(UŽIVO) Rusi ZAUZIMAJU Harkovsku oblast? Nakon razgovora sa Putinom, Erdogan se čuo sa Zelenskim
Ukrajina, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

(UŽIVO) Rusi ZAUZIMAJU Harkovsku oblast? Nakon razgovora sa Putinom, Erdogan se čuo sa Zelenskim

* Ruska pravoslavna crkva izrazila podršku Ukrajinskoj * Zelenski tvrdi da je zauzimanje Severodonjecka glavni cilj Rusije * Nekoliko eksplozija u Harkovu nakon posete Zelenskog

Objavljeno: 23:42h

Činjenice:

Erdogan: Razgovaraću danas sa Putinom i Zelenskim

EU bez dogovora o naftnom embargu: Danas nastavak pregovora

Ruske snage pojačavaju napade na Severodonjeck

Održaće se poseban samit EU u Briselu posvećen Ukrajini

Zelenski posetio trupe na linijama fronta u Harkovu

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 96. dan.

Vlade država članica EU juče nisu uspele danas da postignu sporazum o embargu na rusku naftu, ali će danas nastaviti pregovore, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU. Prema njegovim rečima, pregovori će biti nastavljeni ujutru kako bi se na vreme pripremio sporazum za samit EU, koji će biti održan danas popodne.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da bi "puštanje Rusije da pobedi" u ratu u Ukrajini "otvorilo Pandorinu kutiju i gurnulo čovečanstvo u mračno doba" i ocenio da je "zaustavljanje Rusije" zajednička misija svih civilizovanih zemalja.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nameru da danas razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

- Mi sanjamo da će se rat između Rusije i Ukrajine što pre završiti mirom, ali da se čini da se događaji razvijaju negativno iz dana u dan - ocenio je Erdogan.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je juče ukrajinske trupe na linijama fronta u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov. Ova poseta predstavlja njegovo prvo zvanično pojavljivanje van kijevske oblasti od početka ruskog napada na Ukrajinu. Nekoliko sati nakon što je on napustio ovaj grad u njemu se čulo više eksplozija, a na severoistoku grada video se i veliki crni oblak.

Iz časa u čas:

23:41 Koriste sve moguće oružje

Grad Severodonjeck je ključni ruski cilj u širem planu zauzimanja čitave oblasti Lugansk, ali ukrajinske snage pružaju žestoki otpor. Moskva je rekla da je njen prioritet da zaume čitav region Donbasa, u čijem su sastavu Lugansk i Donjeck.

- Neprijatelj je upotrebio sve moguće oružje, koristi avijaciju. Ali, naša vojska se čvrsto brani da spreči neprijatelja da uđe dublje – istakao je Gajdaj.

23:20 "Uništena ključna infrastruktura"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u nedelju da je uništena sva ključna infrastruktura u Severodonjecku, preneo je “Gardijan”. On je potvrdio da je zauzimanje Severodonjecka glavni cilj Rusije. U nedavnom izveštaju Instituta za proučavanje rata navodi se da je fiksacija Kremlja na Severodonjeck odvukla resurse sa drugih frontova što je za posledicu imalo slab napredak ruskih snaga na drugim mestima.

Zelenski će se kasnije u ponedeljak obratiti liderima Evropske unije na vanrednom samitu kako bi zatražio nove sankcije protiv Moskve. Dok će lideri EU proglasiti nastavak svoje podrške Ukrajini, kako se očekuje, do sada nisu uspevali da se dogovore oko novog paketa sankcija protiv Rusije.

- Zauzimanje Severodonjecka je osnovni zadatak okupatora. Radimo sve što možemo da zadržimo ovaj napredak (ruskih snaga na grad) – poručio je Zelenski.

