PREKID VATRE U NAGORNO-KARABAHU! 2 stvari i dalje nisu POZNATE, od njih ZAVISI kako će se situacija dalje RAZVIJATI
Nagorno-Karabah, Foto: EPA-EFE/HAYK BAGHDASARYAN /PHOTOLURE

POSTIGNUT DOGOVOR

PREKID VATRE U NAGORNO-KARABAHU! 2 stvari i dalje nisu POZNATE, od njih ZAVISI kako će se situacija dalje RAZVIJATI

Azerbejdžan je započeo „antiterorističku operaciju“ u Nagorno-Karabahu

Objavljeno:

Vlasti Nagorno-Karabaha pristale su da prekinu vatru, prenose ruski i jermenski mediji, pozivajući se na informativni centar Karabaha. Još uvek nije poznat odgovor Azerbejdžana na ovaj postupak, kao ni da li će Baku prekinuti granatiranje Nagorno-Karabaha, koje je započelo juče.

Takođe, rukovodstvo Nagorno-Karabaha je saopštilo da smatra da su azerbejdžanske vlasti „centralne“ u tom regionu i da nameravaju da izgrade konstruktivan dijalog sa Bakuom.

Kako navode vlasti nepriznate republike, odluka o jednostranom prekidu vatre doneta je posredstvom ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu.

„Postignut je dogovor o povlačenju preostalih jedinica i vojnog osoblja Oružanih snaga Republike Jermenije iz zone razmeštaja ruskog mirovnog kontingenta i raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija Odbrane Nagorno-Karabaha, kao i povlačenje teške tehnike i naoružanja sa teritorije Nagorno-Karabaha“, objašnjavaju u informativnom centru Nagorno-Karabaha.

Razorene ulice nu Nagorno-Karabahu
Razorene ulice nu Nagorno-Karabahufoto: EPA/DAVID GHAHRAMANYAN

Takođe se navodi da će „pitanja obezbeđivanja egzistencije stanovništva Nagorno-Karabaha biti razmotrena na sastanku između predstavnika lokalnog jermenskog stanovništva i predstavnika centralnih vlasti Azerbejdžan, koji će biti održan 21. septembra 2023. godine“.

Podsetimo, Azerbejdžan je započeo „antiterorističku operaciju“ u Nagorno-Karabahu. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev uverava da će prekinuti operaciju ako jermenska vojska položi oružje. Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da u Karabahu nema formacija jermenske vojske.

Bonus video:

01:07

VUČIĆ OŠTRO O TVRDNJAMA REGIONA: Jermenija i Azerbejdžan NE KORISTE srpsko oružje (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.