KORONA JE TEŽAK VESNIN ŽIVOT UČINILA JOŠ TEŽIM: Ne okrećite glavu, već joj POMOZITE da STANE NA NOGE
Vesna Stojković, Foto: Privatna arhiva, Budi human

939 na 3030

KORONA JE TEŽAK VESNIN ŽIVOT UČINILA JOŠ TEŽIM: Ne okrećite glavu, već joj POMOZITE da STANE NA NOGE

- Gubitak majke je za mene jako težak udarac, jer jako teška situacija, sada postaje još teža - rekla je Vesna.

Objavljeno: 21:09h

Vesna Stojković (50) iz Vranja je jedna izrazito jaka i hrabra žena, koja se želeći da zaštiti sopstveno dete staro samo nekoliko meseci, 5. aprila te strašne 1999. godine, izložila velikoj opasnosti i nakon dve decenije od posledica tadašnjeg događaja, ostala je bez obe noge.

Ovo je njena priča...

Aprila 1999. godine, sa malim detetom u rukama, Vesna se našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, kada je izvršen napad na kasarnu u Vranju. Da zaštiti svoje dete, u tome je uspela, ali je stradala, ostavši bez palca jedne noge i sa sedam polomljenih rebara.

Zbog ishemije i gangrenoznih promena, Vesni je u oktobru 2018. godine urađena amputacija desnog stopala, potom i čitave noge, a samo nekoliko meseci kasnije ostala je i bez leve noge.

Nakon dugog rehabilitacionog perioda kroz koji je prošla, dobila je dve proteze od Fonda za zdravstveno osiguranje, ali nažalost one nisu ni malo olakšale obavljanje osnovnih životnih funkcija. Kako kaže, svakodnevno strahuje od toga da će pasti, jer nema nikakvu stabilnost i oslonac.

Vesna Stojković
foto: Privatna arhiva

Do sada joj je veliku pomoć i oslonac u svemu pružala majka, ali nažalost, korona virus je odneo i njen život i sada su Vesni svakodnevne obaveze mnogo otežane. Iako je pregurala mnogo toga, Vesna je ipak samo žena kojoj je ovoga trenutka više nego ikada naša pomoć potrebna:

Iskreno da Vam kažem, gubitak majke je za mene jako težak udarac... Mnogo mi je pomagala u svemu i ne znam kako ću gurati dalje. Trudiću se na sve načine, ali jako teška situacija, sada postaje još teža .

Kroz razgovor sa ovom sjajnom ženom, saznali smo da ona već dve godine unazad funkcioniše bez proteza. Kako to izgleda, samo ona zna, evo šta nam je rekla:

Ne mogu Vam opisati taj osećaj... Pokušate da stanete na noge, ali one vas jednostavno izdaju i padate. To mi se događalo sa protezama koje sam imala. Od tada, više ih ne koristim. Saznanje da eventualno rešenje mog problema postoji, vratilo mi je nadu. A to je ugradnja viskokosofisticirane proteze nemačkog proizvođača. Iz tog razloga sam se prijavila za pomoć preko Humanitarne fondacije Budi Human i nadam se da ćemo uspeti...

Budi human, Vesna Stojković
foto: Printscreen/BudiHuman

Vesna je takođe istakla da što više vreme prolazi, njena situacija postaje ozbiljnija, jer duže neupotrebljavanje mišića, može dovesti do njihove potpune atrofije. Ali ona ne gubi nadu.

Na pitanje kako teče proces prikupljanje novca i koliko je sredstava još potrebno sakupiti, saznali smo:

Zahvaljujći svim ljudima dobrog i velikog srca, do sada smo uspeli da sakupimo 12.000 evra, a do mog ponovnog prohodavanja deli me još 26.000 evra. Dok se čovek ne nađe u ovakvoj situaciji, ne može ni da pretpostavi šta znači biti samostalan u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i koliko ste zaista srećni zbog toga...

Za sam kraj razgovora, Vesni smo poželeli da što pre dođe do željenog cilja. A vama poručujemo, NE OKREĆITE glavu pred ovakvim životnim pričama. Naše malo, Vesni će značiti kao čitav svet. Na kraju, ima li lepšeg osećaja kada znate da ste i vi doprineli ostavrenju nečije životne sreće?

Ovo su načini na koje možete donirati sredstva i pomoći Vesni, a ulaskom OVDE možete dobiti upute na samom liku Humanitarne organizacije (https://www.budihuman.rs/sr/korisnik/939/vesna-stojkovic):

Slanjem SMS poruke: Upišimo 939 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human939 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823206-51

Uplatom na devizni račun: 160600000082349363 IBAN: RS35160600000082349363 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Espreso/Bojana Aleksić Pešić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.