EU PRODUŽILA SANKCIJE: Ciljaju ka Krimu, oglasili se o UKRAJINSKIM granicama
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

sankcije

EU PRODUŽILA SANKCIJE: Ciljaju ka Krimu, oglasili se o UKRAJINSKIM granicama

Izvoz određene robe i tehnologija krimskim kompanijama ili za upotrebu na nezakonito aneksiranom Krimu

Objavljeno:

Savet EU produžio na još godinu dana sankcije koje je uvela EU kao odgovor na nezakonitu aneksiju Krima i grada Sevastopolja od strane Ruske Federacije.

Restriktivne mere koje su trenutno na snazi su prvi put uvedene u junu 2014. i uključuju zabranu uvoza proizvoda poreklom sa nezakonito anektiranog Krima ili Sevastopolja u EU, kao i infrastrukturna ili finansijska ulaganja i turističke usluge sa nelegalno anektiranog Krima ili Sevastopolja.

Izvoz određene robe i tehnologija krimskim kompanijama ili za upotrebu na nezakonito aneksiranom Krimu u sektoru transporta, telekomunikacija i energetike ili za istraživanje i proizvodnju nafte, gasa i mineralnih resursa takođe podleže ograničenjima EU.

1 / 5 Foto: Profimedia

”EU ne priznaje i nastavlja da osuđuje nezakonitu aneksiju poluostrva Krim kao ozbiljno kršenje međunarodnog prava. EU ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i posvećena potpunoj primeni svoje politike nepriznavanja”, navode u Savetu EU.

To telo je pozvao Rusiju da odmah prekine svoje neselektivne napade na civile i civilnu infrastrukturu i da odmah i bezuslovno povuče sve svoje trupe i vojnu opremu sa čitave teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Bonus video:

04:34

BRZE VESTI 20.06.2022. 14:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.