(BLOG UŽIVO) SKORO PETINA UKRAJINACA RASELJENA: Kijev traži načine za korišćenje zamrznutog ruskog novca
Ilustracija, Foto: Profimedia, Google Earth

57. dan rata u ukrajini

(BLOG UŽIVO) SKORO PETINA UKRAJINACA RASELJENA: Kijev traži načine za korišćenje zamrznutog ruskog novca

Zelenski je potvrdio da je spreman da oslobodi ruske ratne zarobljenike u zamenu za bezbedan prolazak civila i ukrajinskih vojnika iz Mariupolja

Objavljeno: 00:26h

Činjenice:

  • Rusija lansirala interkontinentalnu balističku raketu Sarmat
  • Pentagon rekao da ih je Rusija "propisno obavestila o lansiranju"
  • Održan sastanak G20, zapadni zvaničnici napustili sastanak kada je ruski predstavnik počeo da govori
  • Norveška poslala Ukrajini PVO sistem "Mistral"
  • Šarl Mišel posetio Kijev
  • Gutereš traži odvojene sastanke sa Putinom i Zelenskim

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 57. dan.

1 / 29 Foto: Ministarstvo obrane Velike Britanije, Profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da je Moskva uputila Kijevu jasan dokument sa predlozima u vezi sa mirovnim pregovorima, dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da nije video dokument koji je predala Rusija.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je Moskva predala Ukrajini nacrt sporazuma 15. aprila, ali da još nije dobila odgovor.

Zelenski je potvrdio da je spreman da oslobodi ruske ratne zarobljenike u zamenu za bezbedan prolazak civila i ukrajinskih vojnika iz Mariupolja.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je uspešno lansirana interkontinentalna balistička raketa Sarmat sa kosmodroma Plesetsk. Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je vojsci na uspešnom testiranju rakete.

Putin je rekao da će raketni sistem Sarmat obezbediti sigurnost Rusije i "naterati na razmišljanje one koji pokušavaju da je ugroze".

Pentagon kaže da rusko testiranje nove interkontinentalne balističke rakete ne predstavlja pretnju po SAD i njihove saveznike, pošto je Moskva "propisno obavestila" Vašington o testu u skladu sa svojim obavezama iz nuklearnog sporazuma.

Iz časa u čas:

23:40 Da li je Bajden dovoljno čvrsto reagovao na ruske vojne operacije?

Mnogi Amerikanci i dalje dovode u pitanje da li je predsednik Džozef Bajden dovoljno snažno reagovao na rat Rusije protiv Ukrajine, iako većina odobrava korake koje su SAD već preuzele, dok mali broj njih želi da se američki vojnici uključe u sukob.

Anketa koju su sproveli Asošijeted pres i NORC Centar za istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 54 odsto Amerikanaca smatra da Bajden nije bio "dovoljno čvrst" u reagovanju na rusku invaziju na Ukrajinu.

Njih 36 procenata misli da je njegov pristup ispravan, dok 8 odsto smatra da je "previše čvrst."

23:10 U dva dana pronađena mrtva dva ruska oligarha i njihove porodice

22:40 Skoro petina Ukrajinaca raseljena od početka sukoba u Ukrajini

21:48 Zelenski kaže da je Ukrajini potrebno 7 milijardi dolara pomoći mesečno da bi nadoknadila ekonomske gubitke od rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je Ukrajini potrebno 7 milijardi dolara mesečno finansijske pomoći da bi nadoknadila ekonomske gubitke od rata.

U virtuelnom obraćanju na forumu Svetske banke, Zelenksi je takođe rekao da će kasnije biti potrebne "stotine milijardi dolara" da se njegova zemlja obnovi.

On je rekao da svaka zemlja mora biti spremna da prekine sve odnose sa Rusijom i da Moskva treba "odmah" da bude isključena iz svih međunarodnih finansijskih institucija, uključujući MMF i Svetsku banku.

Zelenski je dalje rekao da je Rusija "koristila agresivne metode na svetskim tržištima dok je vodila ovaj rat" i da te institucije nisu mesto za njih.

