SVET POTCENJUJE PUTINA? Analitičar tvrdi - "ON NIJE LUD i invazija NE PROPADA"
Ukrajina, Foto: Profimedija

izneo svoj stav

SVET POTCENJUJE PUTINA? Analitičar tvrdi - "ON NIJE LUD i invazija NE PROPADA"

Američki vojni analitičar piše da su čelnici trebali da nauče da obuzdaju svoje nade nakon katastrofalnog povlačenja Rusije iz Avganistana

Objavljeno: 07:47h

Bil Rođio, američki vojni analitičar i urednik časopisa The Long War Journal, analizirao je za britanski Dejli Mejl rat u Ukrajini. On piše da su simpatije prema brojčano slabijim Ukrajincima dovele do preuveličavanja ruskih neuspeha, nerazumevanja ruske strategije, pa čak i neutemeljenih tvrdnji psihoanalitičara amatera da je Putin izgubio razum.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti putem ovog LINKA​​​​​​​.

Trezvenija analiza, piše Rođio, pokazuje da je Rusija možda primila težak udarac, ali je uvek imala dobro osmišljene planove za dalje napade ako se njeni početni potezi pokažu nedovoljnima. Svet je i pre potcenio Putina i te su greške delom dovele do ove tragedije u Ukrajini, smatra američki vojni analitičar.

1 / 6 Foto: Profimedija

"Amerikanci dopuštaju da im osećaji zamagle presudu"

"Moramo biti bistrijih očiju sada kada je rat u toku", piše Rođio.

Rođio piše da čak i profesionalci u Pentagonu dopuštaju da im osećaji i saosećanje prema Ukrajincima zamagli presudu.

"Samo dva dana nakon ruske invazije na Ukrajinu izvestioci američkog Ministarstva odbrane brzo su utvrdili da je neuspešno zauzimanje Kijeva u prvim danima rata predstavljalo ozbiljan neuspeh. Izveštaji Ministarstva obrane implicirali su da je ruska ofanziva znatno kasnila ili da je čak propala jer glavni grad Ukrajine nije pao", piše Roggio.

Američki vojni analitičar piše da su čelnici trebali da nauče da obuzdaju svoje nade nakon katastrofalnog povlačenja Rusije iz Avganistana.

"Još jednom, američki i zapadni zvaničnici upadaju u zamku nerazumevanja neprijatelja i njegovih ciljeva", piše Roggio.

On dalje piše da je Putin navodno verovao da će ukrajinska vlada pasti kada ruske snage pređu granicu i krenu prema Kijevu te da je ta operacija propala jer se to nije dogodilo.

1 / 4 Foto: Profimedia, Printscreen

"Putin se svakako nadao brzoj pobedi, ali se nije oslanjao samo na nagli ulaz u Ukrajinu kao jedini plan za uspeh. Umesto toga, ruska vojska bila je spremna da zauzme zemlju silom ako brzi udar ne uspe."

"Amerikancima bi ovaj Putinov plan trebao biti poznat zbog invazije na Irak 2003."

"Ovakav plan trebao bi biti poznat Amerikancima koji se sećaju invazije na Irak 2003. godine", piše Rođiopodjeća što se tada događalo.

"U prvim satima rata, američko ratno vazduhoplovstvo pokrenulo je svoju kampanju 'šoka i strahopoštovanja' u pokušaju da ubije Sadama Huseina i druge ključne vođe i sruši vladu. Sadam je preživeo, ali je američka vojska bila potpuno spremna za nastavak kopnenog napada. Pogled na rusku vojnu ofanzivu pokazuje da je postojao plan za invaziju pune veličine, koji Rusija sada provodi", piše Roggio.

Vojni analitičar navodi da konvencionalno, mehanizovano ratovanje zahteva vreme i resurse, a operacija ovog opsega nije kratkotrajna.

