ZABRANJEN FEJSBUK U RUSIJI: Putin potpisao Zakon o lažnim informacijama, Zelenski se ponovo obratio (UŽIVO)
Ilustracija, Foto: Profimedija

deveti dan

ZABRANJEN FEJSBUK U RUSIJI: Putin potpisao Zakon o lažnim informacijama, Zelenski se ponovo obratio (UŽIVO)

Nakon pregovora prvi se oglasio savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak koji je rekao da rezultati koji su Ukrajini potrebni na žalost nisu postignuti

Objavljeno: 00:15h

Činjenice:

Napadnuta nuklearna elektrana u Zaprožju, nema poginulih

Bela kuća: Nema uslova za sastanak Bajdena i Putina

Putin održao sednicu Saveta za bezbednost

Više od milion ljudi do sada napustilo Ukrajinu

EU i SAD uvele nove sankcije ruskim oligarsima

Završena druga runda pregovora Ukrajine i Rusije

Zelenski pozvao Putina na razgovor

Evakuisana ambasada Srbije u Kijevu

Sukobi između Rusije i Ukrajine juče su i zvanično ušli u drugu nedelju. Svet je sa nestrpljenjem čekao kada će početi druga runda pregovora između ruskih i ukrajinskih strana, a nakon višesatnog iščekivanja sastanak je počeo popodne.

1 / 7 Foto: Profimedia

Nakon pregovora prvi se oglasio savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak koji je rekao da rezultati koji su Ukrajini potrebni na žalost nisu postignuti. Ono što je ulilo nadu, da će kraj sukoba uskoro doći, je činjenica da su obe strane pristale da nastave pregovore, a na jučerašnjem zasedanju uspeli su da se dogovore oko organizovanja humanitarnih koridora.

Nakon sednice Saveta za bezbednost oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je rekao da operacija teče po planu, a zatim je dodao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod i da od toga nikada neće odustati.

Sa uvođenjem oštrih sankcija nastavile su SAD i Velika Britanija koje su uvele stroga ograničenja ruskim oligarsima i članovima njihovih porodica.

Iz časa u čas:

23:49 Kamala Haris sledeće nedelje putuje u Poljsku i Rumuniju

Potpredsednica SAD Kamala Haris otputovaće sledeće nedelje u posetu Varšavi i Bukureštu, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kamala Haris
foto: Profimedia

- Njena poseta će demonstrirati snagu i jedinstvo NATO i podršku saveznicima na istočnom krilu koji se suočavaju sa ruskom agresijom - saopšteno je.

23:06 Makron zabrinut za nuklearnu bezbednost

Francuski predsednik Emanuel Makron "izuzetno je zabrinut za nuklearnu bezbednost kao posledicu "ruske invazije" i narednih sati će predložiti konkrente mere da se osigura pet ukrajinskih nuklearnih lokacija, saopštila je Jelisejska palata.

1 / 4 Foto: Profimedia

Posle noćašnjeg granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi, G7 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta kojoj i Francuska pripada, pozvala je Rusiju da prekine napade na okruženje ukrajinskih nuklearnih centrala.

22:49 Kamala Haris sledeće nedelje putuje u Poljsku i Rumuniju

Potpredsednica SAD Kamala Haris otputovaće sledeće nedelje u posetu Varšavi i Bukureštu, saopšteno je iz njenog kabineta.

- Njena poseta će demonstrirati snagu i jedinstvo NATO i podršku saveznicima na istočnom krilu koji se suočavaju sa ruskom agresijom - saopšteno je.

22:28 Rusija podržala predlog da pregovori budu održani u Turskoj

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Genadij Gatilov pozdravio je ponudu da ruski i ukrajinski predstavnici održe pregovore u Turskoj sledeće nedelje.

Treća runda pregovora ukrajnskih i ruskih predstavnika očekuje se ovog vikenda.

21:53 Bela kuća: Ne zalažemo se za ubistvo lidera strane zemlje

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je na brifingu danas da američki predsednik Džo Bajden nema nameru da stupi u kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Bela kuća
foto: Profimedia

Ona je takođe dodala da se SAD ne zalažu za promenu režima u Rusiji.

- Mi se ne zalažemo za ubistvo lidera strane zemlje ili promenu režima. To nije politika SAD - rekla je Psaki okupljenim novinarima.

