POJEDINE BIOGRAFIJE ĆE VAS SIGURNO IZNENADITI: Ovo je kompletan spisak MINISTARA U NOVOJ VLADI ANE BRNABIĆ!
Nova vlada, Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC, Instagram, TV Pink Printscreen, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Biljana Živković, Ministarstvo finansija, Kurir, Šahovski savez Srbije, Nenad Kostić, Ministarstvo pravde, Dado Đilas, Ministarstvo prosvete, Privatna arhiva, Uros Arsic, YOUTUBE/UNITED NATIONS, ossrb.org, Printscreen

detaljno

POJEDINE BIOGRAFIJE ĆE VAS SIGURNO IZNENADITI: Ovo je kompletan spisak MINISTARA U NOVOJ VLADI ANE BRNABIĆ!

U novu Vladu ulazi 25 novih ministara, nakon sednice predsedništva SNS lider stranke Aleksandar Vučić saopštio je imena kandidata i predložio budući sastav vlade

Objavljeno:

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić saopštio je imena kandidata za ministre u novoj Vladi Ane Brnabić. Na Glavnom odboru stranke rekao je da su pred Srbijom veliki izazovi, a kao izazov broj jedan istakao Kosovo i Metohiju i ukazao da će cela Vlada morati da ima jedinstvenu politiku.

U novu Vladu ulazi 25 novih ministara, nakon sednice predsedništva SNS lider stranke Aleksandar Vučić saopštio je imena kandidata i predložio budući sastav vlade.

Ovo su delovi biografija novih i starih ministara.

Predsednica nove Vlade je Ana Brnabić.

Trenutno je na funkciji predsednice Vlade Republike Srbije, od 2017. godine. Prva je žena i otvoreno gej osoba na toj funkciji.

U vladu je ušla kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave[2] od 11. avgusta 2016. do 29. juna 2017. godine, pod vladom predsednika Vlade Aleksandra Vučića i v.d. predsednika Vlade Ivice Dačića. Na toj funkciji, Brnabićeva je pokrenula reforme centralnih državnih službi u Srbiji.

Ana Brnabić
foto: Ana Paunković

Za njenog zamenik i ministra spoljnih poslova izabran je Ivica Dačić.

Dačić je obavljao funkcije predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, premijera Srbije, ministara spoljnih poslova i prvog potpredsednik Vlade Republike Srbije zadužen za bezbednost i spoljnu politiku. On je predsednik Socijalističke partije Srbije.

Ivica Dačić
foto: Uroš Arsić

Potspredsednik Vlade i ministar odbrane - Miloš Vučević

Na poziciji novog ministra odbrane naći će se Miloš Vučević, dosadašnji gradonačelnik Novog Sada. Rođen je 10. decembra 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu „Vasa Stajić“ završio je u rodnom gradu, Gimnaziju „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine.

Advokaturom se bavio u porodičnoj advokatskoj kancelariji, do 2012. godine. Pristupa Srpskoj naprednoj stranci 2008. godine. Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu izabran je 2011. godine.

Miloš Vučević
foto: Instagram

Potpresednik Vlade i ministar finansija u novoj Vladi je Siniša Mali.

Trenutno je na funkciji ministra finansija od 2018.

Član je Srpske napredne stranke (SNS). Mali je između 2014. i 2018. godine bio na funkciji gradonačelnika Beograda. Između 2013. i 2014. obavljao funkciju predsednika Privremenog organa Grada Beograda. Godine 2021. izabran je za potpredsednika SNS-a.

Siniša Mali
foto: TV Pink Printscreen

Za ministra spoljne i unutrašnje trgovine izabran je Tomislav Momirović.

Trenutno je Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije.

Od 2009. je aktivan u HORES-u (Udruženje hotelijera i restoratera Republike Srbije). Bio je predsednik Upravnog odbora i predsednik Skupštine HORES-a, a trenutno je predsednik ovog udruženja.

Tomislav Momirović
foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Rade Basta, koji je predložen za ministra privrede u budućoj Vladi Srbije, izjavio je da je za njega to velika čast, a istovremeno i velika odgovornost, te da će časno i posvećeno obavljati dužnost koja mu je poverena.