Zelenski je završio svoje obraćanje rekavši da se nada da će se sledeći sastanak održati u jednom od gradova u Ukrajini koji je obnovljen uz podršku MMF-a i Svetske banke.

21:13 Oglasio se Zelenski nakon objave Šojgua o zauzimanju Mariupolja

20:20 Podoljak: Rat traje 2 meseca, ovo su ruska postignuća

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, na Tviteru je objavio popis ruskih "uspeha" nakon dva meseca rata. Naravno, uspesi su u ovom slučaju u prenesenom značenju. Podoljak misli da je Rusija napadom jako naštetila sebi.

"Dva meseca rata bliže se kraju. Šta je Kremlj postigao?

1. Ukrajina je ujedinjena kao nikad 2. Zapad se konsolidovao 3. Proruski lobisti nemaju budućnosti 4. Severni tok 2 je zatvoren zauvek 5. Ruska ekonomija je u kolapsu 6. Ruske trupe beleže gubitke u hiljadama", napisao je Podoljak.

Zatim je dodao još nešto.

- Kremlj je time što je započeo ovaj rat pokazao da ne razume svetski poredak 2022. Ruske vlasti održale su majstorski tečaj o tome kako sami od sebe da izgube partiju šaha. Rezultat je potpuna politička i ekonomska izolacija - piše Podoljak.

19:43 Zelenski odbacio mogućnost odlaska u Moskvu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je danas mogućnost odlaska u Moskvu na direktne razgovore sa ruskim liderima o okončanju rata.

- U ime svoje zemlje, bio bih spreman da posetim bilo koje mesto na ovoj planeti. Ali sigurno ne sada i svakako ne Moskvu. To jednostavno ne dolazi u obzir - rekao je on u intervjuu za rusku Mediazonu, objavio je austrijski list "Standard".

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin
Volodimir Zelenski i Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H, EPA-EFE/SASA STANKOVIC, EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE, Profimedia

Zelenski je dodao da bi pod različitim okolnostima i sa drugačijim vladarima u Moskvi, sve bilo moguće, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine je rekao da je rusko političko rukovodstvo napravilo katastrofalnu grešku napadom na njegovu zemlju i uvuklo ruski narod u nešto što je odgovornost vlasti.

- Od sada, mnoge zemlje se više neće baviti pitanjem da li je neko dobar ili loš Rus. Svi Rusi će biti tretirani loše. Rusija je to postigla. Na kraju krajeva, to se mene ne tiče, ali treba da uplaši ruski narod - istakao je on.

19:21 Kijev traži načine za korišćenje zamrznutog ruskog novca

Ukrajina radi sa grupom međunarodnih kompanija na mehanizmu za korišćenje zamrznutih sredstava Rusije kako bi kompenzovala gubitke koje je pretrpela zbog napada Moskve, izjavio je danas ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska.

Zvaničnici navode da je u napadu, koji Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom", do sada oštećeno do 30 odsto celokupne infrastrukture, preneo je Rojters.

Ukupnu dosadašnju štetu procenjuju na oko 500 milijardi dolara.

Evropska unija pokušava da stvori međunarodni fond za rekonstrukciju, dok su neki političari EU pozvali na korišćenje ruske imovine koju je Zapad zamrznuo, uključujući 300 milijardi dolara u rezervama Ruske centralne banke.

18:59 Zelenski traži od Portugala da podrži embargo na rusku naftu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegovoj ratom razorenoj zemlji potrebno više teškog naoružanja da bi se odbranila od ruskog napada koji je ugrozio njen opstanak i zatražio od zapadnih zemalja da uvedu nove sankcije.

Govoreći u video obraćanju portugalskom parlamentu, on je optužio rusku vojsku da je počinila mnoga zlodela u Ukrajini, uključujući i u lučkom gradu Mariupolju i zatražio od Portugala da podrži globalni embargo na rusku naftu, preneo je Rojters.

On tokom obraćanja nije pružio konkretne dokaze o zločinima.

