OGLASILA SE JERMENIJA O HAOSU KOJI JE IZBIO U NAGORNO-KARABAHU: Pašinjan sazvao sednicu Saveta za bezbednost
Nagorno-Karabah, Foto: EPA/DAVID GHAHRAMANYAN

drama u aziji

OGLASILA SE JERMENIJA O HAOSU KOJI JE IZBIO U NAGORNO-KARABAHU: Pašinjan sazvao sednicu Saveta za bezbednost

Oglasila se Jermenija o haosu u Nagorno-Karabahu

Objavljeno:

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sazvao je sastanak nacionalnog Saveta za bezbednost zbog operacije koju su azerbejdžanske oružane snage danas pokrenule u Nagorno-Karabahu, a jermensko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je akcije Azerbejdžana agresijom.

Ombudsman u Nagorno-Karabahu Gegam Stepanjan izjavio je da ima više civilnih žrtava u današnjim napadima azerbejdžanske vojske, prenosi Rojters.

Vlasti nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštile su da azerbejdžanske trupe pokušavaju da napreduju duboko na teritoriji planinskih enklava koje su pod kontrolom Jermena, ali da su naišle na „odlučan“ otpor.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je prethodno da je od posledica eksplozija mina koje je postavila jermenska vojska u Karabahu poginulo šest državljana Azerbejdžana – četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova i dva civila, preneo je Interfaks.

Azerbejdžan je ocenio da je reč o terorističkom napadu.

Nakon toga je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana najavilo antiterorističke mere protiv jermenske vojske u Karabahu u cilju, kako je navelo, „obnove ustavnog poretka i suzbijanja provokacija“.

U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

Ministarstvo je navelo da prisustvo jermenske vojske u regionu predstavlja kršenje trilateralne deklaracije potpisane 10. novembra 2020. godine, navodi Interfaks.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je za sada situacija na granici Jermenije i Azerbejdžana relativno mirna.

U Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

Bonus video:

02:29

RAT U UKRAJINI JE LOKALIZOVAN, 2024. MOŽDA ĆEMO GLEDATI NEŠTO DRUGO Vujičić: 40.000 ljudi ide na Baltik, Poljska naručila Himarse

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.