SESTRA KIM DŽONG UNA POKAZALA SVOJE ZUBE, NE ĆUTI NIKOME: Ona je najveća Bajdenova pretnja!
Kim Jo Džong, Foto: Profimedia

ludilo

SESTRA KIM DŽONG UNA POKAZALA SVOJE ZUBE, NE ĆUTI NIKOME: Ona je najveća Bajdenova pretnja!

Specijalni američki izaslanik za Severnu Koreju Sung Kim rekao je nakon diskusije održane pre 10 dana u Seulu sa kolegama Nohom Kju Dukom i Takehirom Funakošijem iz Južne Koreje i Japana da je Vašington spreman na razgovore sa Pjongjangom “bilo kad i bilo gde"

Objavljeno: 17:39h

Američke diplomate posetile su prošle nedelje Korejsko poluostrvo kako bi razgovarale o ponovnom pokretanju pregovora između Vašingtona i Pjongjanga, ali sudeći po porukama koje stižu iz Severne Koreje – ne treba se mnogo nadati tome.

Specijalni američki izaslanik za Severnu Koreju Sung Kim rekao je nakon diskusije održane pre 10 dana u Seulu sa kolegama Nohom Kju Dukom i Takehirom Funakošijem iz Južne Koreje i Japana da je Vašington spreman na razgovore sa Pjongjangom “bilo kad i bilo gde”.

Sung je rekao da je američka administracija pozvala na “kalibrisani, praktični pristup”, koji uključuje moguću diplomatiju sa Severnom Korejom i poručio da će SAD zadržati sankcije Ujedinjenih nacija nametnute da kazne Pjongjang zbog testiranja nuklearnih projektila koji mogu da dosegnu kopnenu Ameriku.

Ovaj sastanak, prvi otkako je novi predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden ušao u kancelariju, dogodio se svega nekoliko dana nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un rekao da je njegova zemlja spremna “i za dijalog i za sukob”.

Saopštenje Kima, koji se sa Bajdenovih prethodnikom Donaldom Trampom sreo tri puta, govori da će on verovatno gledati da ojača svoj nuklearni arsenal i pojača pritisak na Vašington da odustane od onog što smatra neprijateljskom američkom politikom, ali će se takođe pripremiti za nastavak razgovora, kažu stručnjaci.

Kim je nedavno zapretio da će povećati svoj nuklearni arsenal i izgraditi visoko tehnološko oružje ukoliko Vašinton odbije da napusti svoju “neprijateljsku politiku”, podseća Npr.org. U martu je severnokorejska vojska obavila prvi balistički test za godinu dana, ali zemlja i dalje drži moratorijum na projektile dugog dometa i nuklearne probe što je znak da Kim želi da održi živim šanse za diplomatiju.

Dok je Trampova administracija zahtevala “potpunu, proverljivu i nepovratnu denuklearizaciju” u zamenu za olakšanje sankcija Severnoj Koreji, čija je ekonomija kako je i sam Kim nedavno priznao teško pogođena, Bajdenova je ukazala da će težiti da ovaj proces bude postepen.

Međutim, više prašine od Kimove izjave podigla je ona njegove sestre. Nakon što je američki bezbednosni savetnik Džejk Saliven izrazio optimizam da će se pregovori obnoviti i da su Kimovi komentari “zanimljiv signal”, Kim Jo Džong je upozorila SAD da ne očekuju previše.

Jo Džong, koja je pozdravila novog američkog predsednika u martu upozoravajući da se SAD “bolje uzdrže da ne uzrokuju smrad”, oglasila se nakon “zanimljivih” komentara svog brata, a direktnija nije mogla biti, piše “Dejli bist”.

- Korejska poslovica kaže da se “u snu najviše računa da ga pročitate, a ne da ga imate”… SAD mogu protumačiti situaciju na takav način da potraže utehu za sebe, ali takvo očekivanje, koje čuvaju u umu na pogrešan način, ubacilo bi ih u još veće razočarenje – rekla je Jo Džong, prenela je državna novinska agencija KCNA.

