IZBIO NOVI HAOS U BLIZINI EVROPE, POKRENUTI NAPADI: Sirene odzvanjaju širom PRESTONICE, tenzije ESKALIRALE (VIDEO)
Foto: YoutubePrintscreen/ Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi

drama

IZBIO NOVI HAOS U BLIZINI EVROPE, POKRENUTI NAPADI: Sirene odzvanjaju širom PRESTONICE, tenzije ESKALIRALE (VIDEO)

Napominje se da „civilno stanovništvo i civilna infrastruktura nisu mete“.

Objavljeno:

Azerbejdžan je pokrenuo "antiterorističku operaciju" lokalnog karaktera u Nagorno-Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, ove mere su preduzete zbog sistematskog granatiranja Oružanih snaga Jermenije, kao i zbog nastavka miniranja teritorije.

Kako su saopštili u Bakuu, vojska izvodi napade visokopreciznim oružjem na liniju fronta i po dubini, na položaje jedinica jermenskih oružanih snaga i vojne objekte. Napominje se da „civilno stanovništvo i civilna infrastruktura nisu mete“.

Sirene za vazdušnu opasnost se čuju u prestonici nepriznate Republike Nagorno-Karabah, Stepanakertu.

Azerbejdžanski mediji javljaju da Baku zatvara vazdušni prostor zemlje za Jermeniju.

Komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije i rukovodstvo Tursko-ruskog centra za praćenje obavešteni su o aktivnostima koje su u toku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Region Nagorno-Karabah međunarodno se priznaje kao deo teritorije Azerbejdžana, ali većinu stanovnika čine Jermeni. Nakon raspada Sovjetskog Saveza Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Azerbejdžana, što je dovelo do sukoba i napetosti u regionu tokom poslednjih godina.

Podsetimo, u maju je lider Azerbejdžana Ilham Alijev rekao da bi dve zemlje mogle da potpišu mirovni sporazum u bliskoj budućnosti, "osim ako se Jerevan ponovo ne vrati na svoje stanovište".

Prethodno je jermenski premijer, Nikol Pašinjan, rekao da je ta zemlja spremna da prizna Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana ukoliko će Baku garantovati prava i bezbednost lokalnog stanovništva.

Bonus video:

03:03

JERMENIJA NE TRPI POSLEDICE ZATO ŠTO NIJE UVELA SANKCIJE RUSIJI Šahrimanjan objasnila da stanovništvo brine JEDNA DRUGA STVAR!

(Espreso/ 24 Sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.