NEMAČKA I ZVANIČNO UŠLA U RECESIJU? Kriza stigla i najjaču evropsku privredu, NIKO NIJE IMUN
Nemačka, Foto: Profimedia

ekonomija

NEMAČKA I ZVANIČNO UŠLA U RECESIJU? Kriza stigla i najjaču evropsku privredu, NIKO NIJE IMUN

Nemačka ekonomija je u prvom kvartalu 2023. godine pala za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku Destatis

Objavljeno:

Najača evropska ekonomija Nemačka još jednom je zabeležila negativan privredni rast, što ekonomisti sada tumače kao zvaničan ulazak u recesiju.

Nemačka ekonomija je u prvom kvartalu 2023. godine pala za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku Destatis. Nemački BDP je u poslednjem kvartalu 2022. godine pao za 0,5 odsto u odnosu na treći kvartal te godine, a negativan privredni rast u dva uzastopna kvartala je za mnoge ekonomiste znak recesije. Pad je istovremeno značajno viši u odnosu na tržišna očekivanja.

Generalno u Nemačkoj je došlo do pada potrošnje, a samim tim to je udar i na proizvodnju i na privredu. Praktično, slabljenje ekonomije koči pad privatne potrošnje, pošto su nemačka domaćinstva izdvajala manje za hranu, piće, odeću i obuću, kao i nameštaj, a u ovom segmentu je zabeležen pad od 1,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Nemci su se u ovom kvartalu u manjem broju odlučivali i za kupovinu novih automobila.

Na kvartalnom nivou su porasla ulaganja u građevinski sektor, za 3,9 odsto, kao i ulaganja u opremu pre svega u mašine, opremu i vozila za 3,2 odsto, navodi se na sajtu Destatisa.

Inflacija, svet
foto: Profimedia

Nava statistika dolazi nakon neočekivano snažnog pada industrijske proizvodnje i drugih pokazatelja koji su izazvali zabrinutost za najveću evropsku ekonomiju. Pad novih proizvodnih narudžbina takođe dovodi u sumnju koliko će moći da se oporavi u narednim mesecima, uprkos tome što potražnja za uslugama ostaje jaka.

Evropska komisija je nedavno je prognozirala rast Nemačke od samo 0,2 odsto za 2023. godinu, a potom 1,4 odsto u 2024. godini. To utiče na zonu evra od 20 zemalja, čiji su podaci potvrdili da je zabeležen rast od samo 0,1 odsto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca.

Savić: Recesija je ekonomska kriza u začetku

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić nedavno je rekao za "Blic Biznis" da je recesija zapravo ekonomska kriza u začetku.

- To je kriza koja je u fazi da se pretvori u krizu ogromnih razmera ukoliko potraje. Svet se već više od 2 godine bori sa krizom, počelo je sa pandemijom korona virusa i nastavilo sa ratom u Ukrajini. Kada posmatramo globalno, svet se trenutno nalazi u drugom poluvremenu krize, kojoj se uskoro ne vidi kraj, rekao je Savić.

Bonus video:

02:03

VEĆ 22 GODINE SRBIJA PLAĆA CEH ZBOG NEDOSTATKA OVOGA! Stručnjaci za Kurir TV otkrili: Recesija prvo udara na INVESTICIJE

(Espreso/ Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.