Nakon toplijih od očekivanih izjava ruskog predsednika Vladimira Putina, iznetih na samitu sa američkim kolegom u Ženevi, te relativne tišine u Pekingu otkako je Bajden ušao u Belu kuću, Kim Jo Džong je sada verovatno postala najotvoreniji neprijatelj Vašingtona.

Poznata po oštrom tonu i prema SAD i prema Južnoj Koreji, Jo Džong se ipak uzdržala od komentara koji bi mogli da isključe nastavak pregovora. Štaviše, postoji razlog da se veruje da je ona namerno držala otvorenom mogućnost razgovora, koji su okončani neuspešno na samitu Trampa i Kima u Hanoju u februaru 2019.

Ako su komentari Jo Džong bili neposredan odgovor na Salivanovu izjavu, takođe su i odgovor na Sung Kimovu da su SAD spremne na nastavak pregovora sa Pjongjangom, kako je Bajden obećao na sastanku sa južnokorejskim kolegom Munom Dže Inom u maju u Beloj kući.

Velika prepreka nastavku pregovora mogla bi biti odluka oko toga da li će SAD i Južna Koreja održati ovog leta zajedničke vojne vežbe dok od Pjongjanga traže da se odrekne svog nuklearnog programa – što Kim ne planira u skoroj budućnosti. Severna Koreja takođe traži da SAD ukinu sankcije nametnute zbog testiranja projektila od kojih je poslednje bilo 2017.

“Dejli bist” podseća da je Tramp nakon prvog samita s Kimom u junu 2018. otkazao zajedničke vežbe te godine. Pjongjang je često pozivao na povlačenje 28.500 američkih vojnika iz Južne Koreje, okončanje američko-južnokorejske alijanse i zatvaranje Komande Ujedinjenih nacija, oformljene nakon Korejskog rata 1950.

Činjenica da je Jo Džong progovorila baš u pravo vreme potvrđuje stavove da je ona možda druga najmoćnija osoba u Severnoj Koreji, iako nema titule koje bi potkrepile njen stvarni uticaj.

- Ona je druga najmoćnija osoba u Severnoj Koreji uprkos manjku najviših titula – istakao je Lim Eul Čul, profesor Univerziteta za studije Severne Koreje.

Jo Džong više nije članica Politbiroa vladajuće Radničke partije, sada je zamenica direktora propagandnog komiteta.

Međutim veruje se da Jo Džong kontroliše zloglasni Biro 39, zadužen za prikupljanje zemlji očajnički potrebnih sredstava kroz ilegalnu trgovine narkoticima, falsifikovanje i šverc oružjem. Iako je ispala iz Politbiroa, Jo Džong je bila prisutna na nedavnom sastanku centralnog komiteta partije, na kojem je njen brat priznao da je zemlja u poteškoćama.

Tu su i stalne spekulacije da će Jo Džong zameniti Kima u slučaju njegove nesposobnosti zbog niza oboljenja. Nedavni snimak severnokorejskog vođe oživeo je takve priče, jer je na njemu primetno da je Kim izgubio možda čak oko 10-20 kilograma. Bolest ili dijeta za zdraviji život, tek spekulacije o tome da će ga naslediti sestra ponovo su počele da kolaju.

Jang Mu Džin sa Univerziteta za studije Severne Koreje, kaže da su poslednji komentari Jo Džong u stvari “zahtev da Vašington iznađe više podsticaja za Pjongjang kako bi se vratio za pregovarački sto, a ne odbijanje ponude o dijalogu”.

Šin Beomčul, analitičar Istraživačkog instituta za nacionalnu strategiju u Seulu, slaže se sa ovim tumačenjem. On kaže da Pjongjang nema nameru da nastavi razgovore ukoliko SAD ne ponude “smislene ustupke”, verovatno u obliku olakšanja sankcija. Ali, ukazuje da ni Bajdenova administracija takođe ne želi da se pomeri i da je u tome pat-pozicija.

- Obe strane su zaključane u igri čekanja – Severna Koreja želi da natera SAD da prve načine ustupke, dok SAD nemaju nameru da ispune nivo akcije koji traži Severna Koreja – rekao je Šin.

Bonus video:

01:35

Politikolog o Vučićevom izveštaju u Skupštini Srbije

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.