VESNA UČI DA HODA 23 GODINE NAKON BOMBARDOVANJA: Potrebno je još 6.000 evra da se na nogama vrati kući! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

939 na 3030

VESNA UČI DA HODA 23 GODINE NAKON BOMBARDOVANJA: Potrebno je još 6.000 evra da se na nogama vrati kući! (FOTO)

Nakod dugog rehabilitacionog perioda kroz koji je prošla, dobila je dve proteze od Fonda za zdravstveno osiguranje, ali nažalost one nisu ni malo olakšale obavljanje osnovnih životnih funkcija

Objavljeno:

Vesna Stojković (51) je dokazala da se svaka borba i neodustajanje od snova isplati. Njena najveća želja bila je da nakon godina provedenih u muci, kolicima i bolovima ponovo prohoda.

U decembru 2021. Vesni su ugrađene proteze koje će joj omogućiti normalno funkcionisanje. Međutim, njena borba nije se završila ovde jer je tek sada usledilo privikavanje i vežbe kako bi ponovo naučila da hoda. Ona se danas nalazi u Beogradu, gde svakodnevno vežba, ali sredstva još uvek nisu prikupljena, nedostaje još oko 6.000 evra.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

- Presrećna sam, teško je, ali se svakodnevno trudim da dam sve od sebe. Ljudi iz Oto Boka su divni, strpljivo rade sa mnom, ali mi glavobolju stvara to što sredstva za rehabilitaciju i nova kolica još uvek nisu prikupljena, započinje priču Vesna.

Privikavanje na proteze traje i do nekoliko meseci.

- Ja sada ponovo učim da hodam, nove proteze mi odgovaraju i dosta su bolje od starih, nema žuljanja, samo je važno da pravilno zgazim, dodaje Vesna.

Kako stoji na sajtu Budi human, sredstva za proteze skupljena su u decembru 2021. godine, ali taj novac nije dovoljan da pokrije sve troškove rehabilitacije, smeštaja, prevoza, ali ni nova kolica.

- Zahvaljujem se svim divnim ljudima koji su mi pomogli da dobijem svoje proteze, ali ih ujedno i pozivam da mi pomogu da ovu borbu privedem kraju. Nedostaje još nekih 6.000 evra da bih mogla da kažem da su potpuno u mom vlasništvu i da se spokojno vratim kući i počnem život ispočetka, zaključila je.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, kako je inače bila zaposlena u kasarni, tog 5. aprila 1999. godine, u momentu njenog dolaska na posao, dogodio se vazdušni napad na kasarnu. Kako joj je dete staro samo nekoliko meseci bilo u rukama, a nije imala prilike da ga skloni, jedino što joj je bilo važno, jeste da zaštiti nju. U tome je uspela, ali je Vesna nastradala, ostavši bez palca jedne noge i sa sedam polomljenih rebara.

U oktobru 2018. godine zbog ishemije i gangrenoznih promena Vesni je urađena amputacija desnog stopala, potom i čitave noge. A samo nekoliko meseci kasnije ostala je i bez leve noge.

Nakod dugog rehabilitacionog perioda kroz koji je prošla, dobila je dve proteze od Fonda za zdravstveno osiguranje, ali nažalost one nisu ni malo olakšale obavljanje osnovnih životnih funkcija. Svakodnevno je strahovala od toga da će pasti, jer nije imala nikakvu stabilnost i oslonac.

Ovo su načini na koje možete donirati sredstva i pomoći Vesni

Slanjem SMS poruke: Upišimo 939 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human939 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823206-51

Uplatom na devizni račun: 160600000082349363

IBAN: RS35160600000082349363

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.