NA KOJIM POSLOVIMA RADE NAJSREĆNIJI, A NA KOJIM NAJNESREĆNIJI RADNICI? Proverite kojoj grupi PRIPADATE
Poslovi, Foto: EPA / GEORGI LICOVSKI, Profimedia

OBJAVLJENA LISTA

NA KOJIM POSLOVIMA RADE NAJSREĆNIJI, A NA KOJIM NAJNESREĆNIJI RADNICI? Proverite kojoj grupi PRIPADATE

Izreka kaže da ako odaberete posao koji volite, nećete morati da radite ni jedan dan u životu

Objavljeno:

Ukupna ocena sreće određena je na temelju odgovora na sedam faktora.

I dok nauka prednjači ovom listom, ljudi u call centrima i prodaji nisu baš srećni svojim poslovima, prenosi Poslovni.

Izreka kaže da ako odaberete posao koji volite, nećete morati da radite ni jedan dan u životu. Od trenutka kada završite školovanje, pa sve dok ne navršite oko 65 godina, ići ćete na posao skoro svaki dan – tako da pomaže ako u tome stvarno uživate. Ali, ako se ne osećate ispunjeno, novo istraživanje moglo bi vam biti inspiracija za promenu karijere, prenosi Metro

Istraživanje Reboot Online otkrilo je industrije s najsrećnijim radnicima. A, ko je osvojio prvo mesto? Ispostavilo se da zaposleni u naučnom i farmaceutskom sektoru blistaju od uha do uha, s ocenom sreće od neverojatnih 91,93%. Nauka i farmacija takođe su bili najzadovoljniji kada su u pitanju pojedinačni faktori dobrobiti za mentalno zdravlje, osnaživanje posla i plata.

Apoteka
foto: AP/Damir Dervišagić

Ukupna ocena sreće određena je na temelju odgovora na sedam faktora: pozitivan uticaj na druge, izgledi za karijeru, osnaživanje radnika, radni odnosi, pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, plata i radna kultura. Ispitano je više od 2.500 stručnjaka u dobi od 18 do 70 godina iz 29 različitih delatnosti.

Radnici u industriji kreativne umetnosti i dizajna bili su drugi najsrećniji radnici s rezultatom od 83,81%, dok su zaštita životne sredine i poljoprivreda na trećem mestu s rezultatom od 80,96%. Dobrotvorni i volonterski rad imao je ukupnu ocenu od 76,66%, pri čemu su mnogi radnici zadovoljni pozitivnim uticajem koji je njihov posao imao na druge. Međutim, radnici dobrotvornih organizacija nisu se osećali cenjenima od strane svojih poslodavaca i njihovo zadovoljstvo platom i osnaživanjem posla bilo je ispod 40%, prenosi Večernji list.

Top 10 industrija s najsretnijim radnicima:

1. Nauka i farmacija 91,93% 2. Kreativna umetnost i dizajn 83,81% 3. Životna sredina i poljoprivreda 80,96% 4. Dobrotvorni i volonterski rad 76,66% 5. Oglašavanje i PR 73,81% 6. Računovodstvo 73,34% 7. Pravo 69,51% 8. Rekreacija 68,57% 9. Inženjering i proizvodnja 67,61% 10. Marketing 67,60%

Istraživanje je takođe otkrilo industrije s najnesrećnijim radnicima. Najniža ukupna ocena zadovoljstva pripada energetici i komunalnim uslugama, pri čemu je manje od 10% radnika zadovoljno svojom karijerom. Samo 2,44% radnika u industriji osećalo se srećno zbog toga što ih poslodavac ceni i podstiče.

Prodaja je imala drugi najgori ukupni rezultat zadovoljstva sa samo 10,49% radnika koji su tvrdili da su srećni. Industrija je takođe postigla najnižu ocenu za pozitivan uticaj na druge (7,14%) i mentalno zdravlje (8,75%). Treća najnesrećnija industrija bili su pozivni centar i služba za korisnike, pri čemu su stručnjaci u ovom području posebno nezadovoljni kulturom na radnom mestu. Zapravo, samo 4% radnika bilo je zadovoljno time.

prodavnica
foto: AP

Šer Aharoni, izvršni direktor Reboot Online-a, rekao je: "Zaista je važno izgraditi kulturu radnog mesta koja je usmerena na radnike jer podstiče osećaj poverenja, pozitive i priliku za radnike da preuzmu vlasništvo nad svojim radom, izraze ideje i učestvuju u zajedničkim vrednostima. Umesto da ih neprestano zatrpavate poslom, odvojite vreme da shvatite način na koji rade i kako žele da se razvijaju u svojoj ulozi, a zatim se tome prilagodite“.

Top 10 industrija s najnesrećnijim radnicima:

1. Energetika 9,5% 2. Prodaja 10,49% 3. Call centar i korisnička služba 11,91% 4. Maloprodaja 23,31% 5. Socijalna zaštia 29,53% 6. Ugostiteljstvo i upravljanje događajima 30,94% 7. Transport i logistika 30,96% 8. Konsalting i menadžment 31,43% 9. Zdravstvo 31,91% 10. Zapošljavanje i HR 37,14%

Bonus video:

01:51

Posao Deda Mraza: Šta je potrebno za to, koliko se radi i kolika je zarada!?

(Espreso/Poslovni dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.