21:35 Švarcman i Argentinci zajedno sa Česima poneli parolu za prestanak sukoba u Ukrajini

20:54 Zelenski: Izađite na ulice i podržite Ukrajinu, ako mi padnemo, pašćete i vi

20:28 Putin potpisao Zakon o lažnim informacijama

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji predviđa i do 15 godina zatvorske kazne za one koji šire "lažne vesti", javlja AFP.

20:20 Putin i Šolc razgovarali sat vremena: Ovo su bile glavne teme

20:01 Ministri zemalja članica G7 zabrinuti zbog zrtvi u Ukrajini

Ministri spoljnih poslova sedam najrazvijenijih država sveta G7 saopštili su danas da su veoma zabrinuti zbog humanitarnih žrtava tokom konstantnih ruskih napada na ukrajinske civile i dodali da će pozvati na odgovornost one koji su odgovorni za ratne zločine.

Ponovo naglašavamo da su neselektivni napadi zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom, naveli su ministri inostranih poslova G7 u zajedničkom saopštenju koje je izdao američki Stejt department, preneo je Rojters.

- Pozivaćemo na odgovornost one koji su počinili ratne zločine, uključujući i neselektivnu upotrebu oružja protiv civila - navedeno je u saopštenju G7.

19:35 Američka ambasadorka u UN: Svet je noćas za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild rekla je da je svet noćas za dlaku sprečio nuklearnu katastrofu, nakon požara u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ona je reakciju Rusije nazvala nepromišljenom i opasnom, rekavši da su time najveću nuklearnu elektranu u zemlji doveli u opasnost i da su time ugrozili bezbednost civila širom Evrope.

19:27 Fejsbuk blokiran u Rusiji

Rusko telo za nadzor telekomunikacija Roskomnadzor objavilo je da je Fejsbuk od danas potpuno blokiran na celoj teritoriji najveće države na svetu.

19:00 Počelo zasedanje Saveta bezbednosti UN nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje

18:52 Dikarlo: Napad na nuklearno postrojenje neprihvatljiv

Vojne operacije oko nuklearnih lokacija su neprihvatljive i neodgovorne, saopštila je danas zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička i mirovna pitanja Rozmeri Dikarlo na sednici Saveta bezbednosti UN.

- Napadi na nuklearna postrojenja su u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom.Treba uložiti sve napore kako bi se izbegao katastrofalni nuklearni incident - poručila je Dikarlo na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, nakon što su ruske snage u Ukrajini napale i zauzele nuklearnu elektranu u Zaporožju, prenosi Rojters.

1 / 4 Foto: Profimedia

18:29 Ukrajina: Ruske trupe isterane iz Nikolajeva i aerodroma

Zvaničnik ukrajinske vlade Andrij Jakobčuk saoštio je da su ruske trupe navodno isterane iz Nikolajeva, ali da se borbe nastavljaju na periferiji.

U međuvremenu su ukrajinkse snage objavile video na kojima se navodno vidi zauzimanje gradskog aerodroma na kom se vijori podignuta ukrajinska zastava.

18:06 Ubijena najmanje tri ruska vojna zvaničnika?

Najmanje tri ruska vojna zapovednika ubijena su nakon što su se približili fronti, rekli su zapadni službenici, a prenosi BBC.

Jedan od njih je general Andrej Sukovetski, zapovednik ruske vazduhoplovno-desantne divizije. Navodno ga je ubio ukrajinski snajperista. Imao je 47 godina i učestvovao je u ruskim akcijama u Siriji, a bio je i zamenik zapovednika 41. kombinovane armije koja se borila u Ukrajini.

17:46 BBC obustavlja rad svojih novnara u Rusiji

BBC će obustaviti rad svojih novinara u Rusiji dok ne proceni posledice koje sa sobom nosi novi zakon koji kriminalizuje širenje lažnih vetsi.

Ono što je sporono sa ovim zakonom je što će ruske vlasti odlučivati šta je lažna informacija, a šta ne.

17:20 Najmanje sedam osoba nastradalo u vazdušnom napadu u Kijevu, među njima i deca?

17:08 Raketa pala u dvorište letnje rezidencije Zelenskog?

16:51 Mariupoj u veoma teškoj situaciji

16:45 Rusija i Ukrajina oformile grupu za humanitarne koridore

Rusija i Ukrajina oformile su radnu grupu za organizovanje humanitarnih koridora, rekao je Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta Zelenskog i jedan od članova delegacije kijevskih vlasti na pregovorima.

