MILO ĐUKANOVIĆ KOMENTARISAO ŠTO LAVROV NIJE DOŠAO U BEOGRAD: Au, čoveče!
Milo Đukanović, Foto: Profimedia

KOMENTAR

MILO ĐUKANOVIĆ KOMENTARISAO ŠTO LAVROV NIJE DOŠAO U BEOGRAD: Au, čoveče!

Crnogorski predsednik, koji boravi u poseti Istanbulu, kaže da je to "dosta radikalan istorijski obrt" i podsetio da su Crna Gora i Rusija pre koju godinu proslavile tri veka međudržavnih odnosa

Objavljeno: 14:22h

Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike, a ako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ozbiljno razmišljao o poseti Srbiji, znao je kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na vazdušnom putu između Moskve i Srbije, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović kaže da je pokušaj Lavrova da dobije dozvolu za prelet od zemalja koje su članice NATO i koje su stoprocentno usaglasile svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom, obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi.

On je to rekao sinoć u izjavi za tursku agenciju Anadoliju komentarišući otkazivanje posete Lavrova Srbiji, koja je usledila nakon što su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zatvorile vazdušni prostor za avion šefa ruske diplomatije.

Na pitanje da li, zbog donošenja odluke o zatvaranju vazdušnog prostora, očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od Rusije, Đukanović je podsetio da je “Rusija već Crnu Goru stavila na spisak neprijateljskih zemalja.

Crnogorski predsednik, koji boravi u poseti Istanbulu, kaže da je to "dosta radikalan istorijski obrt" i podsetio da su Crna Gora i Rusija pre koju godinu proslavile tri veka međudržavnih odnosa.

1 / 6 Foto: Profimedia, EPA-EFE/YURI KADOBNOV

-Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike niti se kod nas promenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo to je politika agresije - rekao je Đukanović.

Pojašnjavajući restriktivne mere prema Rusiji, Đukanović je rekao da su one u funkciji odgovora na agresiju i u potpunosti su stoprocentno usaglašene sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Podsećamo, Lavrov je trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je poseta otkazana posle zatvaranja vazdušnog prostora. Rogozin se nakon toga oglasio na Tviteru.

„Znate za šta je dobar ‘Sarmat’? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju neće tražiti saglasnost za letenje“, napisao je Rogozin.

"Sarmat" je naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu, navodi RTCG.

1 / 10 Foto: Profimedia, Printscreen

Prema informacijama koje su objavili mediji, a koje je potvrdila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, vazdušni prostor za avion Sergeja Lavrova zatvorile su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je "nezamislivom" odluku nekoliko zemalja da mu zabrane prelet preko njihove teritorije i dolazak u Srbiju.

Desilo se nešto nezamislivo. Suverenoj državi je oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike. Blokirana je međunarodna delatnost Srbije na ruskom pravcu, rekao je Lavrov na konferenciji za medije po otkazivanju posete Srbiji.

Bonus video:

00:11

Pogledajte trenutak stravične nesreće na Altini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.