BANKE SE RUŠE KAO KULE OD KARATA, DANAS STIGLE NOVE INFORMACIJE! Jedna stvar dodatno RASPIRUJE STRAH
Berza, Foto: EPA / DAVID CHANG

GORUĆI 16. MART

BANKE SE RUŠE KAO KULE OD KARATA, DANAS STIGLE NOVE INFORMACIJE! Jedna stvar dodatno RASPIRUJE STRAH

Strahovanje od šire bankarske krize izazvalo je oštar pad na berzama, uz pad azijskih akcija

Objavljeno: 10:08h

U roku od godinu dana, klijenti su povukli oko 28 procenata svojih depozita iz gigantske švajcarske banke Kredi Svis, koji je ovih dana u ponoru.

Akcije su juče pale oko 24 odsto, a nakon niza potresa na kompletnom svetskom tržištu - od Amerike, preko Evrope do Azije - Centralna banka Švajcarske je odlučila da odreaguje, garantujući Kredi Svisu finansijsku podršku.

Ipak, to je dodatno "uzburkalo bankarsko more", jer odaje utisak da je Kredi Svis - zaista u problemu.

U zajedničkom saopštenju sa švajcarskim regulatorom finansijskog tržišta FINMA, Švajcarska nacionalna banka (SNB) je saopštila da banka Kredi Svis ispunjava "stroge zahteve za kapitalom i likvidnošću", nametnute bankama od značaja za širi finansijski sistem, preneo je CNN.

Berza
Berza foto: EPA-EFE/Cristina Gallego, Ilustracija

Danas, 16. marta, BBC donosi nove, detaljnije informacije:

Kredi Svis je saopštio da će pozajmiti do 50 milijardi švajcarskih franaka (44,5 milijardi funti) od Centralne banke, kako bi osigurao svoje finansije. Takođe, kaže da preduzima "odlučne mere" da ojača i pojednostavi svoje poslovanje.

Oštar pad deonica banke je usledio nakon otkrivanja "slabosti" u finansijskom izveštaju, a svetski bankari strahuju da bi mogla da ih pogodi ova nemila situacija.

Strahovanje od šire bankarske krize izazvalo je oštar pad na berzama, uz pad azijskih akcija. Međutim, očekuje se da će se tržišta u Evropi danas otvoriti više, tako da ostaje da se vidi kako će proteći ovaj 16. mart.

Sve u svemu, britanski javni servis je došao do saznanja i da je anka Engleske bila u kontaktu sa Kredi Svisom i švajcarskim vlastima, kako bi pratila situaciju.

Švajcarska nacionalna banka, podvlačimo, insistirala je da Kredi Svis ima pristup potrebnom novcu, ali je naglasila da je "spremna da se uključi i dodatno pomogne ako bude potrebno".

Banka
foto: Profimedia

Inače, problemi u bankarskom sektoru pojavili su se u SAD prošle nedelje, nakon šokantnog kolapsa Banke Silicijumske doline, 16. najvećeg zajmodavca u zemlj.

Dva dana kasnije - usledio je i neuspeh njujorške banke Signature.

Bonus video:

01:50

SMANJENO UČEŠĆE ZA STAMBENE KREDITE SA 20 NA 10 POSTO: Evo zašto je samo jedna banka prihvatila predlog NBS (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.