- Sada smo napravili takvu uslovnu radnu grupu, koja uključuje predstavnike Ukrajine, predstavnike Rusije, pre svega ruske vojske, i tražili smo posrednika – to je Međunarodni Crveni krst. I sada se razgovara o tome kako da logistički uđemo – da evakuišemo ljude, donesemo hranu, lekove - rekao je on.

16:35 Policijski čas i za vikend u Kijevu

Policijski čas u prestonici će tokom vikenda trajati od 20 časova do 7 sati ujutru

16:30 Rusija i Pentagon uspostavile "vruću liniju"

1 / 3 Foto: Profimedia

16:14 Nepregledne kolone izbeglica u Lavovu

1 / 6 Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

16:04 Crna Gora zatvorila nebo za Ruse

Vazdušni prostor Crne Gore zatvoren je za sve ruske avione odlukom Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

15:48 Saradnik Zelenskog o pričama o atentatu

1 / 4 Foto: Profimedia

15:36 Šolc i Putin razgovarali telefonom

15:29 I Majkrosoft okrenuo leđa Rusiji

Prekidaju prodaju svih svojih proizvoda i usluga u Rusiji

Majkrosoft
foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

5:21 NBS: Stabilnost dinara se ne dovodi u pitanje

1 / 4 Foto: Profimedia

15:16 Turska ne zatvara vazdušni prostor za ruske avione

15:06 Stradalo više od 330 civila

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je do sada tokom ruske invazije na Ukrajinu ubijen 331 civil.

Dodaju da je povređeno najmanje 675 civila.

15:00 Švajcarska usvojila sankcije Rusiji

Restriktivne mere uključuju zabranu transakcija sa ruskom Centralnom bankom, pridruživanje isključenju iz SVIFT, kao i embargo na određeni broj izvoza u Rusiju.

14:56 Podoljak o pregovorima Ukrajine i Rusije

1 / 8 Foto: Printscreen/Twitter/Mykhailo Podoliak

14:39 Eksplozije odjekuju u Kijevu

Navodno su u Kijevu u ovim trenucima odjeknule jake eksplozije. Čuju se i sirene za vazdušnu opasnost, javlja Reuters.

14:33 Stoltenberg: Rusija koristi kasetne bobme

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da Rusija koristi kasetne bombe u Ukrajini.

- Videli smo upotrebu kasetnih bombi i videli smo izveštaje o upotrebi drugih vrsta oružja koje bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava - rekao je on.

14:04 "Pominjano zatvaranje neba"

Na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a pominjano je pitanje zone zabrane letova, ali alijansa smatra da NATO avioni i trupe ne bi trebalo da budu u Ukrajini, rekao je generalni sekretar Stoltenberg.

14:00 Ruski konzulat u Holandiji gađan Molotovljevim koktelom

Molotovljev koktel bačen je na konzularno odeljenje ambasade Rusije u Holandiji.

13:35 Stoltenberg: Verovatno će biti sve gore

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će dani koji dolaze "verovatno biti gori“ jer se očekuje da će ruske snage doneti teže oružje i nastaviti svoje napade širom Ukrajine.

Govoreći nakon vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, Stoltenberg je opisao rusku invaziju na Ukrajinu kao "najgoru vojnu agresiju u Evropi decenijama".

- Sa gradovima pod opsadom, granatirane su škole, bolnice i stambene zgrade. Nepromišljene akcije oko nuklearne elektrane sinoć i mnogo civila je ubijeno ili ranjeno. Dani koji dolaze verovatno će biti gori, sa više smrti, više patnje i više razaranja - rekao je Stoltenberg.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/RechkeSRB

13:55 Putin dobija razne predloge kako da nastavi operaciju u Ukrajini

1 / 7 Foto: Profimedia

13:30 Za lažne vesti o ruskoj vojci 15 godina zatvora

Gornji dom ruskog parlamenta odobrio je danas nacrt zakona koji predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina za ljude koji namerno šire lažne informacije o ruskim oružanim snagama. Predlog zakona će stupiti na snagu ako ga potpiše predsednik Vladimir Putin.

12:58 Hoće li doći do sastanka Putina i Zelenskog?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je mogućnost da se sastanu predsednici Ukrajine i Rusije. Peskov je rekao da to za sada nije u planu.

