NAKON ZABRANE PRELETA LAVROVU U SRBIJU: Rogozin zapretio Crnoj Gori interkontinentalnim balističkim raketama! FOTO
Dmitrij Rogozin, Foto: Profimedia, Printscreen

pretnja

NAKON ZABRANE PRELETA LAVROVU U SRBIJU: Rogozin zapretio Crnoj Gori interkontinentalnim balističkim raketama! FOTO

Prema informacijama koje su objavili mediji, a koje je potvrdila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, vazdušni prostor za avion Sergeja Lavrova zatvorile su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska

Objavljeno: 13:48h

Direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin zapretio je Crnoj Gori interkontinentalnim balističkim projektilima pošto je zatvorila svoj vazdušni prostor za avion koji trebalo da preveze ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Beograd, preneo je portal RTCG.

Lavrov je trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je poseta otkazana posle zatvaranja vazdušnog prostora. Rogozin se nakon toga oglasio na Tviteru.

„Znate za šta je dobar ‘Sarmat’? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju neće tražiti saglasnost za letenje“, napisao je Rogozin.

"Sarmat" je naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu, navodi RTCG.

Prema informacijama koje su objavili mediji, a koje je potvrdila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, vazdušni prostor za avion Sergeja Lavrova zatvorile su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska.

Podsećamo, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je "nezamislivom" odluku nekoliko zemalja da mu zabrane prelet preko njihove teritorije i dolazak u Srbiju.

Desilo se nešto nezamislivo. Suverenoj državi je oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike. Blokirana je međunarodna delatnost Srbije na ruskom pravcu, rekao je Lavrov na konferenciji za medije po otkazivanju posete Srbiji.

- Ovo je uznemirujuća akcija. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera, rekao je on.

Ovim postuptkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava, istakao je Lavrov.

Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavlja do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava.

Sergej Lavrov, Srbija
foto: Profimedia, EPA-EFE/YURI KADOBNOV

Lavrov je rekao da su odbijanjem da dozvole njegovom avionu da odleti u Srbiju zemlje EU i NATO "lišile Beograd prava da vodi suverenu politiku“.

„Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da sruši“, naglasio je Lavrov.

"U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Pozvali smo Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost“, naveo je on.

EU želi da napravi projekat koji će nositi naziv "zatvoreni Balkan", rekao je Lavrov. Ova politika je koncentrisana na antiruskom pravcu. Cenimo hrabar stav koji zauzima Srbija i lično predsednik Vučić koji ističe da neće se baviti antiruskom delatnošću, ali Evropskoj uniji je želja da svi kandidati preuzmu obaveze rusofobskog karaktera, rekao je Lavrov.

On je naveo da je planirano da se razmotri širok krug pitanja, da se razgovara i o našem strateškom partnerstvu, ali i o međunarodnim pitanjima.

Bonus video:

06:42

Sergej Lavrov odgovara na pitanje novinarke Kurira

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.