FORMIRANA NOVA VLADA SRBIJE: Evo ko je zauzeo ministarske fotelje, a ko odlazi iz Nemanjine 11! (FOTO)
Aleksandar Vučić, Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić, Dragana Udovičić, AP

SAOPŠTENO

FORMIRANA NOVA VLADA SRBIJE: Evo ko je zauzeo ministarske fotelje, a ko odlazi iz Nemanjine 11! (FOTO)

Pred novom Vladom je kaže, mnogo izazova i bitno je da ona bude jedistvena po najvažnijim pitanjima za državu

Objavljeno: 07:55h

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić saopštio je imena kandidata za ministre u novoj Vladi Ane Brnabić. Na Glavnom odboru stranke rekao je da su pred Srbijom veliki izazovi, a kao izazov broj jedan istakao Kosovo i Metohiju i ukazao da će cela Vlada morati da ima jedinstvenu politiku.

U novu Vladu ulazi 25 novih ministara, nakon sednice predsedništva SNS lider stranke Aleksandar Vučić saopštio je imena kandidata i predložio budući sastav vlade.

Prvi put poziciji ministra naći će se Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane, Rade Basta, ministar privrede, Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Negre, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, Jelena Begović, ministar za nauku, tehnološki razvoj i inovacije, Danica Grujičić, ministar zdravlja, Husein Memić, ministar za turizam i omladinu, Zoran Gajić, ministar sporta

Ministarsku funkciju, ali u drugom resoru obavljati Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Irena Vujović, ministar za zaštitu životne sredine, Maja Popović, ministar pravde, Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova, Branko Ružić, ministar prosvete, Nikola Selaković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić, ministar za brigu o porodici i demografiju, Maja Gojković, ministar kulture, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

1 / 4 Foto: Šahovski savez Srbije

U naredna 24 sata će biti saopštena imena onih koji će voditi Ministarstvo telekomunikacija i informisanja i Ministarstvo za javna ulaganja, kao i imena ministara bez portfelja koja će pripasti koalicionim partnerima.

"Prvi put biramo Vladu kada znamo da imamo ratno stanje u okruženju, kada vam je jasno da se taj rat neće brzo okončati. I u tim uslovima smo se potrudili da napravimo Vladu koja će da prezimi ovu zimu i možda sledeću zimu i to je to, i onda će doći do još temeljnijih promena", rekao je Vučić.

Vučić: Pred Vladom mnogo izazova

Pred novom Vladom je kaže, mnogo izazova i bitno je da ona bude jedistvena po najvažnijim pitanjima za državu.

"Izazov broj jedan Kosovo i Metohija upravo zbog ove situacije o kojoj sam dogovorio i cela Vlada mora da ima jedinstvenu politiku i ne sme da bude iskakanja iz toga. Pitanje broj dva biće pritisci po pitanju spoljne politike spoljopolitičkih aktivnosti naše zemlje, niko ne želi da razume našu poziciju a zašto bi. Čim bi je neko posebno razumeo to bi značilo da naša pozicija nije dobra zato što bi značilo da smo na nečijoj drugoj strani", rekao je Vučić.

"Ali mi nekako da se izmigoljimo i da se izvučemo iz toga da sačuvamo svoju zemlju da sačuvamo naše fabrike, da sačuvamo našu decu, nemamo dece na bacanje i neću ni jednoj majci da vraćam decu u kovčezima da bih čuvao svoju vlast ili bilo čiju vlast i hoću da budemo zapamćeni po tome što smo sačuvali mir", rekao je Vučić.

Ko je ostao bez ministarske fotelje

Na ministarskim funkcijama više nisu Aleksandar Vulin, Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Vanja Udovičić, Zlatibor Lončar, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nebojša Stefanović, ali će prema rečima Vučića nastaviti da rade unutar stranke, a neki od njih imati i posebne dužnosti.

"Nekada smo mi ti koji moramo da budemo zamenjeni, nema tu velike filozofije, ako ste primetili jedino kod nas ima žena, jedino smo mi predložili žene u Vladu, niko drugi žene nije ni predlagao u Vladu, ali smo mi napravili da će u vladi biti oko 45 odsto žena", rekao je Vučić.

Posle sednice Glavnog odbora budući ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je SNS jednoglasno prihvatio predlog novih ministara. I on je komentarisao da to što neko više neće sedeti u Nemanjinoj 11 ne znači da nije dobro radio svoj posao.

"Ne vidim zašto se neko definiše kao kažnjen ako ne znam posle osam, deset, šest nije više član vlade, nego se ne radi uopšte o kazni nego se radi o činjenici da morate da menjate povremeno tim, da morate da dajete šanse i drugim ljudima", rekao je potpredsednik SNS-a Miloš Vučević.

Vučević je potvrdio da će u utorak u Narodnoj skupštini mandatarka Ana Brnabić izložiti ekspoze i saopštiti konačan sastav vlade.

Većina kandidata predloženih za buduće ministre, oglasili su se tokom dana, zahvaljujući na ukazanom poverenju uz obećanje da će posvećeno raditi i doprinositi interesima Srbije.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.