- Boriću se za Srbiju, kao što sam to činio i do sada i trudiću se da opravdam poverenje svoje stranke, premijerke Brnabić i predsednika Vučića - istakao je on.

Direktor Beogradskih elektrana Rade Basta, inače je dugogodišnji saradnik bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, po profesiji je profesor fizičke kulture, bivši policajac i kik-bokser.

Rade Basta
foto: Biljana Živković

Jelena Tanasković imenovana je za ministarku šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede.

Bila je državna sekretarka u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Jelena Tanasković
foto: Ministarstvo finansija

Za ministar zaštite životne sredine izabrana je Irena Vujović.

Rođena je 1983. godine u Beogradu. Diplomirani je ekonomista–master.

Od 2014. do 2016. godine bila je pomoćnica gradonačelnika Beograda za oblast društvenih delatnosti. Za predsednicu Gradske opštine Savski venac izabrana je 2016. godine. Tokom mandata na čelu centralne beogradske opštine ostvarila je zapažene rezultate. Predsednica je Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda od osnivanja ovog tela 2015. godine. Govori engleski i ruski jezik.

Irena Vujović
foto: Kurir

Bivšio zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić izabran je za ministra građevine u novoj Vladi.

Obavljao je funkcije odbornika Skupštine Gradske opštine Vračar, Skupštine grada Beograda, gradskog menadžera i zamenika gradonačelnika Beograda. Bio je i ranije biran za narodnog poslanika, a obavljao je dužnost predsednika Administrativnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije, savetnika saveznog ministra unutrašnjih poslova SR Jugoslavije i ministra odbrane Srbije i Crne Gore.

Nalazio se na dužnostima člana predsedništva Košarkaškog saveza Beograda i savetnika predsednika Fudbalskog kluba Crvena zvezda.

FIDE Grand Prix turnir, Goran Vesić
foto: Šahovski savez Srbije

Ministar rudarstva i energetike - Dubravka Đedović

Dubravka Đedović Negre će u novoj vladi voditi resor energetike umesto Zorane Mihajlović, a na ministarsko mesto dolazi sa važne funkcije u banci. Iako je nije bilo u široj javnosti, Đedović je veoma poznata u poslovnim i ekonomskim krugovima.

Trenutno, Đedović je deseti mesec na mestu člana IO Komercijalne banke, a pre toga bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, gde je provela pet godina.

Kada je decembra prošle godine došla u NLB Komercijalnu banku iz kompanije su saopštili da ona donosi “bogato međunarodno iskustvo finansiranja velikih korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i iskustvo u finansiranju malih i srednjih preduzeća, koja su stub nacionalne privrede”.

Dubravka Negre
foto: Nenad Kostić

Ministar pravde - Maja Popović

Maja Popović, ministar pravde, rođena je 17. marta 1972. godine u Beogradu.

Osnovnu školu završila je u Beogradu, a srednju školu u Španiji – na engleskom koledžu Baleares international school, gde se nastava održavala na španskom i engleskom jeziku, gde je bila đak generacije.

Pravni fakultet u Beogradu upisala je 1989. godine i isti završila u roku, u 21. godini. Te godine bila je najmlađi svršeni student na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Pravosudni ispit položila je 1996. godine u Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Maja Popović
foto: Ministarstvo pravde

Ministar - lokalne samouprave Aleksandar Martinović

Rođen je 1976. godine u Slavonskom Brodu. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je 1999. godine, 2003. magistrirao i 2011. godine odbranio doktorsku disertaciju. Od 2001. godine zaposlen je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U septembru 2012. godine izabran je u zvanje docenta. Od 2018. godine predavač je i u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji. Od 2013. do 2014. bio je predsednik nadzornog odbora Galenika a.d, i predsednik upravnog odbora Agencije za privatizaciju. Obavljao je funkciju predsednika Upravnog odbora Agencije za privatizaciju i Nadzornog odbora Galenike, sa kojih se povukao maja 2014. godine. Predsednik Skupštine opštine Ruma bio je od 2013. godine, a od 2016. bio je odbornik i šef odborničke grupe u Skupštini opštine Ruma..

aleksandar martinovic
foto: printscreen

Ministar za manjinska prava - Tomislav Žigmanov, lider hrvatske nacionalne zajednice

Na čelu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog mogao bi da se nađe Tomislav Žigmanov. Rođen je 1967. u Tavankutu. Osnovnu školu završio je u Tavankutu, a srednju školu u Subotici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za filozofiju, temom „Platonovi dokazi za besmrtnost duše i pitanje etike“.

