NEMAČKI PENZIONI SISTEM NA RUBU KOLAPSA? Potrebna je HITNA reorganizacija, loše vesti za NAJSTARIJE GRAĐANE?!
Ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić

PRED KRAHOM?

NEMAČKI PENZIONI SISTEM NA RUBU KOLAPSA? Potrebna je HITNA reorganizacija, loše vesti za NAJSTARIJE GRAĐANE?!

„Ne sme se dogoditi da povećanje očekivanog životnog veka dovodi do dužeg korištenja penzije“, ističe on

Objavljeno: 14:12h

Nemačkoj je potrebna velika društvena reforma, poput one koja se dogodila nakon ponovnog ujedinjenja, rekao je predsednik Saveza nemačkih udruga poslodavaca (BDA), Rajner Dulger za nedeljno izdanje Bilda.

„Način na koji naši sistemi socijalne sigurnosti funkcionišu danas, neće moći da bude sproveden u sledećih pet godina. Troškovi će eksplodirati“, rekao je Dulger.

Posebna je hitna reorganizacija penzionog sistema jer je njegovo finansiranje na rubu kolapsa, tvrdi on. Konkretno, Dulger predlaže novo povećanje dobi za odlazak u penziju.

„Ne sme se dogoditi da povećanje očekivanog životnog veka dovodi do dužeg korištenja penzije“, ističe on.

Opasnost Dulger vidi i u uvođenju univerzalnog dohotka.

Penzija, Starac, Star čovek, Stari ljudi
foto: Profimedia

„To bi moglo da uvede podele u našem društvu. Ne može se dogoditi da ljudi koji ujutro idu na posao imaju samo malo više novca od nekoga ko to ne radi“, kaže Dugler.

Prema dosadašnjim planovima vladajuće koalicije, temeljni dohodak će 1. januara 2023. zameniti sadašnji sistem Hartz IV, kako se od vremena vlade Gerharda Šredera naziva socijalna pomoć.

Stariji ljudi, Starci, Babe i dede, Penzionere, Baba, Deda, Park, Penzija
foto: Profimedia

Hartz IV će od Nove godine biti preimenovan u novac za građane. Ta pomoć će biti za oko 50 evra veća od prethodnih mesečnih isplata. To znači da će, na primer, samac koji je do sada dobijao 449 evra imati pravo na oko 500 evra pomoći.

Ipak, planirani početak mogao da bude odložen jer je i CDU kritikovao predlog. Kako izveštava „Tagesspiegel“, CDU želi da blokira zakon, koji zahteva odobrenje, ako vladajuća koalicija ne učini dalekosežne ustupke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.