorusiji, koju, kako su naveli, ruske trupe koriste za napade na Ukrajinu. Minsk je odbacio tvrdnje da učestvuje u specijalnoj ruskoj operaciji.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik zatražio je danas od EU da omogući Kijevu hitno članstvo u bloku prema posebnoj proceduri u okolnostima specijalne operacije Rusije.

Danas je peti dan od kada je počela ruska agresija na Ukrajinu. Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je u četvrtak ujutro "početak specijalne vojne akcije".

1 / 6 Foto: Profimedia

Očekivalo se da sastanak počne još sinoć. Pojavile su se i informacije da je sastanak počeo, što je ruska strana demantovala.

Nakon toga stigla je potvrda da će sastanak biti održan danas.

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je rano jutros fotografiju prostorije u kojoj će biti održani pregovori.

Sve o ukrajinskoj krizi pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.