"DODVORAVALI STE SE PUTINU": Ukrajinci BESNI na Merkelovu zbog njenih POTEZA!
Vladimir Putin i Angela Merkel, Foto: Profimedia

DRAMA

"DODVORAVALI STE SE PUTINU": Ukrajinci BESNI na Merkelovu zbog njenih POTEZA!

Izjava Angele Merkele da se ne kaje zbog toga kakvu je politiku vodila prema Rusiji, naišla je na kritike ukrajinskih zvaničnika.

Objavljeno:

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik oštro je kritikovao bivšu nemačku kancelarku zbog opravdavanja svoje politike prema Rusiji tokom 16 godina na vlasti. Nažalost, nije bilo "ni trunke samokritike" u njenom prvom intervjuu od promene vlade pre šest meseci, rekao je u sredu Melnik agenciji dpa.

- Komentari bivše kancelarke o nepogrešivosti njenog stava prema Rusiji i prepopustljivom tretmanu diktatora su zabrinjavajući - rekao je on.

Merkel je branila svoj stav prema Rusiji u razgovoru s novinarom Aleksanderom Osangom u utorak uveče.

- Diplomatija nije pogrešna samo zato što nije upalila. Tako da ne vidim zašto bi trebalo da kažem da je bila pogrešna i neću se izviniti zbog toga - rekla je.

"Putinu su se dodvoravali"

Melnik je pitao kako je Rusija mogla da započne "najkrvaviji rat u Evropi od 1945. godine" ako je politika Nemačke prema Moskvi poslednjih decenija bila tako "sjajna".

- Putinu se dodvoravalo, a Berlin je uvek bio domaćin šefu Kremlja - rekao je.

Poslednje izjave Angele Merkel su "vredne žaljenja", rekao je ambasador.

- Jer bez iskrenog, sveobuhvatnog preispitivanja njemačke politike prema Rusiji nije moguće izvući prave zaključke o budućem odnosu s Moskvom i zaustavljanju agresije.

Melnik je rekao da su Ukrajinci uvereni da su nemački stav o ukrajinskom članstvu u NATO-u i izgledi da se pridruži EU, dugogodišnje odbijanje da zemlju snabde oružjem nakon ruske aneksije Krima 2014. i "bezobzirno guranje" gasovoda Severni tok 2 sve dok nije počeo rat "ohrabrili Putina da napadne Ukrajinu".

"Zašto ste onda gradili Severni tok 2"

Merkel je kritikovao i savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

On je na Tviteru upitao Merkel zašto je, ako je znala za Putinove namere, odobrila gasovod Severni tok 2.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Ako je kancelarka Merkel uvek znala da Rusija planira rat i da je Putinov cilj da uništi EU, zašto bi onda gradila Severni tok 2? 'Nisam bila naivna' – rekla je kancelarka. Zašto si onda gurnula EU ka ruskoj nafti i gasu? I zašto Nemačka sada mora da ispravlja ove greške?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.