Rusija tvrdi da je bila prinuđena da pokrene specijalnu vojnu operaciju sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

18:27 Premijeri Danske i Španije obećali još oružja Ukrajini

Premijeri Španije i Danske Pedro Sančez i Mete Frederiksen obećali su danas da će poslati još oružja Ukrajini tokom posete Kijevu, gde su se sastali sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u znak pružanja podrške.

Španija je poslala u Ukrajinu novu pošiljku od 200 tona municije i vojnih zaliha, što je više nego udvostručilo količinu vojne pomoći koju je do sada Španija poslala, rekao je španski premijer Pedro Sančez novinarima u Kijevu, preneo je Rojters.

Danska premijerka Mete Frederiksen kazala je da će njena zemlja povećati svoj doprinos naoružanju Ukrajini za 600 miliona danskih kruna (87,60 miliona dolara).

Time bi ukupni vojni doprinos te nordijske nacije Ukrajini iznosio ukupno milijardu kruna, dodala je ona.

18:19 Ukrajinska vojska: Ruske snage pokušale upad u Azovstal

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage danas pokušale da izvedu upad u čeličanu Azovstalj u jugoistočnom lučkom gradu Mariupolj.

Veći deo Mariupolja je pod ruskom kontrolom, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas kazao da ukrajinske trupe ostaju u jednom delu grada, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je svom ministru odbrane ranije danas da ne izvodi upad u čeličanu kako bi spasao živote ruskih vojnika, a da umesto toga treba blokirati tu fabriku koja je glavno preostalo uporište ukrajinske vojske u gradu, podseća agencija.

17:54 Zelenski zahvaljuje Bajdenu na dodatnoj podršci Ukrajini

Ukrajinski predsednik Zelenski zahvaljuje predsedniku SAD Bajdenu na ovoj novoj rundi podrške Ukrajini.

Predsednik Zelenski je na svom Tviter nalogu rekao da je pomoć potrebna "danas više nego ikada".

17:13 Rusija uvodi sankcije Kamali Haris i Marku Zakerbergu

Rusija je danas proširila spisak američkih zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u zemlju, uključujući potpredsednicu SAD Kamalu Haris i još 28 zvaničnika, biznismena i novinara.

Spisak sankcija, koje je objavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova, uključuje, između ostalih, osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga, zamenicu ministra odbrane Ketlin Hiks i portparola Pentagona Džona Kirbija, javio je Rojters.

16:39 - Bajden najavio vojnu pomoć za Ukrajinu vrednu 800 miliona dolara

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je danas dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara.

- Danas najavljujem 800 miliona dolara za dalje povećanje sposobnosti Ukrajine da se bori na istoku, u regionu Donbasa - rekao je Bajden iz Ruzveltove sobe u Beloj kući, dodajući da će novi paket uključivati tešku artiljeriju i dronove kao i municiju, preneo je CNN.

Bajden je kazao da je Rusija preusmerila svoju kampanju na osvajanje nove teritorije na istoku Ukrajine, čineći priliv zapadne vojne pomoći od suštinskog značaja.

- Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri se trude što je brže moguće da nastave da obezbeđuju Ukrajini... oružje koje im je potrebno - rekao je Bajden.

1 / 6 Foto: Profimedia

16:21 - Kuleba tražio vojnu pomoć od Bugarske: Ako imate kacigu i pancir, a nemate pušku, osuđeni ste na propast

15:44 - Veliki udarac za Rusiju: Amerikanci i Britanci analiziraju njihov najnapredniji borbeni avion Su-35

1 / 6 Foto: Profimedia

15:30 - Ukrajina produžila ratno stanje na još 30 dana

Ukrajinsk parlament Vrhovna rada produžila je danas ratno stanje u Ukrajini, koje ističe 25. aprila, za još 30 dana, izjavio je danas poslanik Aleksej Gončarenko.

- Rada je produžila ratno stanje u Ukrajini za još 30 dana, od 25. aprila - objavio je na Telegramu Gončarenko.

U Ukrajini je ratno stanje uvedeno 24. februara, a parlament ga je 15. marta produžio za još 30 dana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 19. aprila podneo parlamentu predlog zakona o daljem produženju ratnog stanja.

