MAKRON JE ZABRINUT ZBOG 1 STVARI: Tiče se STANJA U UKRAJINI
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

izjasnio se i on

MAKRON JE ZABRINUT ZBOG 1 STVARI: Tiče se STANJA U UKRAJINI

Takođe se navodi da Rusija treba da odobri slobodan, redovan i nesmetan pristup osoblju koje radi u tim elektranama, da garantuje nastavak njihovog rada u potpunoj bezbednosti

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron "izuzetno je zabrinut zbog rizika" za nuklearnu bezbednost kao posledice "ruske invazije" i narednih sati će predložiti konkrente mere da se osigura pet ukrajinskih nuklearnih lokacija, saopštila je danas Jelisejska palata.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Rusija i Ukrajina treba da postignu siguran dogovor" na osnovu tih predloga, napravljenih po kriterijumima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da zajedno osiguraju te lokacije, dodalo je francusko predsedništvo u saopštenju.

Francuski predsednik "čvrsto osudjuje svako narušavanje celovitosti ukrajinskih civilinih nuklearnih postrojenja od ruskih snaga u sprovodjenju njihove vojne agresije protiv Ukrajine. Neophodno je garantovati njihovu bezbednost i sigurnost", dodaje se u saopštenju.

1 / 5 Foto: Twitter/Belarus MFA, EPA / STEPAN FRANKO, Profimedia

Takođe se navodi da Rusija treba da odobri slobodan, redovan i nesmetan pristup osoblju koje radi u tim elektranama, da garantuje nastavak njihovog rada u potpunoj bezbednosti.

Posle noćašnjeg granatiranja nuklearne elektrane Zaporžje, najveće u Evropi, G7 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta kojoj i Francuska pripada, pozvala je Rusiju da prekine napade na okruženje ukrajinskih nuklearnih centrala.

Jelisejska palata je navela da Rusija treba odmah da "prekine ilegalne i opasne vojne akcije i dozvoli punu kontrolu ukrajinskih vlasti nad svim nuklearnim instalacijama unutar medjunarodno priznatih granica Ukrajine".

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.