Tomislav Žigmanov
foto: Printscreen Youtube / Radio-televizija Vojvodine

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić

Bratislav Gašić, prema odluci GO SNS, biće novi ministar unutrašnjih poslova! Dosadašnji direktor Bezbednosno informativne agencije u kojoj je, prema mišljenju stručnjaka, napravio veoma dobre rezultate, vodiće srpsku policiju u narednom mandatu. Ranije vodio i Ministarstvo odbrane, a naročito je zapažena njegova uloga tokom poplava koje su 2015. godine zadesile našu zemlju. I ovo iskustvo u rukovođenju velikim sistemom ga upravo preporučuje za funkciju u MUP.

Bratislav Gašić
foto: youtube/printscreen

Ministar za evropske integracije -Tanja Miščević

Tanja Miščević je od 2013. do 2019. godine predvodila pregovarački tim Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, nakon čega je prešla na poziciju zamenice generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju.

Tanja Miščević
foto: Dado Đilas

Branko Ružić je prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Rođen je 14. decembra 1975. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu.

U više mandata bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, predsednik Poslaničke grupe SPS-JS i višegodišnji član Odbora za spoljne poslove, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za evropske integracije. Bio je i član stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je bio član Političkog komiteta i član Komiteta za ljudska prava.

U Vladi Srbije, 2013. godine, obavljao je funkciju ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

branko ruzic
foto: Ministarstvo prosvete

Ministar nauke - Jelena Begović

Prošla je sve faze, od mlade naučnice do doktora nauka i naučnog savetnika. Njena borba za nauku pokazuje koliko je posvećena poslu i svemu što radi. Rezultati pokazuju da je nauka u Srbiji cenjenija nego ranije, naročito nakom teške pandemije koja sada već jenjava. Jelena Begović rođena je u Beogradu 1970. godine iako je malo falilo da se rodi u Adis Abebi gde su se i upoznali njeni roditelji.

Jelena Begović
foto: Privatna arhiva

Doktorka Danica Grujičić u novoj Vladi obavljaće funkciju ministarke zdravlja.

Danica Grujičić je srpska lekarka, specijalista neurohirurgije, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, te redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Rođena je 30. avgusta 1959. godine u Užicu. Živi i radi u Beogradu. Grujičić je predsednica humanitarne organizacije Zdrava Srbija, te predsednica komisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja. Članica je Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava.

Danica Grujičić
foto: Uros Arsic

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Nikola Selaković.

Selaković je trenutno ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije i član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Nekadašnji je ministar pravde i državne uprave i generalni sekretar predsednika Republike Srbije.

Nikola Selaković
foto: YOUTUBE/UNITED NATIONS

Ministar za brigu o porodicu - Darija Kisić

Srpska je lekarka i specijalistkinja epidemiologije, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, profesorka na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, bivša pomoćnica direktora za javno zdravlje i populacionu politiku Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut”.

Darija Kisić, Darija Kisić Tepavčević
foto: Printscreen

Ministar za turizam i omladinu - Husein Memić

Husein Memić je čovek Rasima Ljajića iz Sandžačke demokratske partije. On je potpredsednik ove stranke i iz Novog Pazara je. Rođen je 1983. godine. Nema dostupnih podataka o njegovom obrazovanju. Na izbornoj listi kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine naveo je da je po zanimanju "direktor ustanove".

Husein Memić
foto: Printscreen

Zoran Gajić, novi ministar sporta u Vladi Srbije, magistar je odbojke, sporta kom je posvetio ceo život.

Poznat je kao trofejni trener i selektor koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvajao medalje na svim takmičenjima, čime je zaslužio mesto među odbojkaškim legendama.