23:00 Taktika "kotla" i smrad leševa

Analitičari ukazuju da je nakon više nedelja zastoja ruska vojska pronašla način da napreduje u Donbasu – takozvana "taktika kotla". Portparol separatističke donjecke operativne komande Eduard Basurin je potvrdio da su ruske snage usvojile taktiku stvaranja manjih obruča oko ukrajinskih snaga kako bi im uskratile logistiku i dolazak pojačanja umesto da pokušavaju da ih opkole na jednom velikom terenu.

Gajdaj je naveo da je za poslednja 24 sata odbijeno 14 neprijateljskih napada, da su uništena dva artiljerijska sistema, 11 jedinica oklopne borbene opreme i 10 neprijateljskih vozila.

- Na nas se puca svime što Rusi imaju na raspolaganju. Uprkos tome, naši momci se drže u ovom delu regiona Lugansk sve dok vojska naše zemlje ne dobije neophodno oružje za potiskivanje neprijatelja – istakao je Gajdaj, opisujući ukrajinske vojnike kao “heroje”.

22:28 Zelenski pozvao lidere EU da usvoje zabranu uvoza ruske nafte

Predsedik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas liderima EU putem video linka da usvoje novi šesti set sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruske nafte.

Zelenski je istakao da Evropa mora da pokaže veće jedinstvo, preneo je Bi-Bi-Si.

- Vreme je da ne budete odvojeni, da ne budete fragmenti, već jedna celina - poručio je on.

Zelenski je iskoristio sopstvenu zemlju kao primer, rekavši da su Ukrajinci zajedničkim radom odbacili ruske trupe više nego što je većina svetskih lidera, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, očekivala.

On je, takođe, rekao da Evropa "mora da zaustavi unutrašnje svađe oko sankcija" rekavši da one samo podstiču Rusiju.

22:20 Gaglojev suspendovao ukaz o referendumu za pripajanje Rusiji

Predsednik Južne Osetije Alan Gaglojev suspendovao je ukaz svog prethodnika Anatolija Bibilova o održavanju referenduma o pristupanju te samoproglašene republike Ruskoj Federaciji, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu predsednika.

U dokumentu se navodi da se referendum odlaže "radi održavanja sveobuhvatnih konsultacija sa ruskom stranom o pitanju dalje integracije Južne Osetije sa Rusijom", prenosi list "Izvestija".

21:56 Erdogan razgovarao i sa Zelenskim

Pored današnjeg telefonskog razgovora sa Vladimirom Putinom, Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, razgovarao je telefonom sa Volodimirom Zelenskim u kojem su razgovarali o bezbednosti hrane i morskim lukama. Rojters prenosi da je Erdogan posebno rekao Zelenskom da daje vrednost projektu stvaranja bezbednog morskog puta za izvoz ukrajinske poljoprivredne robe.

- Erdogan je naveo da posebno ceni projekat stvaranja bezbednog morskog puta za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda - navodi se u saopštenju njegove kancelarije i dodaje da u principu pozdravlja ideju da Istanbul postane sedište „mehanizma za posmatranje" između Moskve, Kijeva i Ujedinjenih nacija.

21:29 Ruske snage zauzimaju oko 31 odsto teritorije Harkovske oblasti

Dok su Lisičansk i Severodonjeck u regionu Luganska danas bili u fokusu Kremlja, ruske trupe su ušle u predgrađe Sijerodonjecka, a Harkov na severoistoku je pretrpeo dosta udaraca.

Kako javlja Gardijan, ruske snage zauzimaju oko 31 odsto teritorije Harkovske oblasti, o ali su ukrajinski branioci oslobodili oko 5 odsto, rekao je šef regionalne vojne administracije Harkova.

- Još nismo u mogućnosti da u potpunosti pregledamo neka od oslobođenih naselja, sprovedemo puno deminiranje i započnemo obnovu kritične infrastrukture, kako se granatiranje nastavlja. Tamo gde to možemo da uradimo na daljinu, mi to radimo - rekao je ranije Oleg Sinegubov.

