VESNA JE PRE 20 GODINA SPASILA SVOJU BEBU, A ONDA JE OSTALA BEZ OBE NOGE: Hrabroj Vranjanki sada treba NAŠA POMOĆ
Vesna Stojković, Foto: Printscreen Facebook

pomozimo

VESNA JE PRE 20 GODINA SPASILA SVOJU BEBU, A ONDA JE OSTALA BEZ OBE NOGE: Hrabroj Vranjanki sada treba NAŠA POMOĆ

- Novac koji je potrebno skupiti je 4,5 miliona dinara. Suma koja je do sada skupljena je vrlo mala, oko 1 posto od ukupnog iznosa, ali ja ne gubim nadu i verujem da ćemo uspeti - rekla je Vesna

Objavljeno:

Priča Vesne Stojković (50) je svakako jedna od onih koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

Želeći da zaštiti svoje dete staro samo nekoliko meseci, 5. aprila te strašne 1999. godine izložila se velikoj opasnosti i nakon dve decenije od posledica tadašnjeg događaja, ostala je bez obe noge.

Vesna Stojković
foto: Privatna arhiva

Nakod dugog rehabilitacionog perioda kroz koji je prošla, dobila je dve proteze od Fonda za zdravstveno osiguranje, ali nažalost one nisu ni malo olakšale obavljanje osnovnih životnih funkcija.

Ići kroz život na taj način nije nimalo lako, a Vesna to najbolje zna. Zato su njeni najbliži želeli da potraže rešenje. Rešenja ima, ali je za njega potrebna suma novca koju samostalno nije moguće skupiti.

Zainteresovani ovom pričom, kontaktirali smo Vesnu, a ona je vrlo rado odogovorila na sva naša pitanja.

Pre svega, upitali smo je kako je do nemilog događaja došlo i ostali smo bez reči na ono što je imala za reći:

- Kako sam inače bila zaposlena u kasarni, u Vranju, tog 5. aprila 1999. godine, kao i obično, došla sam do glavne kapije da se javim na posao. Istog trenutka se dogodio vazdušni napad na kasarnu. Činjenica da vam je dete u rukama i da nemate vremena da se sklonite je strašna. Sve se dešavalo tu pred nama. Najvažnije od svega mi je bilo da zaštitim nju, što sam Bogu hvala i uspela, ali su me zakačili geleri od druge bačene bombe koja me je odbacila unazad. Konstatovano mi je sedam polomljenih rebara, a sam geler mi je otkinuo palac na nozi - iskrenim rečima je ispričala Vesna.

U oktobru 2018. godine zbog ishemije i gangrenoznih promena Vesni je urađena amputacija desnog stopala, potom i čitave noge. A samo nekoliko meseci kasnije ostala je i bez leve noge. Na pitanje kako funkcioniše sa protezama koje sada ima, odgovorila je:

- Jednom rečju - nikako. Znate, jako je teško kada ne možete da stanete, a da ne strahujete od toga da ćete pasti. Nemate nikakav oslonac, niti stabilnost- rekla je.

Vesna Stojković
foto: Privatna arhiva

Kada smo spomenuli humanitarno prikupljanje novca za ugradnju visokosofisticirane proteze, koja bi joj omogućila samostalan i bezbedan hod rekla je:

- Često sam razmišljala "Zašto se ovo baš meni dogodilo", ali to je život. Do sada u životu nikada nisam tražila pomoć države, niti sam razmišljala da postoji mogućnost za rešenje mog problema, ali postoji i srećna sam zbog toga. Pomoću tih proteza moj kvalitet života bi se znatno promenio. Uz podršku mojih najbližih, odlučila sam da se prijavim za pomoć preko Humanitarne fondacije Budi human - rekla je iskreno i od srca.

Vesna Stojković
foto: Printscreen/Budi Human

Za kraj pitali smo je kako teče proces prikupljanja novca do sada i da li ima uvid u to koliko je još potrebno, Vesna je kazala:

- Novac koji je potrebno skupiti je 4,5 miliona dinara. Suma koja je do sada skupljena je vrlo mala, oko 1 posto od ukupnog iznosa, ali ja ne gubim nadu i verujem da ćemo uspeti. Nadam se da ću ponovo napraviti svoje prve korake, ako ne za 6 meseci, onda bar za godinu - bile su njene reči.

Iskreno se nadamo da će priča ove sjajne žene i neverovatno hrabre majke obići što više ljudi dobrog srca i da ćemo se ujeditiniti u prikupljanju sredstava za njeno ponovno prohodavanje. Ne zaboravite, zajedno pravimo ČUDA.

Ovo su načini na koje možete donirati sredstva i pomoći Vesni, a ulaskom OVDE možete dobiti upute na samom liku Humanitarne organizacije (https://www.budihuman.rs/sr/korisnik/939/vesna-stojkovic):

Slanjem SMS poruke: Upišimo 939 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human939 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823206-51

Uplatom na devizni račun: 160600000082349363 IBAN: RS35160600000082349363 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Espreso/Bojana Aleksić Pešić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.