ZBOG ČEGA SE DECENIJAMA VODE BORBE OKO NAGORNO-KARABAHA? Sporna oblast ponovo u CENTRU PAŽNJE celog sveta!
Nagorno-Karabah, Foto: Defense Ministry of Azerbaijan via AP AP

POGINUO OGROMAN BROJ LJUDI

ZBOG ČEGA SE DECENIJAMA VODE BORBE OKO NAGORNO-KARABAHA? Sporna oblast ponovo u CENTRU PAŽNJE celog sveta!

Jermenija i Azerbejdžan su tokom poslednje tri decenije vodili dva rata zbog Nagorno-Karabaha, regije koja se nalazi unutar teritorijalnih granica Azerbejdžana, a koju Jermenija naziva Arcah

Objavljeno:

Nakon što je u utorak Azerbejdžan pokrenuo "antiterorističku operaciju" u regiji Nagorno-Karabah, ova sporna oblast ponovo se našla u centru pažnje sveta. Operacija je, kako je navedeno, pokrenuta sa ciljem obnavljanja ustavnog poretka i isterivanja jermenskih snaga iz ovog područja, prema informacijama iz Bakua.

Jermenija i Azerbejdžan su tokom poslednje tri decenije vodili dva rata zbog Nagorno-Karabaha, regije koja se nalazi unutar teritorijalnih granica Azerbejdžana, a koju Jermenija naziva Arcah.

Nagorno-Karabah ili Gornji Karabah je planinska regija smeštena na južnom kraju planinskog lanca Karabah unutar teritorija Azerbejdžana. Iako je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, većina od 120.000 stanovnika ove regije su etnički Jermeni. Imaju svoju vladu koja je blisko povezana s Jermenijom, iako je nijedna država ne priznaje kao nezavisnu državu.

Jermeni u Nagorno-Karabahu, koji su hrišćanske vere, pozivaju se na svoje dugo prisustvo u ovom području koje seže stotinama godina unazad, dok Azerbejdžan, čiji su stanovnici većinom muslimanske vere, tvrdi da ima duboke istorijske veze s ovom regijom koja je u prošlosti bila pod uticajem različitih imperija kao što su Perzijanci, Osmanlije i Rusi. Sukob između ova dva naroda traje više od veka.

Za vreme Sovjetskog saveza Nagorno-Karabah je bila autonomna regija unutar Azerbejdžanske Republike.

Žena i dete u razorenom Nagorno-Karabahu
Žena i dete u razorenom Nagorno-Karabahufoto: AP Photo Siranush Sargsyan

Dva rata

Prvi sukob, poznat kao Prvi rat za Nagorno-Karabah (1988-1994), izbio je kad se Sovjetski Savez raspadao.

Ovaj sukob je doveo do smrti skoro 30.000 ljudi i prisilnog raseljavanja više od milion ljudi. Većinom su Azerbejdžanci proterani iz svojih domova, a jermenske snage su na kraju preuzele kontrolu nad Nagorno-Karabahom i velikim delom sedam okolnih distrikta.

Majka i dvoje dece u Nagorno-Karabahu
Majka i dvoje dece u Nagorno-Karabahufoto: AP Photo Siranush Sargsyan

Drugi sukob, poznat kao Drugi rat za Nagorno-Karabah, izbio je 2020. godine nakon decenija povremenih napetosti. Azerbejdžan je pokrenuo vojnu operaciju koja je brzo probila jermensku obranu.

Tokom 44 dana sukoba Azerbejdžan je povratio sedam distrikta i trećinu samog Nagorno-Karabaha. Upotreba bespilotnih letelica koje je Azerbejdžan nabavio od Turske i Izraela smatra se ključnim faktorom u njihovoj pobedi, pri čemu je poginulo najmanje 6.500 ljudi.

1 / 6 Foto: Defense Ministry of Azerbaijan via AP AP

Rusija, koja ima sporazum o odbrani sa Jermenijom, ali takođe održava dobre odnose s Azerbejdžanom, igrala je ključnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre. Dogovor je uključivao raspoređivanje 1.960 ruskih mirovnjaka kako bi se osigurala ključna teritorijalna veza s Jermenijom - Lačinski koridor, koji više nije bio pod kontrolom jermenskih snaga.

Bonus video:

01:07

VUČIĆ OŠTRO O TVRDNJAMA REGIONA: Jermenija i Azerbejdžan NE KORISTE srpsko oružje (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.