"Ruska ofanziva se odvija na četiri odvojena fronta. Na petom frontu, u istočnoj Ukrajini, koju je Putin proglasio nezavisnom prošle nedelje, ruske snage zadržavaju ukrajinske trupe koje su potrebne na drugim frontovima", piše.

Glavnina ruskih snaga napreduje prema jugu od Belorusije do Kijeva, navodi. "Ruske napredne snage, uključujući vazdušne, mobilne i izviđačke trupe, bile su angažovane s ukrajinskim postrojanjima izvan Kijeva od početka rata. Ogromna kolona ruskih vojnika, za koju se procenjuje da je duža od 60 kilometara, nalazi se samo 30-ak kilometara severno od Kijeva i verovatno će se okupiti kako bi opkolila glavni grad", analizira on.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Ukrajina bi mogla biti podeljena na dva dela ako Rusi zauzmu Kijev i potisnu se prema jugu"

Dalje piše da bi, "ako ruske snage uspeju da zauzmu Kijev i potisnu se prema jugu kako bi se spojile sa snagama na krimskom frontu, Zelenski mogao doživeti težak udarac jer bi se time Ukrajina podijelila na dva dela".

"Ono što je važnije od nekoliko neuspeha jeste da su ruske snage prodrle 100-tinak kilometara na sporan teren u manje od nedelju dana i da su na periferiji glavnog grada. Ovo nikako ne opisuje neorganizovane, loše sastavljene i neuspele ofanzive", ističe on.

Rođio navodi da prodor prema jugu od Belorusije prema Kijevu podržava još jedna ruska kolona, koja je krenula s istoka u blizini Kurska.

"Ako se ova kolona uspe povezati s ruskim postrojbama u blizini Kijeva, obuhvatiće ukrajinske snage u većini pokrajina Černihoa i Sumija, lišavajući ukrajinsku vojsku prijeko potrebnih vojnika i ratnog materijala potrebnog negde drugje, te odseći vladu od dve severne pokrajine", piše Roggio.

Piše da su ruske snage pokrenule široku ofenzivu usmerenu na Harkov, drugi najveći ukrajinski grad, koji je sada pod opsadom te da su se na jugu ruske snage, potpomognute amfibijskim napadima iz Azovskog mora, "slile" u Ukrajinu s Krima.

"Na ovom frontU, ruske snage su se razgranale duž dve glavne osovine, jednu severozapadno duž reke Pivdenji Buh, a drugu severoistočno duž obale i unutrašnjosti prema regiji Donbas, koju je Rusija proglasila nezavisnom neposredno pre invazije", analizira Roggio za Dejli Mejl.

1 / 3 Foto: Profimedia, Printscreen

Ako se ruske kolone s bilo koje južne strane mogu povezati sa snagama severnije, odsekle bi mnoge ukrajinske trupe od pojačanja - jedna od dve kolone već je napredovala otprilike 250 kilometara, dodaje.

Ruski generali često su birali zaobići jesta i gradove koji se snažno protive i izoluju ih kako bi se kasnije nosili s njima, upozorio je Roggio u svojoj analizi.

"Niko ne zna, ali čini se da su Putinovi postupci hladni i proračunati"

1 / 5 Foto: Profimedia

Sistemska priroda ruskog napada u suprotnosti je s nagađanjima da je Putin izgubio kontrolu i razum, analizira Roggio, pa dodaje:

"Niko sa sigurnošću ne zna, ali čini se da su Putinovi postupci, postupci hladnog i proračunatog protivnika", piše. "Odbacivanje njegove odluke o invaziji na Ukrajinu kao oblika ludila zapravo je izgovor za ignorisanje verovatnih Putinovih motiva i budućih postupaka.

Strateški gledano, Putinovo napredovanje u Ukrajini počelo je pre više od deset godina, kada je izvršio invaziju i balkanizovao Gruziju priznavanjem marionetskih režima Kremlja u regijama Abazije i Južne Osetije", zaključuje svoju analizu za britanski list.

(Espreso / Dejli Mejl)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.