SITUACIJA SA HRANOM JE NAPETA, SPREMITE SE NA NAJGORE: Upozorenje Kim Džong Un-a ledi krv u žilama!
Kim Džong Un, Foto: EPA/YONHAP

strašno

SITUACIJA SA HRANOM JE NAPETA, SPREMITE SE NA NAJGORE: Upozorenje Kim Džong Un-a ledi krv u žilama!

- Ako se ovaj jaz adekvatno ne pokrije komercijalnim uvozom ili pomoći u hrani, domaćinstva bi mogla doživeti teško razdoblje od avgusta do oktobra - navodi FAO

Objavljeno:

Severna Koreja ove se godine suočava s nedostatkom hrane od gotovo 860.000 tona, prognozira Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), upozoravajući da bi zemlja mogla doživeti teško razdoblje već sledećeg meseca.

Severnokorejski čelnik Kim Džong-un nedavno je rekao kako je situacija s hranom "napeta", upozoravajući ljude da se pripreme za "najgoru situaciju ikad".

Prošle godine pandemija kovida 19 i niz letnjih oluja i poplava stvorili su još veći pritisak na ekonomiju, koje je u padu, a Pjongjang je prošlog meseca priznao da se bori s "trenutnom krizom hrane".

Predviđa se da će Severna Koreja ove godine proizvesti 5,6 miliona tona žita, navodi se u izvještaju FAO. To je gotovo 1,1 milion tona manje od količine potrebne za prehranu celog stanovništva, a s komercijalnim uvozom, službeno planiranim na 205.000 tona, Severna Koreja će se verovatno suočiti s nedostatkom hrane od gotovo 860.000 tona.

- Ako se ovaj jaz adekvatno ne pokrije komercijalnim uvozom ili pomoći u hrani, domaćinstva bi mogla doživeti teško razdoblje od avgusta do oktobra - navodi FAO.

Pjongjang je zatvorio granice u januaru prošle godine, kako bi se zaštitio od pandemije, kao rezultat toga trgovina s Kinom, najvećim partnerom, usporila se do minimuma, dok su svi međunarodni radnici humanitarne pomoći napustili zemlju.

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.