NOVA MINISTARKA SE ŠKOLOVALA DALEKO OD SRBIJE: Govori nekoliko JEZIKA, OVO su DETALJI iz života Danice Grujičić!
Danica Grujičić, Foto: Uros Arsic

MOŽDA NISTE ZNALI

NOVA MINISTARKA SE ŠKOLOVALA DALEKO OD SRBIJE: Govori nekoliko JEZIKA, OVO su DETALJI iz života Danice Grujičić!

Medicinski fakultet u Beogradu je upisala 1978. godine, a završila 1982. godine sa prosečnom ocenom 9.60

Objavljeno:

Danica Grujičić je srpska lekarka, specijalista neurohirurgije, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, te redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Rođena je 30. avgusta 1959. godine u Užicu. Živi i radi u Beogradu. Grujičić je predsednica humanitarne organizacije Zdrava Srbija, te predsednica komisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja. Članica je Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava.

Zajedno sa studentima iz cele Srbije 2018. godine je osnovala Fondaciju „Zajedno za mlade“ koja se bavi pomaganjem mladim talentima da iskoriste svoj potencijal.

U februaru 2022. godine je izabrana kao prva na listi Srpske napredne stranke (SNS) na aprilskim parlamentarnim izborima. Detinjstvo i obrazovanje Danica Grujičić je rođena 1959. godine u Užicu. U jednom intervjuu je kazala da je otac Mile bio direktor Valjaonice bakra Sevojno, dok je majka bila profesorka.

Priznala je da je provela lepo i bezbrižno detinjstvo u Užicu. Osnovnu školu je pohađala u rodnom gradu. Uporedo sa tim je svirala harmoniku, igrala šah i pohađala časove engleskog jezika. Prvi razred gimnazije je završila u Beogradu, a nakon toga se porodica preselila u Moskvu, gde je od 1976. do 1978. godine pohađala srednju školu. Upisala je fakultet na Drugom moskovskom medicinskom institutu Pirogov, gde se školovala do povratka u Beograd.

Medicinski fakultet u Beogradu je upisala 1978. godine, a završila 1982. godine sa prosečnom ocenom 9.60. Stručni ispit je položila 1983. godine.

Magistrirala je neurohirurgiju 1987. godine, a doktorirala 1996. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U dosadašnjoj karijeri kao autorka i koautorka je objavila više od 259 naučnih radova, monografija i poglavlja u knjigama. Govori engleski i ruski jezik.

Karijera

Po završetku osnovnih studija Danica Grujičić se zaposlila na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Od 2007. godine je bila načelnica Odeljenja za neuroonkologiju.

Do maja 2019. godine bila je načelnica medikalne onkologije u Klinici za neurohirurgiju, a Vlada Republike Srbije ju je potom imenovala za direktorku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS). Nakon imenovanja je ostala na Klinici za neurohirurgiju, gde je nastavila da prima pacijente. Kao direktorka Instituta izvršila je reorganizaciju te ustanove, te u saradnji sa Ministarstvom zdravlja trudi se da IORS dobije sve što se koristi u savremenoj medicini širom sveta.

Duže vreme se zalaže za izgradnju nove zgrade u Beogradu. Profesorka Grujičić je članica Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava.

U jednom intervjuu je istakla da je potrebno zakonski urediti status medicinskih radnika zaposlenih u privatnom i javnom sektoru.

Smatra da lekari zaposleni u privatnoj praksi ne treba da rade u javnim zdravstvenim ustanovama i obrnuto. Doktorka ne propušta priliku da istakne da bez tima sa kojim sarađuje u operacionoj sali i izvan nje, ne bi ostvarila uspehe po kojima je danas prepoznatljiva.

Danica Grujičić
foto: Uros Arsic

Akademska karijera

Danica Grujičić je 1992. godine izabrana za asistentkinju, a 1998. godine za docentkinju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Dužnost Šefa katedre za postdiplomsku nastavu iz neurohirurgije i Šefa nastavne baze Instituta za neurohirurgiju predmeta Hirurgije obavljala je od 2001. do 2009. godine.

Od 2004. godine bila je koordinatorka predmeta redovne nastave Osnovi kliničke prakse kao i zamenica šefa Katedre hirurgije za redovnu nastavu. Grujičić je od 2005. godine rukovodila kursom iz neurohirurgije na akademskim doktorskim studijama iz Kliničke i eksperimentalne hirurgije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, Zdravstvenom centru u Užicu i Opštoj bolnici u Zvorniku.

