VELIKI UDARAC ZA RUSIJU: Oboren najnapredniji MOSKOVSKI borbeni avion, da li je ovo KRITIČAN izazov za KREMLJ?
Oboren ruski borbeni avion u Ukrajini, Foto: Profimedia

ŠOK

VELIKI UDARAC ZA RUSIJU: Oboren najnapredniji MOSKOVSKI borbeni avion, da li je ovo KRITIČAN izazov za KREMLJ?

SU-35S nije običan dron, to je sofisticirana i vrlo napredna mašina za koju su bile potrebne decenije da se razvije

Objavljeno:

Veliki udarac ruskom ratnom vazduhoplovstvu desio se obaranjem ruskog borbenog aviona Su-35 u Ukrajini, čije ostatke poslednjih dana analiziraju američki i britanski naučnici.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

U ukrajinskom ratu Rusija je izgubila značajan broj aviona, tenkova i oklopnih vozila. Najveći šok je, međutim, bilo otkriće da su ukrajinske snage oborile najnapredniji moskovski borbeni avion Su-35.

To predstavlja kritičan izazov za Kremlj, jer bi njegova najnaprednija tehnologija mogla da sklizne u ruke Sjedinjenih Američkih Država.

Tajni sistem dugog dometa najsofisticiranijeg ruskog borbenog aviona ispituju britanski i američki naučnici, javlja je britanski Express. Iako je avion uništen, izveštaji tvrde da je ostalo dovoljno sistema za temeljno ispitivanje.

Oboreni ruski borbeni avion u Ukrajini
Oboreni ruski borbeni avion u Ukrajini foto: Profimedia

Borbeni avion, koji je NATO nazvao "Flanker", izvodio je takozvanu operaciju suzbijanja neprijateljske protivvazdušne odbrane (SEAD) kada je 3. aprila oboren u blizini Izijuma, nekih 120 kilometara istočno od Harkova.

Sada, dok naučnici u SAD i Velikoj Britaniji istražuju ostatke borbenog aviona, stručnjaci veruju da bi to moglo da napravi "ogromnu razliku", nanoseći ozbiljnu udar za ruski vojni i industrijski kompleks.

Specijalisti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva uspeli su da izvuku kritične i ranije tajne delove iz olupine i o tome obavieste britanske obaveštajne službe. Sistemi su zatim odvedeni u vladinu laboratoriju za odbranu, nauku i tehnologiju (DSTL) u Porton Daunu. Zajedno sa dva stručnjaka američkog ratnog vazduhoplovstva proveli su deset dana analizirajući ih, otkriva se u izveštaju.

Oboreni ruski borbeni avion u Ukrajini
Oboreni ruski borbeni avion u Ukrajini foto: Profimedia

Preliminarna procena je bila toliko obećavajuća da su sistemi prevezeni u Nevadu, SAD, na dalju forenzičku analizu.

Dvomotorni borbeni avion Su-35 s jednim sedištem nasledio je veliki operativni domet Su-27, veliku nosivost naoružanja i zastrašujuću sposobnost direktne borbe. Za ovaj mlaznjak se obično kaže da je najbolji za operacije nadmoći u vazduhu.

Veruje se da Moskva koristi značajan broj ovih aviona. Kao rezultat toga, mogućnost da članice NATO-a proučavaju njegovu sofisticiranu unutrašnju funkciju sigurno bi uznemirila rukovodstvo ruske avijacije.

Profesor Alesio Patalano sa Odseka za ratne studije na Kraljevskom koledžu u Londonu rekao je za Express da iako je ovaj rat bio pretežno kopnena kampanja koja se fokusirala na najmanje napredne i modernizirane elemente ruske vojske, moraju da imaju na umu da Rusija još uvek ima sposobnosti koje sadrže tehnološku prednost od velikog interesa za Zapad.

- SU-35S nije običan dron, to je sofisticirana i vrlo napredna mašina za koju su bile potrebne decenije da se razvije. Jednom kada je njena tehnologija ukradena, nije je lako popraviti i možete biti sigurni da će Rusija, u zavisnosti od toga šta otkriju Velika Britanija i SAD, biti zabrinuta - dodao je.

1 / 6 Foto: Profimedia

Kina analizira situaciju

S obzirom na to da kineski PLAAF (Narodnooslobodilačke vazdušne snage) poseduje, nakon Rusije, najveću svetsku flotu borbenih aviona Su-35, ova vest može biti šok za njene vojne planere. Kina je 2015. godine potpisala ugovor sa Rusijom vredan dve milijarde dolara za kupovinu 24 izuzetne letelice generacije 4.5.

Okolnosti oko obaranja borbenog aviona Su-35 već istražuju kineski odbrambeni stručnjaci. Peking ima razloga da bude zabrinut zbog ovoga jer je Flanker-E (Su-35) najmoćniji borbeni avion PLA Air Force. Malo je verovatno da će lovac Chengdu J-20 biti potpuno operativan uprkos tome što ima određene operativne sposobnosti.

Ranije se pričalo da su 24 flankera Su-35 kupljena od Rusije stacionirana u južnoj Kini, protežući kinesku vazdušnu snagu duboko u Južno kinesko more. Ovo pokazuje poverenje Kine u ovaj borbeni avion.

Kina svoje napredno naoružanje drži u tajnosti. Ovo sofisticirano oružje se često smatra opasnošću za SAD i njihove saveznike. Poznavanje načina na koji funkcioniše sistem mlaznog aviona Su-35 pomoći će SAD u razvoju protivmera za njega.

- Ispitivanje ovog sistema neće samo omogućiti NATO-u da razume ruske sposobnosti. Kina je zabrinuta od početka operacija u Ukrajini upravo zato što bi to moglo da se dogodi - rekao je Patalano.

On je takođe napomenuo da se veruje da su delovi iz Su-35 uključeni u druge, autohtone lovce J-Klase, kao što je moćni Chengdu J-20, budući da Kina radi obrnuti inženjering šta god da joj isporuči Rusija.

- Zapad nema mnogo uvida u kinesku tehnologiju, tako da je, u smislu komandovanja i kontrole i sposobnosti dugog dometa, ovo jedinstvena prilika koja bi potencijalno mogla napraviti ogromnu razliku. Ako znate na kojoj frekvenciji sistem radi, na primer, možete da ga poremetite - dodao je.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.