Od 1988, do 1993. godine je bio asistent za odbojku na Fakultetu za fizičku kulturu od Novom Sadu, a od 2000, do 2000. godine profesor odbojke na Fakultetu za trenere u Beogradu. Takođe, 2015. godine je bio predavač na predmetu odbojka na Fakultetu za trenere u Novom Sadu.

Zoran Gajić
foto: ossrb.org

Ministar kulture - Maja Gojković

Gojkovićeva je potpredsednica Vlade i ministarka za kulturu i informisanje u Vladi Republike Srbije, bivša predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i bivša gradonačelnica grada Novog Sada.

Maja Gojković
foto: Promo

Ministar brige o selu - Milan Krkobabić

Prvi je ministar Ministarstva za brigu o selu. Rođen je 1952. godine u Kačarevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Milan Krkobabić
foto: Privatna arhiva

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić predložiće da Mihajlo Jovanović vodi Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

  • DIREKTOR KANCELARIJE ZA INFORMACIONE TEHNOLOGIJE I ELEKTRONSKU UPRAVU

Doktor je ekonomskih nauka i docent za užu naučnu oblast kvantitativne metode. Ima 20 godina profesionalnog iskustva u Telekomu i Pošti Srbije gde je u kontinuitetu poslednjih 14 godina bio u najvišem bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj. U periodu 2014–2016. godine, kao član i koordinator Izvršnog odbora Pošte Srbije, doprineo je ostvarivanju najbolјeg rezultata poslovanja u istoriji Pošte. Od aprila 2017. godine radio je kao savetnik za elektronsku upravu u Kabinetu Predsednika Vlade.

Mihajlo Jovanović
foto: Printscreen/youtube

Ministarstvo za javna ulaganja, prema ovom predlogu, vodiće Marko Blagojević.

Srpski politikolog, menadžer i diplomata i trenutni ambasador Srbije u Nikoziji (Kiparska Republika). Diplomirao je na Fakultetu za menadžment malih i srednjih preduzeća u Beogradu i na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Na potonjem je i specijalizirao politikologiju religije i završio master studije u oblasti ekološke politike. Položio je carinski ispit koji predstavlja stručni ispit za zaposlene u Upravi carina, stručni ispit za rad u državnim organima i diplomatsko-konzularni ispit. Oženjen je i ima troje dece. Tečno govori engleski jezik.

Marko Blagojević
foto: Stefan Jokić

Ministri bez portfelja će biti Novica Tončev, Đorđe Milićević, Edin Đerlek.

Novica Tončev

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, bivši narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, odbornik u skupštini Opštine Surdulica, bivši predsednik skupštine Opštine Surdulica i potpredsednik SPS-a.

Novica Tončev, Surdulica
foto: Filip Plavčić

Đorđe Milićević

Šef je poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije.

Napominje da je član Socijalističke partije Srbije od 1996. godine. Od 2002. godine predsednik je Gradskog odbora SPS Valjevo, od 2007. godine član je Glavnog odbora SPS, a iste godine izabran je za portparola GO SPS. Član predsedništva SPS je od 2015. godine.

Kako navodi u zvaničnoj biografiji, u četiri mandata (2004, 2008, 2012, 2016) biran je za odbornika Skupštine grada Valjeva, a 2004. godine obavljao je funkciju potpredsednika Skupštine opštine Valjevo.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije je, ističe, od juna 2008. godine. Za narodnog poslanika izabran je i nakon izbora 2012, 2014. i 2016. godine.

U sazivu od 2012. do 2014. godine bio je zamenik predsednika poslaničke grupe, a funkciju predsednika poslaničke grupe obavljao je od septembra 2015. godine. Bio je potpredsednik Skupštine Srbije od 2016. do 2020.

Đorđe Milićević
foto: Stefan Kojić

Edin Đerlek

Generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja. Edin Đerlek je i odbornik u Skupštini grada novog Pazara, rođen je 1987. godine i po obrazovanju je diplomirani pravnik.

Edin Đerlek
foto: Printscreen / Instagram

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.