SEVERNOKOREJSKI LIDER SE PREPOLOVIO: Otkriveno koliko je tačno Kim smršao, 1 stvar pomogla u računici (VIDEO)
Kim Džong-un, Foto: EPA / KCNA

obaveštajci izmerili

SEVERNOKOREJSKI LIDER SE PREPOLOVIO: Otkriveno koliko je tačno Kim smršao, 1 stvar pomogla u računici (VIDEO)

Severnokorejski državni mediji izvestili su da su neki u Severnoj Koreji zabrinuti zbog Kimovog gubitka kilograma

Objavljeno:

Severnokorejski lider Kim Džong-un smršao je mnogo , možda i više od 40 kilograma, tvrdi špijunska agencija Južne Koreje.

Nacionalna obaveštajna služba veruje da je Kim smršao 10 do 20 kg (22 do 44 kilograma), rekao je novinarima u četvrtak južnokorejski zakonodavac koga je agencija izvestila, preneo je Bloomberg.

Obaveštajna agencija je u novembru rekla da je Kim težak nešto više od 100 kilograma. Kada je mladi diktator pre desetak godina preuzeo vlast, NIS je procenio da je imao nešto manje od 200 kilograma.

Kim je navodno visok oko 160 cm pa bi sa više od 100 kilograma severnokorejski lider, za kojeg se navodi da je u srednjim 30-im, ozbiljno smatran gojaznim i potencijalno rizičnim za niz zdravstvenih problema. Rizik je veći s obzirom na njegovu sklonost pušenju u lancima i jakim alkoholnim pićima, a da se ne spominje veliki stres vođenja brutalnog režima suočen sa značajnim međunarodnim pritiskom zbog ilegalnih programa naoružanja i kršenja ljudskih prava.

U knjizi „Veliki naslednik: tajni uspon i vladavina Kim Džong-una“ iz 2019. godine, reporterka i stručnjak za Severnu Koreju Ana Fifild opisala je mladog lidera da izgleda „poput srčanog udara koji čeka da se dogodi“.

Ali nakon decenije značajnog debljanja, izgleda da njegova težina opada.

Insajder, pozivajući se na analizu NK Njuz, objavio je u junu da se čini da Kim gubi na težini. Na fotografijama je njegovo lice izgledalo manje, odeća mu je bila labavija i očigledno je mogao mnogo čvršće da zategne svoj ručni sat Portofino Automatic, napravljen od IVC Šafhauzen, vrednog 12.000 američkih dolara.

Nekoliko nedelja kasnije, severnokorejski državni mediji izvestili su da su neki u Severnoj Koreji zabrinuti zbog Kimovog gubitka kilograma.

"Videći poštovanog generalnog sekretara (Kim Džong-una) kako izgleda mršav, toliko lomi srce našeg naroda“, rekao je stanovnik Pjongjanga tokom emitovanja Korejske centralne televizije, preneo je Rojters. „Svi kažu da su im potekle suze".

Iako je moguće da bi primetno vitkiji Kim mogao biti rezultat bolesti, južnokorejski zakonodavac koji je raspravljao o stavu obaveštajne zajednice o situaciji rekao je da se ne čini da postoje nikakve zdravstvene anomalije, izvestio je Blumberg.

Konkretno, nema ničeg čudnog u tome kako hoda, niti je prestao da održava „višesatne sastanke“, rekao je poslanik.

Kimovo zdravlje, uključujući i njegovu težinu, mnogo se ispituje od obaveštajne zajednice, jer nudi uvid u zdravlje i stabilnost severnokorejskog režima, posebno s obzirom na neizvesnost oko sukcesije ako treći lider režima umre mlad.

„Sukcesija je vrlo nejasna ako bi se nešto dogodilo Kim Jong Unu“, rekla je prethodno Sue Mi Teri, stručnjak za Severnu Koreju u Centru za strateške i međunarodne studije, za Insajder. „Znamo da je nezdrav. Zato moramo da brinemo“ o njegovom debljanju, gubitku i ukupnom zdravlju.

Teri je rekao da je zdravlje rukovodstva verovatno "jedan od najvažnijih pokazatelja" stabilnosti režima. Za Severnu Koreju je rekla: „Zdravlje Kim Džong-una je najveća divljina“.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Business Insider)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.