Bila je članica komisije za specijalistički ispit Medicinskog fakulteta iz neurohirurgije od 2003. godine, a urgentne medicine od 2007. godine. Profesorka je bila mentor specijalizantima neurohirurgije, te specijalizantima neurologije, fizikalne medicine, urgentne medicine, opšte hirurgije, dečje hirurgije i otorinolaringologije.

Sarađivala je s Institutom za sudsku medicinu u veštačenju različitih predmeta iz oblasti neurohirurgije i sudske medicine, a 2007. godine upisana je registar sudskih veštaka. Od 2009. godine je redovna profesorka neurohirurgije. Profesorka Grujičić je prodekan za finansije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Fondacija Zajedno za mlade prof. dr Danica Grujičić

Ideja o formiranju fondacije nastala je u Užicu u oktobru 2018. godine na velikoj tribini koju je doktorka Grujičić održala u Narodnom pozorištu. Cilj fondacije je da se pomogne talentovanoj deci čiji roditelji nisu u mogućnosti da ih školuju. Fondacija sarađuje sa preko 25 fakulteta i više od stotinu srednjih škola. Funkcioniše na pet univerziteta u Srbiji, a realizovala je na stotine vrlo važnih projekata.

Fondacija je potpisala Sporazum o saradnji i zajedničkim aktivnostima sa Ministarstvom spoljnih polova Srbije. S obzirom na to da su pored neurohirurgije, mladi ono čemu doktorka Grujičić najviše posvećena, kaže da joj je čast što su studenti odlučili da fondacija nosi njeno ime.

Politička karijera

Danica Grujičić je u septembru 2011. godine izabrana za potpredsednicu Socijaldemokratskog saveza (SDS). Bila je njihov kandidat na predsedničkim izborima održanim 6. maja 2012. godine.

Danica Grujičić
foto: Filip Plavčić

Uspela je da osvoji 0.78 odsto glasova. U jednom intervjuu je kazala da je motiv da se kandiduje na izborima bio to što je dobila informaciju da neko pokušava da je optuži za uzimanje mita.

S obzirom na to da je znala da kandidati moraju da prođu proveru, odlučila je da na taj način uveri domaću javnost, svoje pacijente i kolege da joj je profesija važnija od svega drugog, te da niko ne može da je potkupi. Priznala je da je bila svesna da su joj šanse da pobedi bile vrlo male.

Svojim javim nastupima uspela je da skrene pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočava, ne samo srpsko zdravstvo, nego i društvo u celini.

Otvoreno je govorila o posledicama NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), te koliko je osiromašeni uranijum uticao na zdravlje ljudi u Srbiji i regionu.

Privatni život

Danica Grujičić je rođena 1959. godine u tadašnjem Titovom Užicu. Kako je jednom prilikom izjavila, radne navike i disciplinu je stekla zahvaljujući majci, koja je po struci bila profesorka. Doktorka Grujičić je kazala da je upravo podrška roditelja bila presudna da se ostvari u poslu kojim se bavi i koji voli. Majka je predstavljala stub porodice, dok je sa ocem oduvek imala prijateljski odnos.

U mladosti je svirala harmoniku, a kaže da je prestala nakon što je izbio rat na području bivše Jugoslavije. Četiri meseca je bila udata za kolegu lekara. Premda brak nije opstao, ostali su u dobrim odnosima. Doktorka Grujičić je prepoznatljiva i po svom humanitarnom radu.

Naročito je posvećena mladim ljudima, te se i putem fondacije, a i u radu, trudi da im pomogne da steknu znanje koje će da primenjuju u Srbiji, a ne u inostranstvu.

Nagrade i priznanja

Danica Grujičić je 2019. godine dobila priznanje grada Beograda „za rad i rezultate izuzetne vrednosti pojedinca za značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine“ za 2018. godinu. Odlikovana je Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena 2020. godine.

Ovo priznanje dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države Srbije i njenih građana. Osim toga, profesorka Grujičić je dobitnica brojnih nagrada i priznanja iz oblasti medicine.

Danica Grujičić
foto: Printscreen/Facebook

Podsetimo, nakon Sednice GO Srpske napredne stranke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdiktirao je ko su predloženi ministri u novoj vladi Srbije.

Doktorka Danica Grujičić u novoj Vladi obavljaće funkciju ministarke zdravlja.

(Espreso / Biografija.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.