- Sada je vreme da dve delegacije vrše pregovore - poručio je Peskov.

On je dodao i da nije u planu da Putin razgovara sa američkim predsednikom Bajdenom.

1 / 4 Foto: Profimedia

12:45 Crna Gora proteruje ruskog diplomatu

12:15 Putin se oglasio: Nemamo zle namere prema našim komšijama

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas se obratio putem video linka, prilikom ceremonije podizanja zastave, na feribotu "Maršal Rokosovski".

Potvrdio je da je ranije danas razgovarao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

1 / 4 Foto: Profimedia

12:05 Šef IAEA se nudi da ode u Černobilj i pregovara sa Rusima i Ukrajincima

Rafael Grosi
foto: Profimedia

12:00 Sve o nuklearkama u Ukrajini

Nuklearna elektrana
foto: Profimedia

11:53 Ima stradalih u incidentu u nuklearki

Troje Ukrajinaca navodno je poginulo u napadu na nuklearnu elektranu Zaporožje. Kako je saopštila ukrajinska državna nuklearna kompanija, u napadu su poginula tri ukrajinska vojnika, a dvojica su ranjena.

11:48 Šolc i Zelenski razgovarali telefonom

Nemački kancelar i ukrajinski predsednik razgovarali su danas povodom situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

1 / 5 Foto: Profimedia

11:25 Stoltenberg osudio napad na nuklearku Zaporožje

Šef NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "brutalnu rusku invaziju na Ukrajinu" i osudio napade na civile i na nuklearnu elektranu u Zaporožju u Energodaru.

- Osuđujemo napade na civile. A tokom noći smo takođe videli izveštaje o napadu na nuklearnu elektranu - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, uoči sastanka u Briselu.

11:20 Rusi ulaze u Nikolajev?

Gradonačelnik Nikolajeva, koji se nalazi na oko sat vremena od Hersona, tvrdi da su ruske trupe ušle u grad.

11:13 Rusija tvrdi da je uništila više od 1.800 vojnih ciljeva u Ukrajini

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je uništilo više od 1.800 vojnih ciljeva u Ukrajini

10:53 Razgovarali Putin i Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je danas razgovarao sa svojim ruskim kolegom o situaciji u Ukrajini i sankcijama koje su uvedene.

1 / 5 Foto: Profimedia

10:41 IAEA: Nema puštanja radijacije

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) saopštila je da bezbednostni sistemi šest reaktora u nuklearki Zaporožje nisu pogođeni, i da nije bilo ispuštanja radijacije.

10:14 Rusija se oglasila o požaru u nuklearki

09:59 Ruske trupe preuzele kontrolu nad Energodarom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruske trupe preuzele kontrolu nad Energodarom, gradu u kojem je smeštena najveća nuklearka u Evropi.

Podsetimo, regionalne vlasti Zaporožja su ranije objavile da su ruske snage zauzetel ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje.

1 / 3 Foto: Printscreen/Twitter

09:54 Raste broj žrtava u Černigovu

Regionalne vlasti saopštile su da je najmanje 47 ljudi poginulo u ruskim vazdušnim napadima u četvrtak u stambenoj četvrti ukrajinskog grada Černigov. Ranije je javljeno da je stradalo 33 ljudi.

09:46 Gađana škola u Žitomiru?

Ukrajinske službe Sektora za vanredne situacije saopštile su da je jutros gađana škola u Žitomiru oko 9.30 časova. Navode da je više ljudi izvučeno iz ruševina, ali da nema poginulih.

1 / 4 Foto: Printscreen/Facebook/ДСНС України

09:44 Ministri članica NATO danas o Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obavestio je da će ministri spoljnih poslova danas na sastanku razgovarati o dugoročnim posledicama konflikta u Ukrajini.

1 / 4 Foto: Profimedia

09:34 Ukrajinci potopili svoj brod da ne padne u ruke Rusima

Ministar odbrane Ukrajine Oleksej Reznikov izjavio je danas da je glavni brod ukrajinske mornarice, fregata "Hetman Sagajdačni", potopljena kako ne bi pala u ruke ruskim snagama. Reznikov je naveo da je potapanje fregate, koja je bila na remontu, naredio komandant broda kako bi izbegao da brod padne u ruke ruskih snaga.

09:26 Zelenski preživeo tri atentata u poslednjih nekoliko dana?

