OBEZGLAVLJUJU TELA, SPALJUJU ŽIVE LJUDE: Ratovi klanova besne u ovoj ZEMLJI, nakon svih UŽASA uveden POLICIJSKI ČAS
Foto: EPA / Marcos Pin

HOROR

OBEZGLAVLJUJU TELA, SPALJUJU ŽIVE LJUDE: Ratovi klanova besne u ovoj ZEMLJI, nakon svih UŽASA uveden POLICIJSKI ČAS

- Ne možete uveče da izađete iz kuće. Zaista je teško. Svaki dan je sve više kriminalaca na ulicama, ne smete čak ni taksi da pozovete - kaže on

Objavljeno: 15:26h

Niz zastrašujućih napada koji su se u poslednjih nekoliko meseci dešava na ulicama Ekvadora, polako postaju svakodnevica za građane, a za ovakvu situaciju kriva je nagla eskalacija sukoba između zaraćenih kriminalnih klanova.

Početkom ove nedelje policija je na pešačkom mostu pronašla dva obezglavljena tela kako vise. Istog dana zatvorenici u jednom zatvoru uzeli su čuvare za taoce, devet automobila je odletelo u vazduh nakon detonacije bombi, a ubijeno je i pet policajaca.

Juče je predsednik Giljermo Laso uveopolicijski čas koji je na snazi od 21 čas, a ovo pravilo važi za dva regiona Guaijas i Esmeraldas. On je zatim nasilne incidente koji se svakodnevno dešavaju na ulicama nazvao "objavom otvorenog rata" i rekao je da je država spremna da reaguje oštro kako bi sprečila talas nasilja.

Predsednik je dodao da su vojnici ušli u zatvore i zaplenili veliku količinu oružja, municije, eksploziv i telefone.

Analitičari tvrde da je porast nasilja na ulicama Ekvadora rezultat velikog uticaja meksičkih kartela na domaće bande, a koji se koriste zastrašivanjem zvaničnika i običnih građana. Ova država koja ima oko 18 miliona stanovnika, je zbog nedavnih događaja, na ivici da postane narko-država.

Ekvador, Protesti
foto: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora kaže da su članovi klanova juče ubili dva policajca koja su bila na dužnosti.

- Ova godina je veoma tužna i tragična za našu policiju. Od početka godine ubijen je 61 policajac dok je bio na dužnosti - rekao je on, piše Guardian.

Veruje se da je ovaj poslednji u nizu napada usledio kao odgovor na prebacivanje zatvorenika iz zatvora Litoral, nakon najvećeg masakra u istoriji ove zemlje, u kom je poginulo 119 ljudi.

- U određenim oblastima država je raseljena - rekao je pukovnik Mario Pazminjo, bivši direktor ekvadorske vojne obaveštajne službe.

On kaže da se ovo odnosi na delove Gvajakila i pacifičku obalu Ekvadora.

Šverc kokaina

Više od 400 zatvorenika je ubijeno, mnogi su živi spaljeni ili obezglavljeni, od februara 2021. godine nakon naglog porasta ubistava dok se rivalske narko-bande bore za kontrolu nad unosnim rutama šverca kokaina ka SAD i Evropi.

Ekvador, koji se geografski nalazi između Kolumbije i Perua, dve najveća svetska proizvođača kokaina, je strateška ruta za krijumčarenje zbog svoje duge pacifičke obale i velike flote.

Analitičari kažu da je porast nasilja počeo kada su lokalne kriminalne bande počele da se takmiče za saradnju sa rivalskim meksičkim narkokartelima Sinaloa i Halisko.

Kokain
foto: Profimedia

Do avgusta ove godine, u Ekvadoru je zabeleženo 2.785 nasilnih smrti, što je najviši rekord u poslednji deste godina. Oko dve trećine tih smrtnih slučajeva bilo je u primorskim regionima.

Prodavac delova za automobile Luis, koji godinama živi u Gvajakiju kaže da se često plaši da napusti kuću jer se članovi narko bandi često motaju oko njegove kuće.

- Ne možete uveče da izađete iz kuće. Zaista je teško. Svaki dan je sve više kriminalaca na ulicama, ne smete čak ni taksi da pozovete - kaže on.

Taksi
foto: Profimedia

On takođe tvrdi, da kao i mnogi građani, nema poverenja u policiju, budući da je veliki broj policajaca korumpiran.

On smatra da je odgovo5r državnih vlasti na borbu sa kartelima dosta blag.

- Ukoliko pokušaju da uvedu policijski čas, mislim da će im se članovi bandi samo nasmejati na to - kaže on.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.