21:01 Ovo je francuski novinar koji je danas ubijen u Ukrajini: Smrtno pogođen tokom humanitarne misije

20:20 Zet Borisa Jeljcina dao je ostavku kao neplaćeni Putinov savetnik

Valentin Jumašev, zet bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, dao je otkaz prošlog meseca kao neplaćeni savetnik Vladimira Putina, prenosi Rojters.

Iako portparol Kremlja Dmitrij Peskov i Jumašev nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar, Ljudmila Telen, prvi zamenik izvršnog direktora Predsedničkog centra Boris Jeljcin, rekla je Rojtersu da je Jumašev odustao od svoje savetničke funkcije u Kremlju u aprilu.

19:51 Rusija razmatra plaćanje vlasnicima evroobveznica primenom mehanizma koji koristi za obradu plaćanja za svoj gas u rubljama

Rusija razmatra plaćanje vlasnicima evroobveznica primenom mehanizma koji koristi za obradu plaćanja za svoj gas u rubljama, prenosi Rojters.

Šema bi, prema Rojtersu, omogućila Moskvi da plati vlasnicima obveznica, zaobilazeći zapadnu platnu infrastrukturu.

Investitori su, međutim, rekli da taj potez neće dozvoliti Rusiji da izbegne istorijsko neplaćanje duga.

18:49 Rusija će olakšati izvoz žita iz ukrajinskih luka u koordinaciji sa Turskom

U razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija spremna da omogući nesmetan izvoz žita iz ukrajinskih luka u koordinaciji sa Turskom, navodi Rojters. Putin je istakao spremnost ruske strane da u koordinaciji sa turskim partnerima omogući nesmetan morski tranzit robe. Silosi i luke širom Ukrajine prepune su više od 20 miliona metričkih tona žitarica i kukuruza koji nemaju gde da odu, a Rusija blokira crnomorsko obalu zemlje i izlazne rute za ukrajinsko žito.

17:55 Pariz traži istragu o smrti francuskog novinara u Ukrajini

Francuska ministarka spoljnih Katrin Kolona zatražila je danas istragu o smrti francuskog novinara u Ukrajini.

- Francuska zahteva da se istraga sprovede što je pre moguće i da se transparentno saopšte okolnosti ove drame - navela je Kolona, a prenosi Rojters.

17:30 Lideri EU nisu uspeli da se dogovore o zabrani ruske nafte

Uprkos pregovorima između zemalja EU u poslednjem trenutku, lideri nisu uspeli da se dogovore o zabrani uvoza ruske nafte pre nego što je dvodnevni samit počeo u Briselu, prenosi Rojters.

Dok će se lideri 27 zemalja u principu složiti sa embargom na naftu, detalji njihovih nacrta zaključaka tek treba da budu odlučeni.

17:15 Erdogan razgovarao sa Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je Ankara spremna da preuzme ulogu u "posmatračkom mehanizmu" između Moskve, Kijeva i Ujedinjenih nacija, ako se postigne dogovor o tome.

Erdogan je rekao Putinu da mir mora biti uspostavljen što je pre moguće i da moraju biti preduzeti koraci za izgradnju poverenja, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Turske, preneo je Rojters.

Tokom razgovora dvojice predsednika nije bilo reči o hrani, ali prošle nedelje je jedan visoki turski zvaničnik rekao izveštaču Rojtersa da Turska pregovara sa Rusijom i Ukrajinom o otvaranju morskog koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine.

17:11 Rusija od sutra prestaje isporuku gasa Holandiji

Rusija će od sutra prestati da isporučuje gas Holandiji nakon što je trgovac GasTerra koji podržava vlada odbio da isplati dobavljaču Gasprom u rubljama, piše Gardijan.

16:41 Makron imenovao novinara ubijenog u Ukrajini

Frederik Leklerk-Imof imenovan je danas kao novinar koji je ubijen u istočnoj Ukrajini.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je čovek "smrtno pogođen" dok je bio u humanitarnom autobusu, "zajedno sa civilima koji su bili primorani da beže da bi pobegli od ruskih bombi".

Leklerk-Imof je radio za francuski 24-časovni informativni kanal BFM TV.

