ISKAZALI SMO VIŠE PUTA SPREMNOST DA UPUTIMO POMOĆ: Lavrov saopštio stav Rusije po pitanju stana u Severnoj Koreji
Sergej Lavrov, Foto: Printscreen

oglasio se

ISKAZALI SMO VIŠE PUTA SPREMNOST DA UPUTIMO POMOĆ: Lavrov saopštio stav Rusije po pitanju stana u Severnoj Koreji

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Severna Koreja nema ni registrovanih slučajeva kovid-19, a ni preminulih od posledica ove bolesti od početka pandemije

Objavljeno:

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da je njegova zemlja spremna da pomogne Severnoj Koreji u suzbijanju pandemije koronavirusa, ako je to potrebno.

On je naglasio da to bi to uključivalo snabdevanje vakcinama i drugom medicinskom opremom, a da se drugi vidovi humanitarne pomoći već redvno isporučuju severnokorejskim susedima.

"Tokom kontakata naše ambasade sa predstavnicima vlasti u Pjongjangu, u više navrata smo iskazali našu spremnost da uputimo pomoć ako je potrebno. Preko diplomatskog predstavništva redovno dobijamo izveštaje o razvoju situacije, mislim na potpune informacije", rekao je ruski ministar, prenosi TAS S.

Lavrov je primetio da Rusija nije registrovala nijedan incident koji bi ukazivao na izbijanje infekcije novog koronavirusa u Severnoj Koreji i smatra da je to zbog toga što su vlasti od početka pandemije uvele verovatno najoštrije mere za izolaciju i sprečavanje unošenja virusa unutar države, a to potpuno zaključavanje je na snazi do danas.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Severna Koreja nema ni registrovanih slučajeva kovid-19, a ni preminulih od posledica ove bolesti od početka pandemije.

Novinska agencija Jonhap prenela je pozivajući se na severnokorejsku novinsku agenciju KCNA da je Kim Džong-un na zasedanju Politbiroa biroa Centralnog komiteta Radničke partije Koreje 29. juna govorio o ozbiljnom incidentu u zdravstvenom sektoru , koja bi moglo da pokrene veliku krizu vezano za bezbednost države i njenih građana.

KCNA nije iznela više detalja o ovom ozbiljnom incidentu, a vlasti u Pjongjangu tvrde da zemlja do danas nije registrovala nijedan slučaj kovid-19, dok su ubrzo nakon početka pandemije u potpunosti zatvorili granice i nametnuli stroge sanitarne mere u Severnoj Koreji.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.