BORBE SE NASTAVLJAJU: Rusi napreduju, guverner kaže da su vesti razočaravajuće
Ilustracija, Foto: Profimedia

rat u ukrajini

BORBE SE NASTAVLJAJU: Rusi napreduju, guverner kaže da su vesti razočaravajuće

Neprekidno granatiranje ostavilo je ukrajinske snage da brane ruševine u Severodonjecku, ali njihovo odbijanje da se povuku usporilo je masivnu rusku ofanzivu širom regiona Donbasa u istočnoj Ukrajini

Objavljeno:

Bitka za glavni grad na istoku Ukrajine, Severodonjeck, besnela je u nedelju, dok su ruske snage vodile jurišne operacije koje su dovele do uličnih borbi sa ukrajinskim braniocima. Prema poslednjim informacijama, ruske snage su navodno ušle u predgrađe grada, a na terenu se vode "veoma žestoke" borbe.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Regionalni guverner Sergij Gajdaj rekao je na nacionalnoj televiziji u Ukrajini da imaju "razočaravajuće vesti".

- Nažalost, imamo razočaravajuće vesti, neprijatelj napreduje u gradu - rekao je Gajdaj, opisujući borbe kao "veoma žestoke".

Regionalni zvaničnici rekli su ranije da ruske snage "jurišaju" na strateški istočni grad.

- Upotrebom artiljerije ruske snage su izvele jurišne operacije na području grada Severodonjecka. Borbe se nastavljaju - saopštio je u nedelju Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Neprekidno granatiranje ostavilo je ukrajinske snage da brane ruševine u Severodonjecku, ali njihovo odbijanje da se povuku usporilo je masivnu rusku ofanzivu širom regiona Donbasa u istočnoj Ukrajini.

- Oštećeno je oko 90 odsto zgrada. Više od dve trećine gradskog stambenog fonda je potpuno uništeno. Nema telekomunikacija - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u televizijskom govoru.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Zauzimanje Severodonjecka je osnovni zadatak za okupatore... Činimo sve što možemo da zadržimo ovo napredovanje - rekao je juče Zelenski.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedelju da je "oslobođenje" Donbasa, industrijskog regiona koji uključuje Lugansk i Donjeck, "bezuslovni prioritet" za Moskvu.

Unutar Severodonjecka, gde se procenjuje da je ostalo oko 15.000 civila, lokalni zvaničnik je rekao da "stalno granatiranje" otežava ulazak ili izlazak.

- Evakuacija je veoma nesigurna, to su izolovani slučajevi kada uspevamo da izvučemo ljude. Sada su prioritet ranjenici i ljudi kojima je potrebna ozbiljna medicinska pomoć - rekao je Oleksandr Striuk, načelnik gradske vojne i civilne uprave.

Sergej Lavrov
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Snabdevanje vodom je takođe bilo sve slabije jer je nedostatak struje značio da pumpe na gradskim bunarima više nisu funkcionisale, rekao je on, dodajući da su stanovnici više od dve nedelje bili bez priključaka za mobilne telefone.

U međuvremenu, očekivalo se da će jedini put kojim se održava kontakt sa spoljnim svetom biti u fokusu kontinuiranih ruskih napada, rekao je u subotu uveče guverner Luganska Sergej Hajdaj.

- Sledeća nedelja će biti veoma teška jer Rusija ulaže sve svoje resurse u zauzimanje Severodonjecka ili odsecanje tog područja od komunikacije sa Ukrajinom - rekao je on.

On je dodao da će ukrajinske snage možda morati da se povuku iz grada kako bi izbegle da budu zarobljene.

Ukrajinski borci su ranije odbili napad na Severodonjeck, ali su ruske trupe i dalje gurale da ih opkole. Hajdaj je kasnije izvestio da su ruske snage zauzele hotel na periferiji grada, oštetile 14 visokih zgrada i da se bore na ulicama sa ukrajinskim snagama. Striuk je rekao da je došlo do tuče na gradskoj autobuskoj stanici.

"Značajno uništenje"

Analitičari vašingtonskog Instituta za proučavanje rata rekli su ranije da Rusi još uvek nisu uspeli da opkole grad i da su im ukrajinski branioci naneli "strašne žrtve". Ali i ukrajinska strana pretrepela je velike gubitke, i civilne i vojne, dodaje institut.

Ruski uspeh poslednjih dana u istočnom ukrajinskom Donbasu, koji obuhvata regione Lugansk i Donjeck, ukazuje na suptilnu promenu zamaha u sukobu, koji je ušao u četvrti mesec.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da njene trupe i savezničke separatističke snage imaju punu kontrolu nad gradom Liman, mestom železničkog čvora zapadno od reke Severski Donjec u Donjecku.

1 / 11 Foto: Profimedia

Međutim, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Maljar, rekla je da se bitka za Liman nastavlja.

Kontrola nad Limanom bi dala ruskoj vojsci još jedno uporište u regionu. Ima mostove za trupe i opremu za prelazak reke Severski Donjec, što je do sada ometalo rusko napredovanje u Donbas.

Severodonjeck se nalazi 60 kilometara od Limana na istočnom strani reke i najveći je grad u Donbasu, koji je za sada pod kontrolom Ukrajine.

Bonus video:

04:45

ERDOGAN NE MOŽE DA SPREČI ULAZAK FINSKE I ŠVEDSKE U NATO? Stručnjaci: Evropa hoće da protera Ruse, ostaće samo Srbija i par njih

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.