Autobus je navodno udaren u blizini Severodonjecka, koji se poslednjih dana suočio sa nemilosrdnim ruskim bombardovanjem.

- Delim bol porodice, rođaka i kolega Frederika Leklerk-Imofa, kojima upućujem saučešće. Onima koji obavljaju tešku misiju informisanja u središtu operacija, želeo bih da ponovim bezuslovnu podršku Francuske - Makron je dodao.

15:58 Bajden: SAD neće slati Ukrajini sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju

Sjedinjene Američke Države neće slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju, izjavio je danas američki predsednik Džozef Bajden.

Kako navodi agencija Rojters, ovaj komentar je usledio nakon izveštaja da se Bajdenova administracija sprema da pošalje napredne raketne sisteme dugog dometa u Kijev.

BBC je u izveštaju naveo da se čini da je američka vlada blizu slanja raketnog sistema dugog dometa (MLRS) u Ukrajinu.

Sa druge strane, kako se navodi, Rusija takve isporuke teškog naoružanja vidi kao provokativnu eskalaciju sukoba.

15:30 Nehamer: Austrija ne može podržati embargo na gas

Austrija ne može pristati na embargo na ruski gas, istakao je danas austrijski kancelar Karl Nehamer na glavnom odboru austrijskog parlamenta, uoči vanrednog samita EU.

Stav Austrije je, kaže, potpuno jasan, bilo da je reč o gasu u Austriji ili nafti u Mađarskoj, svaka zemlja mora sama da se brine da ne izazove krizu unutar svoje države.

Nehamer je ukazao na zavisnost Austrije od ruskog gasa.

Uz to, kazao je, da, u vezi sa embargom, niko ne govori o uranijumu, što, smatra, takođe, treba tematizovati.

Kada je reč o embargu na rusku naftu, rekao je da ne može u potpunosti shvatiti delovanje Evropske komisije.

14:50 Danska odbila plaćanje gasa u rubljama

Danska energetska kompanija Orsed saopštila je da neće da pređe na plaćanje ruskog gasa u rubljama i da će nastaviti sa plaćanjem u evrima, i stoga nije isključila prekid snabdevanja iz Ruske Federacije.

14:35 Francuski novinar ubijen u Severodonjecku?

Francuski novinar ubijen je nakon što je automobil za evakuaciju pogođen u blizini Severodonjecka, rekao je regionalni guverner Luganska Sergij Gajdaj u saopštenju.

On je rekao da se njihovo oklopno evakuaciono vozilo, koje je trebalo da pokupi 10 ljudi iz tog područja, danas našlo pod neprijateljskom vatrom.

- Šrapneli od granata probili su oklop automobila, smrtonosnu ranu na vratu zadobio je akreditovani francuski novinar koji je pravio materijal o evakuaciji, dok je patrolnog policajca spasao šlem - rekao je Gajdaj.

Mediji su ranije preneli da su dva civila poginula a petoro ranjeno u granatiranju tokom ulaska ruskih trupa u predgrađe Severodonjecka.

Međutim, još uvek nema zvaničnih potvrda.

13:56 Stoltenberg: NATO podržava Ukrajinu u samoodbrani

Na obeležavanju 40. godišnjice pristupanja Španije NATO generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg potvrdio je da savez pruža ključnu podršku Ukrajini da ostvari svoje "pravo na samoodbranu, sadržano u povelji UN".

Stoltenberg je u Madridu poručio da je NATO spreman da brani svaki pedalj savezničke teritorije od bilo koje pretnje iz bilo kog pravca, prenosi Rojters.

On je konstatovao da će ekslacija sukoba u Ukrajini zaseniti istorijski skup u Madridu, dok se ukrajinske snage bore da zadrže razrušeni grad Severodonjeck u oblasti Luganjsk, žarište ofanzive kojom Moskva pokušava da preuzme kontrolu nad regionom Donbasa.

