KAKO ĆE LAVROV DOĆI U BEOGRAD? Ima TRI NAČINA da zaobiđe sankcije, jedan je POSEBNO BIZARAN
Sergej Lavrov, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

MISTERIJA

KAKO ĆE LAVROV DOĆI U BEOGRAD? Ima TRI NAČINA da zaobiđe sankcije, jedan je POSEBNO BIZARAN

Vučić je u Bratislavi prošle nedelje nagovestio da nije u mogućnosti da govori o svim problematičnim segmetima Lavrovljeve posete.

Objavljeno:

Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana rekao da se poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova "komplikuje" , naglasio je da se ta "komplikacija" javlja "u svakom smislu", ali malo ko je primetio jedan problematičan segment koji u velikim diplomatskim okvirima zvuči pomalo bizarno - kako će Lavrov uopšte fizički da dođe u Srbiju?

Vučić je u Bratislavi prošle nedelje nagovestio da nije u mogućnosti da govori o svim problematičnim segmetima Lavrovljeve posete.

- Komplikuje se situacija oko dolaska Lavarova u svakom smislu, ali nisam još speman da o tome govorim, ali komplikuje se u svakom smislu. Pitanja su kako će da dođe Lavrov, šta... i drugo..., videćemo - rekao je Vučić.

1 / 5 Foto: Printscreen/Kurir TV

Međutim, da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ipak biti u Beogradu 6. i 7. juna zvanično je samo dan posle izjave Vučića na brifingu za medije potvrdila portparolka Ministarstva spoljnih posllova Rusije Marija Zaharova. Obasnila je da će se Lavrov tom prilikom susresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom inostranih poslova Nikolom Selakovićem, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i srpskim patrijarhom Porfirijem.

Ipak, Zaharova nije odgovorila na jedno naizgled banalno pitaje - kako će Lavrov doći u Srbiju? Ministar spoljnih poslova Rusije je, lično, pod sankcijama EU, a pod sankcijama su i svi ruski civilni i vladini avioni. To znači da im je zabranjen prelet preko bilo koje zemlje EU. U prevodu, ukoliko se ne dogodi neki veliki presedan, Lavrov neće moći da dođe u Srbiju zvaničnom letelicom Vlade Rusije, kako inače ide u posete širom sveta. ipak, postoje bar još dva načina na koje bi Lavrov mogao da dođe u Srbiju i svaki od njih značio bi presedan, a jedan bi čak predstavljao bizarnost, koja se nikada od sada u istoriji diplomatije, barem one na najvišem nivou, nije dogodila.

1.Dozvola u poslednji čas

Lavrov, kao što smo rekli, ne može da dođe u posetu Srbiji avionom Vlade Rusije, a da ne preleti neku od zemalja koja je Moskvi uvela sankcije. Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka... sve one su članice EU i sve su uvele sankcije. Kuda god da krene, Lavrov će biti vraćen... osim ako nekim diplomatskim kanalima ne izdejstvuje da njegova poseta Srbiji bude izuzeta od sankcija. Ipak, to je sasvim nerealno očekivati.

- Jedino ako Rusi nisu izdejstvovali kod Evropske komisije da ih propuste preko teritorije EU. Ja mislim da bi Mađari to uradili, ali treba doleteti do nje. Ili preko Poljske, Rumunije, Bugarske… Ili Grčke i Makedonije. Ali da li bi iko to uradio i prekršio sankcije bez dozvole. Ne znam kako misle tehnički da izvedu tu posetu, kaže za "Novu" Srećko Đukić bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

2.Dolazak iznajmljenim avionom

Druga mogućnost zvuči pomalo neverovatno, a ona podrazumeva da Vlada Ruske federacije iznajmi avion neke strane kompanije koja nije uvela sankcije Rusiji. U tom slučaju, Lavrov bi mogao da dođe u Srbiju tim avionom.

Iako bi i ovo bio presedan, ova mogućnost zvuči za nijansu realnije nego da neka od zemalja EU naprasno "oslobodi sankcija" Lavrovljev let u Srbiju. Takođe, zvuči daleko izvesnije i od mogućnosti "broj 3", koja se do sada nikada u istoriji nije dogodila i zato se pominje više u domenu teorije.

3.Dolazak komercijalnim letom

Ta treća mogućnost podrazumeva da Lavrov i njegova delegacija u Srbiju dođu redovim komercijalnim letom "Er Srbije".

- To bi bilo krajnje neobično. Tako visoki funkcioner nikada nije leteo redovnim letom. To se nije desilo u istoriji SSSR i Rusije. Oni imaju svoju posebnu vladinu flotu i Lavrov ima svoj avion kojim leti. Ne znam da li bi njihove službe bezbednosti dozvolile da leti redovnom linijom. Ako bi se desilo to bi bio jedan neverovatan izuzetak, kaže Đukić.

Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane izjavio je za Danas da su komplikacije proizvod činjenice da su zemlje EU uvele sankcije, kako ruskoj državnoj avio kompaniji, tako i vladinim avionima.

– Jedino rešenje je da ministar Lavrov leti komercijalnim letom "Er Srbije" ili da Vlada Ruske Federacije iznajmi avion kompanije koja nije iz Rusije. Imajući u vidu da se radi o ministru Lavrovu teško je zamisliti da bi on leteo komercijalnim letom, a već sad može da se predvidi situacija u kojoj dolazi do, sada već uobičajene prakse, prijave da je u avionu bomba – navodi Šutanovac.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.