OVA ŽENA ĆE ZAMENITI ZORANU MIHAJLOVIĆ: Veoma je poznata u poslovnim krugovima, govori 4 jezika (FOTO)
Dbravka Negre, Foto: Nenad Kostić

ENERGETIKA

OVA ŽENA ĆE ZAMENITI ZORANU MIHAJLOVIĆ: Veoma je poznata u poslovnim krugovima, govori 4 jezika (FOTO)

Ona je preuzimajući funkciju u banci rekla kako će joj cilj biti da “doprinese razvoju privrede u Srbiji, ali i unapređenju kvaliteta života u zajednici”

Objavljeno:

Dubravka Đedović Negre će u novoj vladi voditi resor energetike umesto Zorane Mihajlović, a na ministarsko mesto dolazi sa važne funkcije u banci.

Iako je nije bilo u široj javnosti, Đedović je veoma poznata u poslovnim i ekonomskim krugovima. Ko je zapravo nova ministarka u vladi.

Trenutno, Đedović je deseti mesec na mestu člana IO Komercijalne banke, a pre toga bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, gde je provela pet godina.

Kada je decembra prošle godine došla u NLB Komercijalnu banku iz kompanije su saopštili da ona donosi “bogato međunarodno iskustvo finansiranja velikih korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i iskustvo u finansiranju malih i srednjih preduzeća, koja su stub nacionalne privrede”.

1 / 3 Foto: Nenad Kostić

Ona je preuzimajući funkciju u banci rekla kako će joj cilj biti da “doprinese razvoju privrede u Srbiji, ali i unapređenju kvaliteta života u zajednici”.

Dubravka Đedović rođena je u Beogradu, a osnovnu školu završila je u naselju Braća Jerković devedesetih godina prošlog veka. Roditelji su joj bili inženjeri, majka je završila jedan, a otac, rekla je, studirao dva fakulteta.

“Otac je bio jedan od prvih koji je u staroj Jugoslaviji radio na istraživanju nafte sa partnerima iz Amerike, i jedan od prvih koji je u socijalizmu započeo preduzetnički biznis, koji se razvio kao jako uspešan, do njegove prerane smrti. Majka, iako je imala svoju karijeru u uspešnoj slovenačkoj firmi, maksimalno je bila požrtvovana za porodicu”, rekla je Đedović u intervjuu za časopis Karakter pre dve godine.

Sa 24 godine otišla je u Ameriku na postdiplomske studije menadžmenta na UCLA.

U međuvremenu u Beogradu je završila Ekonomski fakultet, potom magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mendžmenta u Los Anđelesu.

U gotovo svakom intervjuu Đedović govori koliko su za nju važni mediji, a upravo na jednom je započela karijeru.

Počela je kao TV producent na CNN International, gde je organizovala izveštavanje sa brojnih događaja iz regiona, ali i sa ratišta u Avganistanu.

Nakon toga, radila je na finansiranju projekata u zemljama regiona Zapadnog Balkana, potom bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u Srbiji od 2008. do 2012, a u Beograd se iz Luksemburga vratila kao lider EIB u Srbiji.

Vodila je niz projekata javno-privatnog partnerstva, a za prvi takav projekat u Hrvatskoj Đedović je kasnije dobila i dve nagrade.

U jednom intervjuu Dubravka Đedović, koja se udala za bivšeg ragbistu i triatlonca Kristofa, rekla je kako je “usvojila” i odgajila dve devojčice i kako je u braku rodila još dvoje dece.

Govori četiri strana jezika engleski, francuski, italijanski i ruski.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.