- Na skupu u Madridu zacrtaćemo put u narednu deceniju, resetovaćemo našu strategiju odvraćanja i odbrane u opasnijem globalnom okruženju - rekao je generalni sekretar NATO.

12:20 Putin na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti RF predložio da se razgovara o spoljnopolitičkim pitanjima i bezbednosti.

11:10 Rusija granatirala hangar u brodogradilištu u Mikolajevu?

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njene snage napale brodogradilište u gradu Mikolajevu na jugu Ukrajine.

Ruska artiljerija je granatirala hangar Okean u mikolajevskom brodogradilištu i uništila vozila i drugu opremu, saopštilo je ministarstvo, ali Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaj.

10:25 Pobednici Evrovizije prodali trofej za skoro milion dolara: Novac će potrošiti na kupovinu dronova za Ukrajinu

09:25 Španija podržava nove sankcije Rusiji

Španija podržava novi paket sankcija EU protiv Moskve - iako još nema sporazuma jer neke zemlje članice ostaju u velikoj meri zavisne od ruskog uvoza sirove nafte i nerado ih blokiraju, rekao je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Alvares.

- Postoje dva cilja koja imamo kada odobravamo paket sankcija - rekao je on u intervjuu za državnu TVE.

- Jedan ne dozvoljava (ruskom predsedniku) Vladimiru Putinu da finansira svoje ratne napore evropskim kapitalom, a drugi ne dozvoljava da rat Vladimira Putina destabilizuje Evropsku uniju - dodao je.

Lideri EU trebalo bi da se dogovore na kasnijem samitu da paket sankcija koji se priprema treba da uključi embargo na uvoz ruske nafte kao kaznu za napad Moskve na Ukrajinu, ali da izuzmu isporuke sirove nafte iz gasovoda.

09:00 Jaka eksplozija u centru Melitopolja, na jugu Ukrajine

U centru Melitopolja, na jugu Ukrajine, koji se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, odjeknula je danas jaka eksplozija, objavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je Telegramu napisao da je centar grada ispunjen oblacima crnog dima, ali nije naveo da li ima povređenih niti šta je izazvalo eksploziju.

08:20 Šefica francuske diplomatije danas u Kijevu

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona sastaće se danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi izrazila solidarnost Pariza sa Ukrajinom i kako bi dala još podrške toj zemlji, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

08:12 Lavrov odgovorio na glasine da je Putin bolestan

07:45 Gajdar: Ruske trupe ušle u predgrađa Severodonjecka

Ruske trupe ušle su u predgrađa ukrajinskog grada Severodonjecka, izjavio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

On je rekao da su ruske trupe napale grad svim oružjem, uz podršku iz vazduha, i ušle u njegove jugoistočne i severoistočne delove, prenosi Rojters.

Gajdar je naveo da su u granatiranju Severodonjecka poginula dva civila, a da ih je pet ranjeno.

07:30 Zelenski će se obratiti EU liderima na samitu u Briselu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratiće se liderima EU na hitnm samitu kasnije danas kako bi tražio nove sankcije protiv Rusije.

Lideri EU sastaće se u Briselu kako bi naglasili svoju stalnu podršku Ukrajini, ali do sada nisu uspeli da se dogovore o novom paketu sankcija Moskvi.

07:15 Erdogan: Razgovaraću danas sa Putinom i Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nameru da danas razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

- Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO). Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO - rekao je Erdogan novinarima u nedelju po povratku iz posete Azerbejdžanu, javila je televizija NTV.

1 / 6 Foto: Profimedia

07:00 Rusija intenzivira napad na Severodonjeck

Zvaničnici u istočnoj Ukrajini rekli su da je rusko granatiranje Severodonjecka bilo toliko intenzivno da nije bilo moguće proceniti žrtve i štetu, pošto se Moskva približava najvećem gradu koji još uvek drži Ukrajina u Donbasu.

Veruje se da se bore vode na ulicama i da je uništena "kompletna kritična infrastruktura" grada, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.