EKONOMSKA KRIZA, INFLACIJA, SKOK CENA: Sve smo to doživeli ove GODINE, a otkrivamo kakve su PROGNOZE za BUDUĆNOST!
Stopa inflacije u svetu, Foto: Profimedia

OVO NAS OČEKUJE?

EKONOMSKA KRIZA, INFLACIJA, SKOK CENA: Sve smo to doživeli ove GODINE, a otkrivamo kakve su PROGNOZE za BUDUĆNOST!

Ove godine svet se susreo sa ekonomskom krizom, a otkrivamo vam kakvo je zapravo stanje po pitanju inflacije i šta možemo da očekujemo narednih godina...

Objavljeno:

Tokom ove godine svet je pogodila ekonomska kriza, a mnoge zemlje su zabeležile rekordnu inflaciju. Cene hrane, gasa, nafte, nekretnina, doslovno svega su skočile u "nebesa", a često smo imali mogućnost da čujemo razne stručnjake kako nas upozoravaju na duboku recesiju koja može da nastupi tokom zime.

S time u vidu, istražili smo kakvo je stanje u svetu, i došli smo do sledećih podataka koji nam prikazuju stopu inflacije, kako globalne, tako i one u Evropi. Ovo su podaci koji prikazuju šta može da nas očekuje i narednih godina.

Stopa globalne inflacije od 2000. do 2027. godine

Inflacija se generalno definiše kao kontinuirani rast prosečnih cena roba i usluga u datom regionu.

Nakon izuzetno visoke globalne inflacije 1980-ih i 1990-ih, globalna inflacija je relativno stabilna od početka milenijuma, obično se kreće između tri i pet procenata godišnje.

Došlo je do oštrog porasta u 2008. zbog globalne finansijske krize sada poznate kao Velika recesija, ali inflacija je bila prilično stabilna tokom 2010-ih, pre nego što je sadašnja inflaciona kriza počela 2021.

Poslednjih godina

Uprkos ekonomskom uticaju pandemije koronavirusa, globalna stopa inflacije pala je na 3,23 odsto u prvoj godini pandemije, pre nego što je porasla na 4,7 odsto u 2021.

Ovo povećanje je došlo pošto je uticaj kašnjenja u lancu snabdevanja počeo da utiče više na potrošače cene, pre nego što je rat Rusije i Ukrajine ovo dodatno pogoršao.

Niz složenih pitanja kao što su rast cena energije i hrane, fiskalna nestabilnost nakon pandemije i nesigurnost potrošača stvorili su novu globalnu recesiju, a veruje se da će globalna inflacija u 2022. godini dostići 7,4 odsto.

Ovo je najveći godišnji porast inflacije od 1996. godine, prema podacima sa sajta "statista".

Globalna stopa inflacije
Globalna stopa inflacije foto: Espreso ilustracija, Profimedia

Venecuela

Venecuela je zemlja sa najvećom individualnom stopom inflacije u svetu, koja se predviđa da je oko 500 odsto u 2022 godini.

Iako je ova cifra preko 100 puta veća od globalnog proseka u većini godina, ona zapravo označava smanjenje stope inflacije u Venecueli, nakon što dostigla vrhunac od preko 65.000 procenata u 2018.

Između 2016. i 2021. Venecuela je iskusila hiperinflaciju zbog vladine prekomerne potrošnje i štampanja novca u pokušaju da zakrivi svoju ionako visoku stopu inflacije, a talas migranata koji je napustio zemlju doveo je do jedna od najvećih izbegličkih kriza poslednjih godina.

1 / 5 Foto: Profimedia

Pored ekonomskih problema, politička nestabilnost i strane sankcije predstavljaju dodatne dugoročne probleme za Venecuelu.

Iako se hiperinflacija možda bliži kraju, ostaje da se vidi koliki će to uticaj imati na ekonomiju, kako će se promeniti životni standard i koliko će se izbeglica vratiti u narednim godinama.

Stopa inflacije u EU i evrozoni 2027

Statistika pokazuje stopu inflacije u Evropskoj uniji i evrozoni od 2017. do 2020. godine, sa projekcijama do 2027.

Pojam inflacije, poznat i kao devalvacija valute (pad vrednosti novca), karakteriše stalni rast cene gotovih proizvoda (potrošačka dobra, kapitalna dobra).

1 / 5 Foto: Profimedia

Indeks potrošačkih cena prati kretanje cena izdataka za privatnu potrošnju i pokazuje povećanje trenutnog nivoa inflacije indeksa.

U 2020. godini stopa inflacije u EU je bila oko 0,68 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Stopa inflacije u Evropi
Stopa inflacije u Evropifoto: Espreso ilustracija, Profimedia

Ekonomska situacija u Evropskoj uniji i evrozoni

Tekuća kriza evrozone, koja je prvobitno nastala 2009. godine, dramatično je uticala na većinu zemalja u Evropskoj uniji.

Kriza je pre svega sprečila mnoge zemlje da refinansiraju dug bez pomoći treće strane i usporila privredni rast u celoj EU. Kao rezultat toga, opšti bruto dug eskalirao je svake godine u evrozoni i sve izraženije u EU.

Kolektivna suma duga će se najverovatnije nastaviti, imajući u vidu trenutnu globalnu ekonomsku situaciju, kao i evropsku ekonomiju koja se oporavlja, ma koliko posrnula.

Borbe su prvenstveno evidentne u budžetskom bilansu EU, koji je bio negativan svake godine u istom vremenskom periodu kao i kriza u evrozoni, iako su se bilansi popravljali na godišnjem nivou.

Uprkos ekonomskim borbama, EU je i dalje rasla u populaciji skoro svake godine tokom protekle decenije, prvenstveno zbog visokog životnog standarda i mogućnosti zapošljavanja, u poređenju sa mnogim njenim susedima.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

20 zemalja sa najvećom stopom inflacije u 2021

Venecuela je na kraju 2021. imala najvišu stopu inflacije u svetu, od 1.588 odsto promene u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je deveta uzastopna godina u kojoj je inflacija u Venecueli najviša na svetu, iako je mnogo niža od cifre iz 2018. od 65.374 odsto, prema podacima sa sajta "statista".

Zemlje sa najvećim stopom inflacije u 2021. godini
Zemlje sa najvećim stopom inflacije u 2021. godinifoto: Espreso ilustracija, Profimedia

Inflacija u industrijalizovanim i zemljama u razvoju

Više stope inflacije su prisutnije u manje razvijenim privredama, jer im često nedostaje dovoljan sistem centralnog bankarstva, što za posledicu ima manipulaciju valutom radi postizanja kratkoročnih ekonomskih ciljeva.

Dakle, kamatne stope rastu, a opšta ekonomska situacija ostaje nepromenjena. U razvijenijim privredama i na glavnim tržištima u razvoju, stopa inflacije ne fluktuira tako sporadično.

Pored toga, većina zemalja koje su zadržale najnižu stopu inflacije u odnosu na prethodne godine su prvenstveno proizvođači nafte ili male ostrvske nezavisne države.

Ove zemlje su iskusile deflaciju, koja nastaje kada stopa inflacije padne ispod nule; ovo se može desiti zbog različitih faktora, kao što je promena u ponudi ili potražnji roba i usluga, ili odliv kapitala.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.