"AKO SE OVO NASTAVI, DOĆI ĆE DO KRAHA": Dr Propast predviđa CRNU BUDUĆNOST, upozorava na NOVI UDAR, Amerika kriva?
Nurijel Rubini, Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN

ekonomija

"AKO SE OVO NASTAVI, DOĆI ĆE DO KRAHA": Dr Propast predviđa CRNU BUDUĆNOST, upozorava na NOVI UDAR, Amerika kriva?

Rubini je najpoznatiji po svojim predviđanjima prethodne ekonomske krize

Objavljeno:

Nurijel Rubini, profesor na Poslovnoj školi Stern Univerziteta u Njujorku, ekonomista koji je predvideo finansijsku krizu 2008. godine i tako stekao nadimak "Dr Propast", upozorio je da bi pregovori o izbegavanju neplaćanja američkih obaveza mogli da se oduže, što bi, uz izostanak dogovora oko gornje granice duga, pogodilo finansijska tržišta i narušilo poverenje u dolar na duži rok.

- Možda će dogovor biti postignut u poslednjem trenutku. Ili je moguće da ne postignu dogovor. Ako bude tako, onda će tržište doživeti krah, rekao je Rubini za "Blumberg TV" na marginama Katarskog ekonomskog foruma u ​​Dohi.

Rubini, koji je najpoznatiji po svojim predviđanjima prethodne ekonomske krize, rekao je da će geopolitičke tenzije od Ukrajine do Irana, uz pogoršanje odnosa SAD i Kine, biti veliki izazov za globalnu ekonomiju ove godine.

Nurijel Rubini
Nurijel Rubinifoto: EPA/KIKO HUESCA

On smatra da će investitori, pod uticajem viših cena nafte i gasa, verovatno koristiti svoj novac za ulaganja u čijem je fokusu tehnologija, jer su državne hartije od vrednosti postale precenjene.

Rubini je prethodno, govorio i o ugroženom statusu dolara.

"Status američkog dolara kao glavne svetske rezervne valute je ugrožen", napisao je za Fajnenšel tajms u februaru ove godine i nije mu to bilo prvi put da govori o odnosima kineske i američke valute i "borbi" čiji bi rezultat mogao biti neočekivan.

- Iako nijedna valuta još uvek nije u stanju da u potpunosti zameni dolar na pijedestalu, američka valuta brzo gubi svoju konkurentsku prednost u odnosu na kineski juan. - U svetu koji će biti sve više podeljen na dve geopolitičke sfere uticaja – na one koje okružuju SAD i Kinu – verovatno je da će bipolarni, valutni režim na kraju zameniti unipolarni - rekao je Rubini.

Americi se inače približava opasan "X datum" i udara na plate i socijalna davanja.

Nurijel Rubini
Nurijel Rubinifoto: EPA/DENNIS M. SABANGAN

Deutsche bank predviđa recesiju

Deutsche bank je pre nekoliko dana objavila alarmantan izveštaj u kojem se analizira poslednjih 200 godina statističkih podataka i koji predviđa ozbiljnu recesiju sa verovatnoćom od 100% za američku ekonomiju. Na to je ukazao Piter Stondž (Peter St Onge), ekonomski stručnjak The Heritage Foundation (Heritidž fondacija) i autor ekonomskih komentara u Volstrit džornalu i Blumbergu.

On je napomenuo da banke propadaju i da se ponuda novca smanjuje najbržim tempom još od 1930-ih godina, ali da je glavna razlika u odnosu na period najveće krize u 20. veku, taj što SAD u tom periodu nisu imale ni približan nivo državnog duga koji imaju danas. Kako je naveo, savezni dug je bio ispod 20% BDP-a, a danas je on preko 100% BDP-a, a prema podacima Kongresa, na putu je da dostigne nivo od 200%.

On je izjavio da Amerikancima jedino ostaje da se nadaju da kreatori politike nisu tako glupi kao što su bili 1930. kada su se obe stranke ujedinile da unište ekonomiju centralnim planiranjem umesto mehanizmima koje ekonomije koriste da se poprave.

- Nažalost, imajući u vidu glupe odluke Bajdenove administracije u poslednje dve godine, od energije, preko potrošnje do kapitala, kreatori politike bi sada mogli biti gluplji - rekao je Piter Stondž.

Deutsche bank u svom izveštaju ističe zabrinutost oko tržišta nekretnina koje beleži najveći pad od 2008. godine i preti da se uruši, rasta potrošačkih kredita i pada štednje, pišu Novosti. Stondž ukazuje da "svaka ekonomska škola zna da povećanje kamatnih stopa svaki put dovede do teške recesije, ako ne i depresije, jer je to bio obrazac bukvalno vekovima, od kada su centralni bankari preuzeli kontrolu".

Bonus video:

00:59

Digitalna ekonomija stimulisala potrošnju u ruralnim područjima

(Espreso/ Blic Biznis/ Bloomberg.TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.