SZO UPOZORIO NA RIZIK: Majmunske boginje prijavljene u 23 države do sada
SZO, Foto: Printscreen/youtube/Channels Television, Wikipedia, EPA/MARTIAL TREZZINI

OGLASILI SE

SZO UPOZORIO NA RIZIK: Majmunske boginje prijavljene u 23 države do sada

U ovom talasu, zasad niko nije preminuo od ovog virusa

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija je primila izveštaje o 257 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja i oko 120 sumnjivih slučajeva u 23 zemlje u kojima virus nije endemičan, navodi se u nedeljnom ažuriranju.

U SAD je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prijavio 12 slučajeva u osam država u petak popodne.

U pet afričkih zemalja u kojima se obično nalaze majmunske boginje, SZO je saopštila da je primila izveštaje o 1.365 slučajeva i 69 smrtnih slučajeva od virusa. Ove bolesti su prijavljivane u različitim periodima od sredine decembra do kraja maja.

U neendemskim zemljama nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

- Od 2017. godine nekoliko smrtnih slučajeva obolelih od majmunskih boginja u zapadnoj Africi povezano je sa mladim uzrastom ili nelečenom HIV infekcijom - navodi SZO u izveštaju od nedelje.

SZO je saopštila da majmunske boginje trenutno predstavljaju "umereni rizik" za javno zdravlje na globalnom nivou, nakon što su zabeleženi slučajevi u državama u kojima ih dosad nije bilo.

- Rizik po javno zdravlje bi mogao da postane veći ukoliko virus iskoristi priliku da se ustali kao ljudski patogen i proširi se na visokorizične grupe, a to su mala decu i osobe sa oslabljenim imunitetom - rekli su iz SZO.

SZO je istakla da iznenadna pojava majmunskih boginja u nekoliko neendemskih zemalja ukazuje na to da postoji neotkrivena transmisija već neko vreme.

1 / 8 Foto: Printscreen

Agencija UN za zdravstvo očekuje da će biti prijavljeno još slučajeva, kako se bude pojačavao nadzor nad virusom u endemskim i neendemskim zemljama.

Većina slučajeva je zasad otkrivena u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugaliji.

Agencija apeluje na zdravstvene radnike da pažljivo prate moguće simptome kao što su osip, groznica, otečeni limfni čvorovi, glavobolja, bol u leđima, bolovi u mišićima i umor, i da ponude testiranje svima koji imaju ove simptome.

Međutim, s obzirom na to da je većina početnih slučajeva ove epidemije prijavljena uglavnom kod homoseksualaca, "trebalo bi uložiti sve napore" da se izbegne stigmatizacija pogođenih ljudi i zajednica, saopštila je SZO.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.