15:26 - Britanska vlada najavila nove sankcije protiv ruskih generala

Britanska vlada najavila je danas novu rundu sankcija protiv ruskih vojnih generala odgovornih za, kako je navela, počinjena zverstva na prvoj liniji fronta.

Britanski Forin ofis saopštio je da se sankcije odnose na nekoliko ruskih generala i vojnih komandanata, uključujući potpukovnika Azatbeka Omurbekova, prenosi AP.

Britanske vlasti tvrde da je takozvani "Kasapin iz Buče'' komandovao snagama koje su zauzele grad izvan Kijeva gde su se pojavili brojni izveštaji o navodnim ratnim zločinima i ubistvima civila.

Omurbekovu i nekolicini drugih je zabranjeno putovanje i zamrznuta im je imovina.

Britanske vlasti su takođe saopštile da proširuju svoju listu sankcija na pojedince i kompanije koje podržavaju specijalnu vojnu operaciju predsednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Na spisku se nalaze generalni direktor kompanije Ruske železnice Oleg Belozjorov i koncern Kalašnjikov.

15:08 - Da li će doći do primirja za Uskrs? Postoji apel da počne danas, istorija ratovanja pamti jedan "dan čuda"

14:40 Papa Franja povodom pravoslavnog Uskrsa traži primirje u Ukrajini

Papa Franjo pridružio se pozivu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa za uvođenje primirja u Ukrajini na Uskrs, koji pravoslavni vernici slave 24. aprila, saopštila je Sveta Stolica.

14:27 - Zaharova pozvala svetske lidere da ubede zabarikadirane u čeličani Azovstalj da se predaju

Postparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je svetske lidere da ubede sve one koji su danima zabarikadirani u čeličani Azovstalj da se predaju. Ona se u izjavi nadopvezala i na poruku potpredsednice ukrajinske Vlade koja je rekla da se u čeličani nalazi 1.000 civila i oko 50 ranjenih vojnika.

- Želim da obavestim svetske lidere i potpredsednicu Vlade Ukrajine da je humanitarni koridor sa teritorije Azovstala odavno otvoren. Ruske snage su to u više puta saopštile. Lideri mogu da učine smao jednu stvar, a to je da ubede sve u Azovstalju da tu šansu iskoriste - rekla je Zaharova.

14:08 - Arestovič: Rusija ne može silom da zauzme čeličanu Azovstalj

Rusija je odlučila da blokira opkoljenu čeličanu "Azovstalj" u gradu Mariupolju, jer ne može da je zauzme silom, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

- Oni fizički ne mogu da zauzmu Azovstalj, to su shvatili, tamo su pretrpeli ogromne gubitke. Naši branioci ga i dalje drže - rekao je Arestovič na brifingu, prenosi agencija Rojters.

Kako tvrdi Arestovič, to se može objasniti i činjenicom da su premestili deo svojih snaga iz Mariupolja na sever, a kako bi pojačali trupe koje pokušavaju da ispune svoj glavni cilj - napredovanje do administrativnih granica Donjecke i Luganske oblasti.

13:45 - U Azovstalu se bore i Hrvati? Toni iz Dalmacije se javio pre 3 dana, rekao da nemaju hrane ni municije

13:26 - Kremlj kritikuje pretnju Kijeva o bombardovanju Krimskog mosta: To je najava terorističkog napada

12:50 Rusija zatvorila konzulate Letonije, Litvanije i Estonije

Rusija je naredila zatvaranje konzulata Letonije, Litvanije i Estonije i zatražila od njihovih zaposlenih da napuste zemlju kao recipročnu meru, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju, rusko ministarstvo spoljnih poslova precizira da se zatvaraju konzulati Letonije u Sankt Peterburgu i Pskovu, konzulat Estonije u Sankt Peterburgu i njegova kancelarija u Pskovu, kao i konzulat Litvanije u Sankt Peterburgu, prenosi Rojters.

12:43 - Kremlj o Putinovim planovima za Uskrs

Ruski predsednik Vladimir Putin će tradicionalno posetiti hram na Uskrs, rekao je njegov portparol Dmitrij Peskov.