1 / 4 Foto: Profimedia

09:05 "Zatvorite nebo i tako sprečite eksalaciju"

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, insistira da NATO uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

09:01 Letonija: NATO da razmotri sve opcije

Šef diplomatije Letonije rekao je da bi NATO trebalo da "razmotri sve opcije" upitan o direktnom sukobu sa Rusijom.

08:38 U Poljsku iz Ukrajine ušlo više od 624.000 ljudi

Oko 624.500 ljudi prešlo je u Poljsku iz Ukrajine od početka ruske intervencije 24. februara, saopštila je danas poljska granična služba. Samo u četvrtak je u Poljsku ušlo oko 99.200 ljudi, navodi Rojters.

1 / 9 Foto: Profimedia

08:20 Banka grupe BRIKS obustavila nove transakcije u Rusiji

Nova razvojna banka (NDB), koju je osnovala grupa zemalja u razvoju BRIKS, saopštila je da je obustavila nove transakcije u Rusiji.

08:15 Airbnb obustavlja operacije u Rusiji i Belorusiji

Prethodnih dana su slične poteze povlačile i druge kompanije, a među njima su H&M, Dizni, auto-kompanije, avio-kompanije, Epl.

08:01 Nuklearku Zaporožje su zauzele ruske snage

Ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zauzele su ruske snage, objavile su danas regionalne vlasti Zaporožja, prenose agencije.

07:53 Orlov: Granatiranje kod Zaporožja prestalo, situacija teška

Dmitro Orlov, gradonačelnik ukrajinskog grada Energodara, u čijoj se blizini nalazi nuklearka Zaporožje, izjavio je da je situacija u nukelarnoj elektrani i dalje teška, iako je granatiranje jutros prestalo.

Naveo je da je Energodar noćas ostao bez grejanja zbog oštećenja toplovoda tokom granatiranja i sada se razmatra mogućnost ponovnog stavljanja u funkciju.

07:45 Lider Čečenije moli Putina da naredi zauzimanje Harkova i Kijeva

- Druže predsedniče, druže vrhovni komandante, više puta sam rekao da sam ja vaš pešadinac, spreman sam da dam svoj život za vas. Molim vas da zažmurite na sve i dozvolite im da za dan-dva završe ono što se tamo dešava", napisao je Kadirov na Telegramu - rekao je Kadirov.

Nema indikacija o povećanom nivou radijacije u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštio je član Bajdenove administracije, javlja Rojters.

07:32 SAD: Bez povećanja nivoa radijacije u Zaporožju

07:28 Džonson: Ruski napad na nuklearku pretnja za celu Evropu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da ruske snage moraju odmah da prekinu napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju i da su sada akcije Putina pretnja bezbednosti za celu Evropu.

07:15 Šta treba da znamo o nuklearnoj elektrani Zaporožje

1 / 2 Foto: Profimedia

07:00 Vanredno stanje u Češkoj zbog izbeglica iz Ukrajine

Vanredno stanje će trajati 30 dana, a vlada može da ga produži ako bude neophodno

06:41 Avion sa ruskim državljanima zadržan na kanadskom aerodromu

06:35 Moskva ukida BBC na ruskom

Roskomnadzor je ograničio pristup ruskom servisu BBC, kao i Meduzi i radiju Sloboda.

06:32 Zelenski: Zatvorite nebo ili mi dajte avione

Ukrajinski predsednik pozvao je Zapad da obezbedi Ukrajini vojne avione, ako nisu spremni da zatvore nebo nad zemljom.

- Ako nemate moć, čvrstinu da zatvorite nebo, dajte mi avione. Zar to nije pošteno - rekao je ukrajinski predsednik.

06:22 Pet scenarija kako bi sukob mogao da se završi

06:18 Da li je ovo trenutak udara u nuklearku?

1 / 3 Foto: Profimedia

06:05 I Kanada osudila napad na nuklearnu elektranu

Kanadski premijer Džastin Trudo razgovarao je sa ukrajinskim liderom nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju.On je osudio napade, pozivajući ih da "odmah prestanu".

06:00 Ugašen požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Veliki požar je izbio u kompleksu Nuklearne elektrane Zaporožje, za šta je optužena ruska vojska, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se usred noći dramatičnim apelom i upozorenjem da je "cela Evropa u velikoj opasnosti".

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.