- Očekujemo da poseti hram, što radi tradicionalno - rekao je Peskov.

12:40 - Mek, Koka Kola, Ikea ostale kompanije i dalje plaćaju 200.000 ruskih radnika iako ne rade: Imaju 3 opcije

12:32 - Rusi kažu da je Mariupolj u njihovim rukama: Šta znači "pad" lučkog grada na jugu Ukrajine?

12:16 - Peskov: Putin na sat vremna dobija izveštaje o specijalnoj operaciji

Portparol Kremlja Dmitrij Peksov rekao je danas da ruski predsednik Vladimir Putin na sat vremena dobija izveštaje o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

- Naravno da vrhovni komandatn redovno, odnosno na svaki sat dobija izveštaje vojske od generala, ministra odgrane, načelnika Generalštaba o napretku situacije u Ukrajini - rekao je Peksov novinarima.

12:07 - Zelenski: Putinu treba nešto da nahrani svoju propagandnu mašinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u video obraćanju optužio Vladimira Putina da nadgleda terorističke akte u Ukrajini.

- Situacija na istoku i jugu zemlje je zaista ozbiljna. Okupatori ne odustaju od pokušaja da izvedu novu, veliku oganzivu i ostvare bar neku pobedu. Putinu treba nešto da nahrani svoju propagandnu mašineriju - rekao je Zelenski.

11:59 - UN: Više od pet miliona Ukrajinaca napustilo zemlju od početka sukoba

agencija UN za izbeglice saopštila je danas da je više od pet miliona Ukrajinaca napustilo zemlju od početka sukoba. Oni su takođe naveli da je ovo najveća izbeglička kriza u Evropi od Drugog svetskog rata.

Ovaj broj se odnosi na građane koji su napustili zemlju, a procenjuje se da je još oko sedam miliona ljudi raseljeno unutar zemlje.

11:48 - Austrija očekuje novi talas ukrajinskih izbeglica

Usled ruske ofanzive na istočnu Ukrajinu koordinator za izbeglice austrijske vlade Mihael Takač očekuje uskoro novi, veći talas izbeglica.

Takač kaže da će Austrija primiti ukupno do 200.000 izbeglica iz Ukrajine.

Na taj broj se i sprovode pripreme.

Do sada je u Austriju došlo 277.000 izbeglica iz Ukrajine, od kojih je 230.000 nastavilo put u pravcu Portugala, Španije, Italije i Nemačke.

Takač je preneo da je trenutno u Austriji, pre svega u privatnom smeštaju, zbrinuto oko 60.000 izbeglica.

11:05 - Gradonačelnik: Harkov je pod intenzivnim bombardovanjem

Drugi najveći grad u Ukrajini, Harkov, pod intenzivnim je bombardovanjem, rekao je gradonačelnik.

10:37 - Apel Ukrajine: Dozvolite civilima i ranjenim vojnicima da izađu iz Azovstala

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk apelovala je da Rusija odmah dozvoli humanitarni koridor za civile i ranjene iz čeličane u Mariupolju, u kojoj se navodno krije veliki broj ljudi.

- Tamo ima oko 1.000 civila i 500 ranjenih vojnika. Oni svi moraju danas da budu izbavljeni iz Azovstala - rekla je ona.

10:12 - Britanija: Rusija želi uspehe uoči proslave Dana pobede

09: 38 - Putin: "Odustajemo od napada na industrijsku zonu u Mariupolju, akcija je uspešna, svi vojnici su heroji"

09:23 - Šojgu: Ruske trupe zauzele Mariupolj

09:06 - Premijeri Danske i Španije sastaće se danas sa Zelenskim u Kijevu

Španski premijer Pedro Sančez i njegova danska koleginica Mete Fredriksen sastaće se danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Sančez je već doputovao u ukrajinsku prestonicu, dok se jopš uvek očekuje dolazak Fredriksonove.

Očekuje se da će lideri razgovarati o podršci Ukrajini i procesuiranju navodnih ratnih zločina i kršenja ljudskih prava, piše u saopštenju danske premijerke.

08:55 - Pokušan teroristički napad na Krimu?

08:35 - Bajden: Ukrajinci su žilaviji i ponosniji nego što sam mislio

08:10 Si Đinping poziva na kraj sukoba, protivi se sankcijama Rusiji

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da njegova vlada podržava pregovore o rešavanju međunarodnih sporova, ali se protivi korišćenju sankcija.

Kina, Vladimir Putin, bombardovanje, Si Đinping
foto: Wikipedia, Profimedia

Službena novinska agencija Xinhua citirala je Sija, koji kaže kako je Kina i dalje "predana poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, podržava nemešanje u unutrašnje stvari i poštuje nezavisne odluke o putevima razvoja i društvenim sistemima koje donose ljudi u različitim zemljama".

08:00 Džonson stigao u Indiju, s Modijem će razgovarati o Rusiji

Britanski premijer Boris Džonson stigao je u Indiju u diplomatsku misiju kako bi uverio indijskog premijera Narendru Modija da podrži zapadne sankcije protiv Rusije. Razgovaraće o nizu drugih strateških partnerstava.

07:45 Ukrajinska vojska: Rusija planira prisilnu mobilizaciju stanovništva u Hersonu

Ukrajinska vojska je u novom obaveštajnom izveštaju objavila da ruske trupe planiraju prisilnu mobilizaciju lokalnog stanovništva u južnom gradu Hersonu.

07:40 Zapad upozorava na ruske sajber napade

Pet savezničkih zemalja, uključujući SAD, upozorilo je da "razvijanje obaveštajnih podataka" ukazuje na to da je Rusija spremna da pokrene snažne sajber napade na rivale koji podržavaju Ukrajinu.

07:25 Pronađena tela 26 civila u bolnici u Mariupolju?

Na teritoriji bolnice 4 u Mariupolju pronađena su tela 26 civila, tvrdi ruska strana.

Dodaju da su oni poginuli u "granatiranju od strane Azova.

Ukrajina se još uvek nije oglasila povodom ovih optužbi.

07:22 Zelenski: EU planira šesti paket sankcija Rusiji, biće bolan

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

07:05 Hajdaj: Rusija kontroliše 80 osto Luganske oblasti

Rusija kontroliše 80 odsto teritorije Luganska, saopštio je danas guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj.

- Da, Rusi kontrolišu 80 odsto teritorije Luganska. Kremina je pod ruskom kontrolom, kao i Rubižne i Popasna. Borbe se nastavljaju - napisao je Hajdaj na Fejsbuku.

Dodao je da su mrtvačnice i bolnice na "privremeno okupiranim teritorijama" prepune, a da je Luganska oblast "puna leševa neprijatelja".

07:00 Ukrajina nudi bezuslovne razgovore o Mariupolju

Ukrajina je spremna da diplomatskim putem reši pitanje deblokade Mariupolja i evakuacije civila i predložila je održavanje "specijalne runde" pregovora sa Rusijom u opkoljenom gradu, rekli su zvaničnici.

- Da. Bez ikakvih uslova. Spremni smo da održimo "specijalnu rundu pregovora" upravo u Mariupolju. Jedan na jedan. Dva na dva. Da spasemo naše momke, Azov, vojsku, civile, decu, žive i ranjene. Svi. Zato što su naši. Jer su u mom srcu. Zauvek - napisao je na Tviteru ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.

06:55 Ruski službenik: Operacija će se završiti kad prestanu NATO pretnje

Ruska specijalna vojna operacija će se završiti kada NATO prestane koristiti ukrajinsku teritoriju za pretnje Rusiji, rekao je Aleksej Poliščuk, visoki službenik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

- Specijalna vojna operacija završiće se kada se ispune njeni zadaci. Među njima su zaštita mirnog stanovništva Donbasa, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i uklanjanje pretnji Rusiji koje dolaze s ukrajinske teritorije zbog njenog zauzimanja od strane NATO-a - rekao je Poliščuk.

Diplomata je dodao da operacija "teče kako je planirano" i da će "svi njeni ciljevi biti postignuti".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.